Test av yoghurt

Noen av disse yoghurtene bør du styre unna

Sjekk hvilke som er best for barn.

STORTEST: 12 yoghurter er satt under lupa i denne testen, som viser store  forskjeller i næringsinnholdet.
STORTEST: 12 yoghurter er satt under lupa i denne testen, som viser store forskjeller i næringsinnholdet. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen, HM Foto
Publisert Oppdatert

Slik testet vi

Kriteriene som vektlegges i denne testen er:

  1. innhold av protein
  2. energi
  3. tilsatt sukker
  4. kalsium
  5. andel frukt/bær

Det er gunstig at yoghurtene inneholder mye protein, kalsium og frukt/bær. Høyt sukkerinnhold og høyt energiinnhold (som skyldes mye fett og/eller sukker) trekker ned.

Alle yoghurtene vurderes opp mot hverandre og gis poeng som regnes om til terningkast.

Eksperten

Helen Engelstad Kvalem er utdannet MSc PhD/ klinisk ernæringsfysiolog og førsteamanuensis ved Bjørknes Høyskole.

Kvalem har vurdert næringsinnholdet i yoghurtene på oppdrag fra foreldre.no.

Hva er yoghurt?

Yoghurt er melk syrnet med en bakteriekultur som endrer konsistensen fra flytende til myk og tykk og smaken blir syrlig og frisk.

Å lage yoghurt av melken er en gammel konserveringsmetode, som gir betydelig lengre holdbarhet ved at man lar "de gode" bakteriene vokse i yoghurten.

Hva er den beste yoghurten å spise for barn i barnehage- eller småskolealder?

I denne testen fra foreldre.no finner du både yoghurter som er markedsført spesielt mot barn, som Safari "Ape", Tine Sprett og Danonino, og helt vanlige yoghurter som er aktuelle alternativer både for barn og voksne.

For å gjøre sammenligningen relevant, har vi styrt unna sukkerfrie varianter med alternative søtningsstoffer. Dessuten:

- Barn under tre år bør styre unna kunstige søtstoffer ut fra et føre-var prinsipp, sier klinisk ernæringsfysiolog Helen Engelstad Kvalem, som har stått for den ernæringsmessige vurderingen av produktene i denne testen.

Vi har heller ikke med naturell yoghurt, som, tilsatt litt bær eller frukt, vil være et svært bra alternativ.

Fettinnholdet i naturell yoghurt er derimot høyere, også andelen av mettet fett, enn i de fleste yoghurtene i denne testen.

Vi understreker at det er næringsinnholdet som er vurdert i denne testen. En smaksvurdering kunne gitt andre testresultater.

Karbohydratene i yoghurt

- Barneyoghurter har hatt rykte på seg for å være usunne pga mye tilsatt sukker. Produsentene har nok tatt dette på alvor, for i dag inneholder yoghurtene relativt lite tilsatt sukker, sier Kvalem.

Alle yoghurter laget på melk vil inneholde akkurat like mye karbohydrater som melken den lages av gjør. Dermed vil også en usukret naturellyoghurt inneholde karbohydrater, ca 5,5 gram per 100 g.

Det finnes yoghurtlignende produkter på markedet også, der yoghurten egentlig er en ferskost eller kesam. Disse yoghurtlignende produktene vil inneholde mer protein enn en ekte yoghurt.

Vi har tatt med en slik, Danonino, i denne testen. Den er rik på kalsium og proteiner, og derfor et bra alternativ til småspiste barn, selv om den også er energirik.

Mellommåltid

Alle varer skal ha oppgitt næringsinnholdet på emballasjen. Men hva er egentlig en bra mengde protein eller kalsium i en yoghurt?

- Det er viktig å ha klart for seg hva dette er, og en yoghurt bør vel helst være et mellommåltid eller en dessert. Den bør ikke oppta plassen til andre måltider, sier ernæringsfysiologen.

Likevel kan melkeproduktet være en bra kilde for enkelte næringsstoffer.

Kalsium og proteiner

Ifølge melk.no bør et barn på 1-5 år få i seg 600-700 mg kalsium daglig, og et barn på 6-9 år 700 mg. Et barn på to år skal ha omtrent 30-45 gram proteiner.

I yoghurtene varierer kalsium-innholdet fra 100 til 240 mg per 100 g yoghurt, mens melk (alle varianter) inneholder om lag 116 mg per desiliter (100 g). Tre solide glass melk om dagen er dermed nok til å dekke kalsiumbehovet.

Så selv om det finnes kalsium i annen mat, for eksempel ost, nøtter, sesamfrø og grønne bladgrønnsaker som spinat, er det liten tvil om at melkeproduktene for de fleste er viktige for å få i seg nok kalsium.

Yoghurt er også en brukbar, men begrenset proteinkilde. De mest proteinrike yoghurtene inneholder litt over 4 g per 100 g yoghurt, eller rundt ti prosent av dagbehovet til en toåring.

Til sammenligning inneholder for eksempel et kokt egg over 12 gram proteiner. En desiliter melk (100 gram) gir 3,3 gram proteiner.

Hvor mye er mye sukker?

Om du tar en yoghurt naturell og tilsetter 2 teskjeer syltetøy, vil mengden tilsatt sukker fort dobles (10-20 g avhengig av søthetsgraden på syltetøyet) sammenlignet med en barneyoghurt (3-12 g tilsatt sukker).

Gjennomsnittet i denne testen er 7,6 gram sukker per hundre gram, som er litt mer enn en teskje (en teskje sukker tilsvarer omtrent 6 gram sukker).

En barneyoghurt gir omtrent like mye energi som ett glass saft eller brus, men bidrar som nevnt med næringsstoffer som kalsium og protein.

- Dersom du i stedet tilsetter en liten neve bær eller frukt til naturellyoghurten, vil søtsmaken komme fra matvarer som også gir fiber, vitaminer og mineraler, sier Kvalem.

Men da får du altså også en yoghurt med relativt mye fett.

Store forskjeller

Disse yoghurtene er svært ulike i energimengde. God Morgen-varianten inneholder over dobbelt så mye energi som Tine mild og lett. Tilsatt sukker varier fra 3 til 12 gram, og i de yoghurtene det er lite sukker er det ofte, men ikke alltid, mer bær og frukt for å gi søtsmak.

Et av merkene Danonino, har kesambaserte produkter, resten er yoghurter. De kesambaserte kommer bedre ut på akkurat protein og kalsium, men har tilsatt mye sukker og siruper.

- Det er viktig å vurdere selv hva som er bra for barnet. Har du et småspist barn, er det jo ikke så farlig med energimengden, sier Kvalem.

Gode tapere

Dermed kan både testens taper Tine Nyt, og den søte, men kalsiumrike Danonino, være svært gode alternativer for noen barn. Søtsmaken har imidlertid også andre virkninger:

- Noe av det viktige med sukkerinnholdet, er ikke bare sukkeret i seg selv, men at man i tillegg kan sørge for en tilvenning til søte smaker som strengt tatt ikke er nødvendig, mener Kvalem.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning