Test av yoghurt til barn

For mye sukker til å gi toppscore

Ingen får toppscore i vår test av 11 yoghurt for barn, på grunn av for mye sukker. Men en skiller seg ut.

ALLE LIKER YOGHURT: Selma (2) og Agnes (9) er glad i yoghurt, i likhet med de fleste barn. Her viser de alle produktene i vår test av barneyoghurt.
ALLE LIKER YOGHURT: Selma (2) og Agnes (9) er glad i yoghurt, i likhet med de fleste barn. Her viser de alle produktene i vår test av barneyoghurt. Foto: Foto: Tore Fjeld
Publisert Oppdatert
SKÅL: Drikkeyoghurten fra Danone er jentenes favoritt.
SKÅL: Drikkeyoghurten fra Danone er jentenes favoritt. Foto: Foto: Tore Fjeld
FALLER I SMAK: Danonino drikkeyoghurt med jordbærsmak.
FALLER I SMAK: Danonino drikkeyoghurt med jordbærsmak. Foto: Foto: Tore Fjeld

Om testen

Testen er utført av klinisk ernæringsfysiolog Mari Mohn Paulsen ved Bjørknes Høyskole. Yoghurt-/kesamproduktene er vurdert ut fra andel frukt/bær, innhold av protein, fett, kalsium og tilsatt sukker. En høy andel frukt/bær, protein og kalsium trekker opp, mens mye tilsatt sukker trekker ned.

Produktene er vurdert ut fra innholdsdeklarasjonen - smak er ikke et kriterium i testen.

Ernæringsfysiolog Mari Mohn Paulsen ved Bjørknes Høyskole mener Sprett-produktene fra Tine er de beste valgene dersom du skal kjøpe yoghurt til barna dine. Best i test er Sprett fruktkesam med blåbær, som inneholder mest bær og moderat mengde tilsatt sukker.

Vinneren i Foreldre & Barn sin test, Sprett fruktkesam blåbær, er et kesam-produkt, og har derfor høyere proteininnhold enn yoghurt. Kesam kalles også kvarg, og er en ferskost.

Også Danonino-produktene, samt Robby Petit er kesam-baserte produkter. Men i dagligtale vil nok alle kalles yoghurt, og smaken er omtrent den samme.

Ernæringsfysiologen mener ingen av produktene i testen har forsøkt å redusere noe særlig på sukkerinnholdet, og derfor synes hun ingen fortjener terningkast 6.

Minst sukker i barneyoghurter

- Mange foreldre kvier seg for å gi barna for mye fruktyoghurt, og da spesielt barneyoghurt, fordi de har hørt at de inneholder mye sukker. Men det er faktisk mindre sukker i barneyoghurter enn i vanlig fruktyoghurt beregnet på voksne i dag. Det var det ikke tidligere, forteller Mohn Paulsen.

Hun mener yoghurt fint kan inngå som en del av et variert kosthold for barn, men bør ikke utgjøre et helt måltid for seg selv.

For å være et fullverdig måltid bør du i tillegg spise grove kornprodukter og frukt, eller grønnsaker ved siden av.

Har du et småspist barn, bør du med andre ord ikke sende med en stor yoghurt i barnehagen, hvis dette da er det eneste barnet spiser til lunsj.

- Yoghurt er en god kilde til nyttige næringsstoffer som blant annet protein, kalsium, B-vitaminer og jod. Men det holder med maks én yoghurt om dagen, sier ernæringsfysiologen.

Yoghurt kan være fint som mellommåltid Tilsett gjerne havregryn eller kornblanding i yoghurten, og velg de typene med lavest innhold av sukker til hverdags.

Husk at barn ikke bør få mer enn totalt 5 dl melk om dagen, og dette inkluderer både yoghurt og ost. Årsaken er at melkeprodukter ikke skal fortrenge annen mat som gir viktige næringsstoffer.

Innhold av frukt

Sukkerinnholdet i produktene i testen varierer relativt lite, med unntak av testens taper Q-yoghurt banan som inneholder en del mer sukker enn de andre. Mari Mohn Paulsen har vurdert produktene slik at høyt innhold av frukt og bær trekker opp.

- Det er langt bedre å spise frukt og bær, enn tilsatt sukker, men innholdet av frukt/bær i en yoghurt er på langt nær nok til å kunne inngå i "5 om dagen", påpeker hun.

Testens taper Q-yoghurt banan er imidlertid et produkt ernæringsfysiologen ikke anbefaler til hverdags. Det er produktsjef Jostein Brosstad i Q-meieriene enig i.

- Vi har ikke redusert sukkerinnholdet i yoghurten. Q-mix er ikke ment for å være et sunt alternativ innen kategorien barneyoghurt, men heller et sunnere alternativ til godteri, sier han.

Barn under 3 år skal ikke ha kunstige søtningsstoffer, men det finnes sukker-alternativer du kan velge.

Vanskelig å selge sunn yoghurt

Frem til 1. september 2012 hadde Tine en serie Sprett økologisk miniyoghurt med 4 % tilsatt sukker og 12 % bær. I miniserien fantes det det også naturell yoghurt.

- På grunn av svakt salg måtte vi dessverre trekke den fra markedet, sier kategoridirektør Unn Grønvold Nikolaisen i Tine.

- Det kan være flere årsaker til at vi ikke lykkes med mindre sukkerholdige varianter. For den økologiske miniserien til Sprett kom det dels av at den fikk svært begrenset innpass hos kjedene, dels skyldes det nok forbrukernes valg. For få foreldre velger naturell yoghurt til sine barn, og dette kan ha med smak å gjøre. For de øvrige to fruktvariantene i miniserien var smaksforskjellen liten, så her handlet det nok først og fremst manglende tilgjengelighet og lav kjennskap til produktet, som kom i mindre begere, sier Grønvold Nikolaisen.

Yoghurt for melkeallergikere

I tillegg til barneyoghurtene, har vi også testet en yoghurt basert på soya, som kan spises av de som er melkeallergiske eller laktoseintolerante.

Melkeproteinallergi er relativt vanlig blant små barn, men de fleste vokser det av seg i løpet av småbarnsalderen.

Soyayoghurten fra Alpro ligger midt i laget blant yoghurtene i testen (terningkast 3), men er altså et greit alternativ til de som ikke tåler vanlig melk.

TEST AV BARNEYOGHURT:  Vi har testet 11 ulike typer yoghurt som henvender seg til små barn.
TEST AV BARNEYOGHURT: Vi har testet 11 ulike typer yoghurt som henvender seg til små barn. Foto: Foto: Tore Fjeld
SMAKER PÅ TESTVINNEREN: Selma og Agnes prøvesmaker yoghurten vår ernæringsfysiolog mener er den sunneste.
SMAKER PÅ TESTVINNEREN: Selma og Agnes prøvesmaker yoghurten vår ernæringsfysiolog mener er den sunneste. Foto: Foto: Tore Fjeld

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning