Test av små varmretter

Vi har testet 12 lettvinte varmretter

Toro Rett i koppen marokkansk couscous er vinner i vår test av små, lettvinte varmretter.

TURKOMPISER: Simen og Eline har det hyggelig på tur.
TURKOMPISER: Simen og Eline har det hyggelig på tur. Foto: Foto: Tore Fjeld
Publisert Oppdatert
ERNÆRINGSFYSIOLOG: Mari Mohn Paulsen, klinisk ernæringsfysiolog og høyskolelektor ved Bjørknes Høyskole, har testet lettvinte mellommåltider for Foreldre & Barn.
ERNÆRINGSFYSIOLOG: Mari Mohn Paulsen, klinisk ernæringsfysiolog og høyskolelektor ved Bjørknes Høyskole, har testet lettvinte mellommåltider for Foreldre & Barn. Foto: FOTO: Thomas Xavier Floyd

Om testen

Testen er utført av klinisk ernæringsfysiolog Mari Mohn Paulsen ved Bjørknes Høyskole. Hun har vurdert produktene ut fra innhold av salt, fett, sukker og energiinnhold. Bruk av palmeolje har trukket ned, mens innhold av grønnsaker og kjøtt har trukket opp.

Produktene er vurdert ut fra innholdsdeklarasjonen. Smak er ikke et kriterium i testen.

Vi har testet 12 lettvinte varmretter, som passer fint på tur eller som et mellommåltid. Dette er blant annet nudel-produkter, pastaretter, supper og potetmos.

Det er stadig noen som lurer på hvor sunne disse på folkemunne rett-i-koppen- produktene er, ifølge debatten på vårt forum barnimagen.

Testvinneren Toro Rett i koppen marokkansk couscous har et høyere næringsinnhold enn de andre produktene i testen, og er fri for palmeolje. I tillegg til couscous inneholder produktet blant annet gresskarkjerner, aprikos og mango.

Ernæringsfysiolog Mari Mohn Paulsen ved Bjørknes Høyskole har utført testen for Foreldre & Barn.

Mye salt i alle

På tur eller som et lettvint mellommåltid i en travel hverdag, er det kjekt å kunne lage seg en enkel rett som bare trenger å tilsettes varmt vann før den er klar til å spise. Når det er lenge til middag, kan det også være godt med noe varmt i kroppen, og mange har derfor Rett i koppen eller nudler liggende i skapet. Men hvor sunt er det egentlig?

- Alle produktene i testen inneholder mye salt. Spesielt for små barn er det viktig å tenke på saltinntaket. Barn under to år bør ikke spise mer enn 2 gram salt daglig. For voksne og barn i skolealder anbefales det maks å innta 5 gram salt om dagen, sier Mari Mohn Paulsen.

Årsaken til at det er uheldig med for mye salt, er at det belaster nyrene. I tillegg er det uheldig å venne barn til et kosthold med mye salt. Nyrene er ikke ferdig utviklet før barnet er 1 år, så for de minste barna er det viktig å begrense saltmengden. Det finnes en rekke mat barn kan spise for å forebygge sykdom.

- Mr. Lee nudler med kyllingsmak har testens høyeste saltinnhold pr porsjon. En boks gir hele 3,9 gram salt, påpeker ernæringsfysiologen.

En gang i blant

Mohn Paulsen vil ikke anbefale noen av produktene i testen som hverdagsmat, men en gang i blant er det greit som et mellommåltid eller for eksempel i forbindelse med et brødmåltid. Rett i koppen-rettene i kopp har energi nok til å være et greit lite måltid, mens de små suppeposene kan være supplement til et brødmåltid, for eksempel. Ikke det sunneste du kan spise, men greit nok av og til.

Unntaket er nudel-produktene, som rett og slett ikke inneholder noen viktige næringsstoffer som barn trenger. Alle nudel-produktene får terningkast 1, blant annet på grunn av høyt saltinnhold og mye fett i form av palmeolje. Ernæringsfysiologen vet at slike produkter er veldig populære hos barn, spesielt skolebarn. Noen spiser til og med tørre nudler som snacks.

- Det er absolutt ikke å anbefale at nudler er fast "etter skoletid"-mat. Du må heller sørge for å ha sunnere alternativer tilgjengelig som barna kan spise når de er hjemme alene, for eksempel grove rundstykker, pastasalat, yoghurt eller lignende.

Palmeolje på vei ut

I det siste har det vært mye debatt rundt bruken av palmeolje i norske produkter. Denne oljen inneholder mye mettet fett, og i tillegg er produksjonen av den en trussel for regnskogen. Toro, som produserer Rett i koppen-produktene, har endret innholdet slik at Rett i koppen ikke lenger inneholder palmeolje. For å få til dette har de blant annet fjernet krutongene.

- Vi syns det er kjekt at Rett i koppen i løpet av våren blir helt palmeoljefri, selv om vi gjerne skulle servert suppene med krutonger, sier Rett i koppen-sjef hos Toro Ørjan Johnsen.

- Vi har lett verden rundt, men dessverre ikke klart å finne noen som kan lage palmeoljefrie krutonger som vi kan ha i suppene våre. Derfor velger vi å fjerne krutongene helt, sier han.

TESTET: 12 ulike tider lettvinte mellommåltider som tilsettes varmt vann.
TESTET: 12 ulike tider lettvinte mellommåltider som tilsettes varmt vann. Foto: Foto: Tore Fjeld
KJEKT PÅ TUR: Rett i koppen og annen ferdigmat i porsjonspakninger er lettvint å ta med på tur.
KJEKT PÅ TUR: Rett i koppen og annen ferdigmat i porsjonspakninger er lettvint å ta med på tur. Foto: Foto: Tore Fjeld
GAP OPP: Nå skal Simen mate Eline! Veldig komisk!
GAP OPP: Nå skal Simen mate Eline! Veldig komisk! Foto: Foto: Tore Fjeld

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning