Test av smøreost

Ost er ikke bare ost

Foreldre & Barns test viser at det spiller en rolle hvilken smøreost du velger. Sjekk hvilken type som kommer best ut.

OSTEJENTENE: Ada og Charlotte synes smøreost er greit pålegg en gang i blant.
OSTEJENTENE: Ada og Charlotte synes smøreost er greit pålegg en gang i blant. Foto: Foto: Tore Fjeld
Publisert Oppdatert

Om testen

Klinisk ernæringsfysiolog og høyskolelektor ved Atlantis medisinske høgskole, Anette Skarpaas, har testet 13 ulike typer smøreoster for Foreldre & barn/klikk.no, ut fra hvor sunt valg det er for barn.

I testen har hun rangert produktene i forhold til hverandre, og gitt poeng basert på innhold av fett og proteiner samt hvilken metthetsfølelse de ulike smøreostene gir.

Ettersom nesten ingen av produsentene oppgir mettet fett i smøreostene, har vi valgt å se bort fra dette, og kun sett på den totale fettmengden.

Produktene er vurdert ut fra innholdsdeklarasjonen, smak er ikke et kriterium i testen.

Det er faktisk ikke slik at ost er ost. Det er stor forskjell på de 13 smøreostene vi har vurdert i denne testen, blant annet når det gjelder fettinnhold.

- Ost inneholder mye fett, fordi det utgjør mye av smaken. Ernæringsmessig er ikke dette så heldig, men det er mulig å velge gode alternativer med mindre fett, sier klinisk ernæringsfysiolog og høyskolelektor ved Atlantis medisinske høgskole, Anette Skarpaas.

Best i test

Fett inneholder dobbelt så mange kalorier per gram, sammenliknet med protein. Et høyt fettinnhold vil automatisk gi et høyt energiinnhold. Høyt proteininnhold i smøreostene, gir god metthetsfølelse, og det trekker opp i denne testen.

Best i test av smøreostene i testen er MagerOst kylling fra Kavli. Den har lavest innhold av kalorier og fett, og høyest innhold av protein. Denne gir en god metthetsfølelse sammenliknet med hvor mange kalorier man får i seg.

- Alle smøreostene i denne testen er OK å bruke, men bruker du dette pålegget på flere skiver om dagen og smører på med et tykt lag, bør du velge en smøreost som har lavt fettinnhold, sier ernæringsfysiologen.

Mengde betyr alt

Det aller viktigste ifølge ernæringseksperten, er som vanlig å tenke på mengden.

- Velger du for eksempel en magrere ost, for å redusere inntaket av mettet fett, så tenk mengde. Ettersom smaken er annerledes så kan det være fristende å bruke mer pålegg for å få like god smak. Dermed kan det være at du spiser like mange kalorier og mettet fett som om du hadde valgt en med mer fett. I tillegg har du da brukt mer penger på ost, sier Skarpaas.

Hun understreker at om du for eksempel har et barn som trenger mye energi, og du sliter med å få i det nok, så kan smøreoster være ok å gi. På generell basis mener hun vi kan si ja til smøreoster i ny og ne, men anbefalinger når det gjelder mettet fett er ikke over 10 energiprosent per dag. Som foreldre ønsker vi jo helst å ha et barna som spise alt.

- Tenk mengde, og forsøk å variere pålegget. Kanskje du kan velge den smøreosten du liker best, passe på mengden eller bytte ut en av skivene med pålegg som for eksempel makrell i tomat eller kokt skinke med grønnsaker. Generelt er anbefalingen til den norske befolkningen å spise mindre mettet fett og sukker.

Dårlig service

De fleste produsentene i testen har ikke opplyst om fettmengden skyldes mettet eller umettet fett, noe som er en dårlig service til forbrukerne.

- Det er litt dårlig. De skal egentlig opplyse om mengden mettet fett i produktene sine, så et stort pluss til Kraft og Philadelphia som gjør det. Siden smøreoster er meieriprodukter, så antar jeg at mettet fett utgjør en stor andel av det totale fettinnholdet, sier Skarpaas.

Testens tapere får lav score på grunn av høyt fettinnhold og lavt proteininnhold. En av dem inneholder til og med sjokolade. Men selv om det gir den lav score i denne testen, er den faktisk et mye bedre alternativ enn andre typer sjokoladepålegg som mange barnefamilier bruker.

- Philadelphia med sjokolade har mindre kalorier og sukker enn for eksempel Nugatti, så den er et mye bedre alternativ, selv om det kanskje høres rart ut med sjokoladeost, sier hun.

TEST AV SMØREOST: Foreldre & Barn har testet 13 ulike typer smørbare oster.
TEST AV SMØREOST: Foreldre & Barn har testet 13 ulike typer smørbare oster. Foto: Foto: Tore Fjeld
DEN VAR STERK: Jalapeno-osten var litt i sterkeste laget for Charlotte.
DEN VAR STERK: Jalapeno-osten var litt i sterkeste laget for Charlotte. Foto: Foto: Tore Fjeld
ER DETTE LOV, DA?: Charlotte og Ada har fått beskjed av fotografen om at det er lov å grise med maten.
ER DETTE LOV, DA?: Charlotte og Ada har fått beskjed av fotografen om at det er lov å grise med maten. Foto: Foto: Tore Fjeld
SNØFRISK ER GODT: Ada tar seg en brødskive med masse ost!
SNØFRISK ER GODT: Ada tar seg en brødskive med masse ost! Foto: Foto: Tore Fjeld
HAHAHA!: Nå ble vi rare, synes jentene.
HAHAHA!: Nå ble vi rare, synes jentene. Foto: Foto: Tore Fjeld

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning