Test av sjokolademelk

Denne sjokomelken er sunnest

Vi har testet åtte typer ferdigblandet sjokolademelk. Testvinneren får du kun gjennom skolemelkordningen, ikke i butikkene.

SJOKO-JENTA: Aurora Sexe (6) synes det var helt greit å få være med og prøvesmake sjokolademelken som var med i testen.
SJOKO-JENTA: Aurora Sexe (6) synes det var helt greit å få være med og prøvesmake sjokolademelken som var med i testen. Foto: Foto: Tore Fjeld
Publisert Oppdatert

Om testen

Ernæringsfysiolog Camilla Andersen har testet åtte ulike typer sjokolademelk for Foreldre & Barn, ut fra hvor sunt sjokolademelkvalg de er for barn.

I testen har hun rangert produktene i forhold til hverandre, og gitt poeng ut fra innhold av fett, proteiner, karbohydrater og sukker.

Innholdet av sukker er deklarert ulikt hos de forskjellige produsentene. Noen oppgir tilsatt sukker, noen oppgir sukkerarter, andre kun karbohydratinnholdet, mens noen ikke oppgir noe som helst.

Prisen på skolemelken er oppgitt per år, ettersom den eneste måten å få den på er å bestille skolemelk med kakao i ett år.

Produktene er vurdert ut fra innholdsdeklarasjonen - smak er ikke et kriterium i testen.

Tines Ekstra lett melk med mild kakaosmak er den soleklare vinneren av Foreldre og Barns test av sjokolademelk. Den er i særklasse best både når det gjelder sukker, fett og karbohydrater, og den skiller seg ut i positiv retning på nesten alle kriteriene.

- Det eneste negative er at denne ikke finnes i butikkene. 2,5 dl er passe mengde, det er lite tilsatt sukker og mye færre kalorier enn resten av sjokolademelkene. Jeg mener denne sjokolademelken burde blitt solgt i butikkene, så oppfordringen sendes herved til TINE, sier ernæringsfysiolog Camilla Andersen i kostholdstjenesten Somebody.no

Testvinneren

Til tross for at skolemelken blir testvinner i denne testen, er ikke Andersen udelt positiv til at dette alternativet finnes på skolene.

- Først var jeg negativ til denne fordi den kan ødelegge holdningene jeg har bygget opp hos mine barn. Det er klart sønnen min vil ha den, hvis alle de andre får det. Alle sjokolademelkene i testen har dessuten mer kalorier enn vanlig melk, faktisk også mer enn brus. Å drikke gir ikke samme metthet som å spise mat, så det er ikke lurt å gi barn for mye kaloririk drikke, sier hun.

For store porsjonspakninger

Ernæringsfysiolog Camilla mener mange av sjokolademelkene i testen kommer i for stor innpakning, dersom de skal drikkes av én person på en gang.

- Skolemelken på 2,5 dl er passe mengde. Yt sin restitusjonsdrikk (3,3 dl) er litt for stor, det samme er Litagos lettere variant (5 dl), med mindre du bruker den i husholdningen. Literkartongene er jo greit, for da styrer du hvor mye du gir. Men de andre inviterer til at de skal drikkes med en gang, og en halv liter sjokomelk er for mye.

- Hvis du drikker to glass sjokomelk med 4 % tilsatt sukker er det 16 gram. Barn mellom 2 og 5 år bør ikke ha mer enn 30 gram tilsatt sukker per dag, for barn mellom 6 og 9 år gjelder 40 gram. Hold det nede så mye du kan i hverdagen, det blir nok sukker uansett.

Nummer to i testen

På sølvplass i testen kommer Yt restitusjonsdrikk og Litago lettere sjokolademelk, begge fra Tine. Litagos lettvariant inneholder kun 2 prosent tilsatt sukker, og er laget hovedsaklig på skummet melk, slik at det er lite mettet fett. Yt restitusjonsdrikk inneholder mye proteiner av god kvalitet og er en super restitusjonsdrikk for aktive barn. Den har litt mer sukker (4 prosent tilsatt) enn Litago lettere, men proteinkvaliteten trekker opp.

TEST-ANSVARLIG: Ernæringsfysiolog Camilla Andersen fra nett-tjenesten Somebody-no.
TEST-ANSVARLIG: Ernæringsfysiolog Camilla Andersen fra nett-tjenesten Somebody-no. Foto: Foto: Tore Fjeld

Et av produktene i testen fikk laveste karakter, 1. Årsaken er at den har flest kcal, mest fett og like mange karbohydrater som brus.

- Det står dessverre ikke noe om hvor mye sukker som er tilsatt, så det trekker også ned. Generelt synes jeg produsentene av sjokolademelk i større grad bør oppgi alt innholdet. Skal de liksom selge meg produkter som jeg skal putte i meg, så vil de ikke si hva den inneholder? Man burde nesten boikotte de som ikke opplyser om innhold, sier Camilla Andersen.

Vi har forsøkt å komme i kontakt med Cocio, men de har ikke svart på våre henvendelser. Det skal nevnes at Cocio nylig kom med en lettvariant av sin originale sjokolademelk, denne er ikke vurdert i testen.

Mettet fett i melk

Sjokomelk er også en kilde til mettet fett:

- Melkeprodukter er en av de største kildene til mettet fett som vi bør begrense inntaket av. Vær bevisst på hva du gir barna. Jo mindre volum, dess bedre er det. Om barna sjelden drikker sjokomelk er det egentlig ikke så viktig hvilken av disse typene vi har vurdert de velger når de først gjør det. Da kan du velge den du liker best, sier hun.

Det finnes også anbefalte mengder for hvor mye melk barn skal få i seg i løpet av en dag.

- Fem desiliter melk om dagen er nok. Hvis de drikker for mye, vil det fortrenge andre næringsstoffer, og da særlig jern. Ikke la barnet fylle opp magen med melk, og husk at om du gir melk eller sjokolademelk skal ikke totalen overstige fem desiliter.

Som restitusjon

Vi har hørt mye om at sjokolademelk er bra å drikke for å restituere seg etter trening. Også barn er mye i aktivitet, så vi ville høre med ekspertene om dette også gjelder for dem.

- Ja, absolutt. Sjokomelk, eller rett og slett bare melk, er en utmerket restitusjonsdrikk for barn som har vært aktive eller trent. Akkurat som voksne har de behov for påfyll av næring, gjerne karbohydrater og proteiner, både underveis eller i etterkant av aktiviteten, sier Halvor Lauvstad, treningsfysiolog, forfatter av flere treningsbøker, tidligere produktsjef i SATS og nå daglig leder i Mylna Performance.

Camilla Andersen er enig i at sjokomelk fint er noe hun kunne gitt sønnen sin som restitusjon, for eksempel etter en fotballcup eller en dag med mye aktivitet.

- Det er mye bedre enn alle mulig slags shaker, konstaterer hun.

Spesielt utviklet for bruk i skolen

Kommunikasjonsrådgiver Sverre Stenseng i Tine SA sier den smakssatte skolemelken som kåres til vinner i vår test, er spesielt utviklet for bruk i skolen. Den kommer derfor ikke til å komme i salg i butikkene.

- Det er ikke tillatt med reklame mot barn, og vi forsøker derfor å forholde oss til at de varelinjer vi tilbyr i skolen er forbeholdt skolen. Når det er sagt jobber TINE fortløpende med å kunne tilby sunnere varianter av smaksatt melk. Vi lanserte for en tid tilbake produktene Smak og 24. Begge er senere trukket fra markedet på grunn av svakt salg. I dag er "Litago lettere" vårt sunneste tilbud, men vi jobber som nevnt stadig mer flere og sunnere varianter, sier Stenseng.

TESTVINNEREN: Aurora synes skole-sjokolademelken smaker godt, men hun får ikke sånn på skolen selv.
TESTVINNEREN: Aurora synes skole-sjokolademelken smaker godt, men hun får ikke sånn på skolen selv. Foto: Foto: Tore Fjeld
PRØVESMAKER: Q Sjokolademelken fikk terningkast 3.
PRØVESMAKER: Q Sjokolademelken fikk terningkast 3. Foto: Foto: Tore Fjeld
DET VAR GODT: Aurora vil gjerne få med seg den siste slurken.
DET VAR GODT: Aurora vil gjerne få med seg den siste slurken. Foto: Foto: Tore Fjeld
HELE FANGSTEN: Her har Aurora kontroll på alle de åtte sjokolademelktypene i testen.
HELE FANGSTEN: Her har Aurora kontroll på alle de åtte sjokolademelktypene i testen. Foto: Foto: Tore Fjeld
TEST AV SJOKOLADEMELK: Vi har testet 8 ulike typer ferdigblandet  sjokolademelk.
TEST AV SJOKOLADEMELK: Vi har testet 8 ulike typer ferdigblandet sjokolademelk. Foto: Foto: Tore Fjeld
SJOKOMELKBART: Tenk å få drikke så mye sjokomelk på en gang!
SJOKOMELKBART: Tenk å få drikke så mye sjokomelk på en gang! Foto: Foto: Tore Fjeld

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning