Test av pepperkakedeig 2015

Bare den beste pepperkakedeigen inneholder pepper

Men selv ikke den er bedre enn terningkast fire.

TEST AV PEPPERKAKEDEIG: Vi har sett på næringsinnholdet i årets pepperkakedeiger. Der var det mye mettet fett, salt og sukker.
TEST AV PEPPERKAKEDEIG: Vi har sett på næringsinnholdet i årets pepperkakedeiger. Der var det mye mettet fett, salt og sukker. Foto: Foto: Petter Berg.
Publisert Oppdatert

Vi spiser ikke pepperkaker fordi det er sunt, men det kan likevel være lurt å vite hva de inneholder av sukker, salt og andre usunne ingredienser.

Foreldre & barn har testet seks av de ferdige pepperkakedeigene som finnes på markedet. Vi har utelukkende konsentrert oss om næringsinnholdet, ikke smaken.

Ganske like

Klinisk ernæringsfysiolog Mari Mohn Paulsen ved Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo har vurdert deigene og sett på innhold av sukker, fett, salt og kalorier. Hvilke ingredienser deigene er sammensatt av er også tatt med i vurderingen.

- Deigene er ganske like når det gjelder innhold, så det spiller ikke så stor rolle hvilken du velger. To av dem er gluten- og melkefrie, og et kan være gode alternativer for dem med cøliaki eller allergi, sier Mohn Paulsen.

Testens vinner er Berthas pepperkakedeig fra Europris, som har minst innhold av mettet fett og salt. Den har imidlertid høyt innhold av sukker, og får derfor kun terningkast fire.

Inneholder palmeolje

Før inneholdt mange av de ferdige pepperkakedeigene palmeolje, men det er ikke tilfellet i år. Fria har imidlertid deklarert innhold av palmeolje, noe som gjør den til testens taper. Den har også testens høyeste innhold av fett og mettet fett, og høyt innhold av salt, men inneholder minst sukker av deigene.

Deigen fra Beto Helsebakeriet har ikke deklarert innhold av palmeolje, men Mari Mohn Paulsen mistenker at den inneholder det.

- Selv om det ikke står på pakken, gjemmer produsentene det ofte bak betegnelsen vegetabilsk fett.

Pepperkakedeigene er tilsendt oss direkte fra produsentene, og opplysningene i testen er hentet fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakningene.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning