Quiz:

Kjenner du neste linje i julesangene?

Snart skal det synges. Men vet du hva du skal synge?

Kjenner du julesangene?

Start quizen

Publisert Oppdatert

Glade jul, hellige jul...Men hvor er det egentlig englene daler ned hen? Og hva var det egentlig bestemor i Musevisa satt og vugget på? Var det vugge hun gjorde? Var det når nissen hoppet med sin store kropp at musene ble redde, eller var det når han truet med sin store skje?

Test deg selv her også: Kan du alle tv-julekalenderne?

Det er ikke lett å holde styr på alle linjene i tekster vi bare synger én gang i året.

Noen tekster virker gammeldagse og noen prøver å presse overraskende mange ord inn på en linje før det helst skal komme et rim.

Det blir litt som å sitte med den rosa sangen i konfirmasjon, bortsett fra at du kjenner melodiene med det samme du hører dem.

Men det gjør du vel egentlig fort i konfirmasjon også.

Mange skrevet av prester

Julesanger har blitt sunget i mange år, og de aller første historien kjenner til er fra før år 500. «Folkefrelser til oss kom» ble skrevet av Ambrosius, biskop av Milano, som døde i år 397.

Mange av julesangene er skrevet av prester, og en stor del av de mest kjente handler naturlig nok om det lille Jesusbarnet og om Juleevangeliet.

Men stadig flere handler også om nisser, snø og vinteraktivteter.

Flere av disse stammer fra tv-serier, og har gått over til å bli en naturlig del av julesangboka, enten vi samles på juletrefest med ungene, går litt keitete rundt et tre mens vi holder hverandre i hendene og gleder oss til konjakk og kaffe, eller bare hører spede barnestemmer som vil fremføre Nå tennes tusen julelys for femtende gang.

Ta quizen vår og sjekk ut om du er i rute til det braker løs, eller om du må ligge i hardtrening.

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning