Guide etter alder: Dette kan barn rydde selv

Rydding: – Derfor hjelper det ikke med bestikkelser

Ryddeguru Synnøve Skarbø innrømmer at hun har prøvd å bestikke datteren til å rydde, men Hedvig Montgomery har lært henne at det ikke er verdens beste strategi.

ROT: Barnerommet er et sted for lek og moro, men det kan bli for rotete. Ekspertene gir deg svaret på hvordan du skal få barna til å hjelpe til med å holde orden hjemme.
ROT: Barnerommet er et sted for lek og moro, men det kan bli for rotete. Ekspertene gir deg svaret på hvordan du skal få barna til å hjelpe til med å holde orden hjemme. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

– Jeg prøver å mase minst mulig, fordi jeg har erfart at det ikke funker å kjefte og smelle. Barns ryddighet må lokkes og lekes fram. Mitt triks er å si; «Førstemann til å brette sammen klærne sine!» Får se om det fortsatt funker når datteren min blir tenåring, sier Synnøve Skarbø, som har skrevet ryddeboka Synnøves system.

– Har du prøvd bestikkelser for å få datteren din til å rydde?

– Om jeg har prøvd det, ja! Egentlig vil jeg gjerne bestikke både med dessert og utvida skjermtid, men psykolog Hedvig Montgomery har lært meg at bestikkelser ikke skal kobles med faste oppgaver i hjemmet. Det funker visstnok bare i korte perioder, sier Skarbø til Foreldre & Barn.

Lettest å plukke opp legoen selv

Hedvig Montgomery, psykolog og familieterapeut, bekrefter at is og smågodt mot rydding ikke er verdens beste løsning. Det kan virke bra den ene gangen, men den kortvarige gleden en slik belønning gir, vil ikke hjelpe på sikt.

– Bestikker du dem til rydding så virker det kanskje en gang eller to, men en langsiktig strategi for å holde det ryddig, er det ikke.

Psykolog Hedvig Montgomery
Psykolog Hedvig Montgomery Foto: Janne Rugland

Det kan jo også være fristende å bare plukke opp de hersens legoklossene selv, så får vi det unna, men da gjør du barna dine en bjørnetjeneste. Den gode nyheten er at med investering av litt mer tid og tålmodighet, så er opprydding kompetanseoppbyggende og styrker selvfølelsen til barnet.

Dropper vi denne muligheten til å plukke opp legoklosser og dukker sammen, derimot, går vi glipp av noe viktig, mener Hedvig Montgomery.

– Å gjøre ting sammen med barna tar lengre tid enn bare å gjøre det selv, og det betyr at det nok er lettest å bare gjøre det og bli ferdig med det. Da går man glipp av det fine møtepunktet som «gjøre sammen» er.

Dessuten vil barna lære at de får en helt annen og mer langvarig belønning ved å delta i ryddingen, nemlig fellesskap og mestring.

– Ønsker du barn som hjelper til, som er med og tar del uke etter uke, år etter år, så er det andre ting som virker. Vis hva de skal gjøre, fortell hva som gjør at det er viktig at alle bidrar, del stolthet og glede etter at jobben er gjort, kos dere med resultatet. Det å leve sammen er ikke en jobb som kan kjøpes, det er noe vi gjør, understreker psykologen.

Les også: Pappahjerte om å bruke laaang tid på legging av barna: Den tiden har jeg!

Hvem stabler best i vaskemaskinen

Montgomery mener at hver famlie må få bestemme selv hvor ryddig det skal være hjemme. Noen vil ha et prikkfritt hjem, mens andre synes det er greit at det flyter litt mer.

Nyttige ryddetips

  • «Rydd rommet ditt» kan være vanskelig å forstå for barnet. Vær konkret
  • Del rommet inn i soner og si: «Hvis du tar bøkene, tar jeg klærne». På den måten blir ryddingen overkommelig.
  • Forklar gjerne det som skjer, og sett ord på det for barnet. «Så fint det ble når alle bøkene står i hylla, er du ikke enig?»
  • Det trenger ikke bli perfekt. Pass på å anerkjenne det barnet gjør. Barnet får selvtillit av å være betydningsfullt i familien sin.

    Kilder: Anette Prehn, sosiolog som har skrevet bøker om hjernens spilleregler, og Nadia Holmgren, pedagogisk-psykologisk konsulent og familiecoach.

– Generelt ser jeg at folk er lykkelige i begge leire, men ofte ser med stor mistro på hverandre. I familier har vi ofte flere ulike personer med klart ulik forståelse av hvordan oppvaskmaskinen skal stables og når det er behov for støvsuging, sier Montgomery.

Når familien har bestemt seg for hvor strøkent det skal være, er det ingenting i veien for å ta med barna på ryddingen. Da er det lurt å ta dem med på det du gjør for å lære bort, og prøve å holde seg unna kommanderingen.

– Du forklarer barn at rydding er nødvendig og bra ved å rydde og holde et hjem som er sånn nogenlunde ok. Og når du først gjør det, kan du ta dem med på det du gjør. «Kan du ta med den til rommet ditt?» og «Kan du hjelpe meg med støvsugingen i stua i dag, mens jeg vasker badet?». Barn er som andre, ikke så glade i å bli kommandert, men liker å gjøre ting sammen.

Les også: Hvem vinner det stressende og helsefarlige spillet «Tidsklemma»?

Ettåringer kan rydde

Synnøve Skarbø mener at barn kan være med og rydde fra de er ett år gamle.

– Når barnet er mellom ett og tre år er det i «hjelpe til»-alderen. De elsker å være med på å støvsuge og dekke på bordet. Mange tenker at de har vært utrolig heldige og fått et ryddig barn, men det stemmer ikke nødvendigvis. Barn i denne alderen trenger nemlig å føle at de er til nytte. De hermer etter de voksne og vil høre til. Det er bare å nyte situasjonen så lenge den varer, for det går over, sier Skarbø.

Rydde-guru Synnøve Skarbø.
Rydde-guru Synnøve Skarbø. Foto: Kristoffer Myhre

Hun foreslår at de små kan være med på sortere leker i forskjellige bokser, sortere skittentøy etter farge og ta inn og ut av oppvaskmaskinen.

Som mamma har hun innsett at kunsten å rydde må læres over tid. Før hun fikk barn selv, kunne hun bli provosert over foreldre som godtok mye rot.

– Jeg lot meg provosere av hvor slepphendte mange foreldre var med barns rot. Hvor vanskelig kunne det være å si til ungene sine at de måtte rydde opp etter seg, tenkte jeg.

– Nå vet jeg at de fleste barn – inkludert min egen datter – samler på alt. Steiner, tygde tyggiser, lommerusk, leker (også de ødelagte), fjær, perler, blomster.

– Barna slipper billig unna

Skarbø har lært at hjernen må modnes før man kan forstå konseptet rydding fullt ut.

– Det skjer ikke før mot slutten av tenårene. Det er kanskje greit å vite når man blir fortvilet over kaoset unger gjerne fører med seg. Det er håp der framme.

Men selv om ryddeeksperten har et mer nyansert syn på barn og rydding i dag, tror hun at vi lar ungene slippe litt billig unna når det kommer til rydding.

– Absolutt, for det er jo som regel lettere å bare gjøre det selv framfor å mase eller vente på at ungene skal ta grep. Men jeg prøver å holde på regelen om at de som roter, skal være med på å rydde det opp igjen.

Hedvig Montgomery tror det ikke bare er barna som slipper unna rydding i vår tid.

– Vel, fra tidsbruksundersøkelser vet vi at alle bruker mindre tid på husarbeid. Så det gjelder kanskje oss alle, lurer psykologen.

Les også: Da Tonje og Pål-André ble foreldre, ble hverdagen for tøff. De måtte søke hjelp

Dette kan barna rydde - etter alder

1 år: Barnet kan – med fokus på lek – hjelpe med å samle opp ting og putte i kasser.

2–3 år: Man kan begynne å innøve rutiner. F.eks. at skoene skal på plass når vi kommer hjem fra barnehagen, og håndvask med hjelp.

4–5 år: Barnet kan begynne å sortere ting og huske hvor de skal når dere rydder; klosser i én kasse og bamser i en annen, men du må fortsatt hjelpe barnet.

6–7 år: Barnet kan begynne å ha fast ansvar for å tømme skolesekken og sette matboksene i oppvaskmaskinen når han eller hun kommer hjem, men skal fortsatt få veiledning når rydding står på planen.

8–9 år: Barnet kan rydde opp selv, men fortsatt med mulighet for å få hjelp – spesielt hvis det er snakk om en stor opprydning.

Fra 10 år: Fra barnet er 8–10 år kan det begynne å ha faste plikter, og fra det er 10 år kan barnet begynne å øve på å ha ansvar for rydding av eget rom.

Denne saken ble første gang publisert 01/10 2019, og sist oppdatert 01/10 2019.

Les også