Test av pastasaus

- Jeg tror aldri jeg har spist så mange dårlige produkter

TEST: - En udefinerbar kjemisk smak ødelegger pastasausene.

NEDSLÅENDE: Kjemisk smak dominerer pastasausene, og de dyre er slett ikke best.
NEDSLÅENDE: Kjemisk smak dominerer pastasausene, og de dyre er slett ikke best. Foto: FOTO: Tore Fjeld
Publisert Oppdatert
SURE GREIER: Testpanelet er ikke spesielt imponert over pastasausene. Fra venstre: Dag Tjersland, Hilde Gustafson og Morten Øverbye.
SURE GREIER: Testpanelet er ikke spesielt imponert over pastasausene. Fra venstre: Dag Tjersland, Hilde Gustafson og Morten Øverbye. Foto: FOTO: Tore Fjeld
SMAKLØS: - Den smakte egentlig veldig lite, sier Hilde Gustafson om Jamie Olivers pastasaus.
SMAKLØS: - Den smakte egentlig veldig lite, sier Hilde Gustafson om Jamie Olivers pastasaus. Foto: FOTO: Tore Fjeld
IKKE BRA: - Alle sausene smaker overraskende dårlig, sier Dag Tjersland, kokk med italiensk mat som spesialfelt og eier av den gourmetrestauranten Baltazar.
IKKE BRA: - Alle sausene smaker overraskende dårlig, sier Dag Tjersland, kokk med italiensk mat som spesialfelt og eier av den gourmetrestauranten Baltazar. Foto: Tore Fjeld

Om testen:

Testpanel:

Dag Tjersland, kokk og innehaver av italiensk restaurant, samt forfatter av matboken ¿Italia¿.

Morten Øverbye, faglært kokk, matskribent og kokebokforfatter.

Heidi Gustafson, matinteressert 12-åring.

De 12 produktene i testen representerer et utvalg av tomatbasert pastasaus som selges i norske kjedebutikker, både merkevarer og kjedenes egne produkter. Produktene er blindtestet og vurdert ut fra smak. Næringsinnhold og pris har ikke blitt vektlagt i karaktersettingen.

Kokk og restaurantinnehaver Dag Tjersland er mildt sagt lite imponert etter å ha smakt seg gjennom 12 ulike pastasauser på glass.

Pastasaus på glass er ingrediens i mange hverdagsmiddager hver eneste dag, selv om det er både lettvint og fort gjort å lage veldig god pastasaus selv.

Enklere enn å koke litt pasta, steke kjøttdeigen og helle over et glass ferdiglaget tomatsaus blir det likevel ikke. Men smaker de egentlig godt, disse ”pastaglassene”?

Nei, det gjør de ikke, er den unisone dommen fra vårt kompetente testpanel, som ikke vil gi noen av pastasausene høyere enn terningkast 3.

Dommen var heller ikke direkte nådig da det samme testpanelet testet spagetti.

Smaksdommerne som utførte testen for Klikk.no var kokk og matskribent Morten Øverbye, kokk og innehaver Dag Tjersland fra Baltazar Ristorante & Enoteca, Oslo og den matinteresserte 12-åringen Heidi Gustafson.

Kjøp heller tomater på boks

– Det er ingen som fortjener bedre enn terningkast 3, mener Morten Øverbye, som var spesielt overrasket over at sausen fra Dolmio ikke kom bedre ut.

– Den med ekstra hvitløk bruker jeg faktisk litt i matlaging hjemme.

– En boks plommetomater ville fått 6, tilføyer Dag Tjersland.

Kokken med italiensk mat som spesialitet ble spesielt skuffet over pastasausen fra Jamie Oliver.

– Jeg ville trodd at den skulle være bra, med tanke på hva Jamie Oliver står for i matverdenen. Alle sausene er overraskende dårlige, innrømmer han. 

De tre pastasausene som skiller seg positivt ut, og dermed får terningkast 3, er Rema 1000 pastasaus, Jacobs Homestyle pastasaus og Barillas basilikumsaus. Disse har mindre ”kjemisk” smak enn de andre sausene, og en renere og ærligere smak, mener testpanelet.

Billigst er best

En pastasaus har naturlig nok tomater som hovedingrediens, men i produktene i testen varierer tomatinnholdet fra under 50 til over 90 prosent.

I de fleste er det også tilsatt basilikum og andre krydder, samt andre grønnsaker som løk, hvitløk, gulrøtter etc. Noen er også tilsatt stivelse og vann, en vanlig måte å spe ut produkter av denne typen.

Prisen varierer også voldsomt mellom de ulike produktene, uten at det virker som det er noen klar sammenheng mellom pris, smak og kvalitet.

Det aller billigste produktet i testen, Rema 1000 pastasaus til en drøy 10-er for kiloen, er blant de tre som scorer best.

Jamie Oliver Tomato & Basil Pasta Sauce har en kilopris på over 87 kroner – ganske drøyt med tanke på at tomatinnholdet er blant de laveste av produktene i testen. 

Testet uten tilbehør

Testen ble utført ved at de tre i testpanelet fikk servert en pastasaus om gangen, ferdig oppvarmet etter anvisningen på glasset.

Panelet fikk ikke vite hvilken saus de smakte på før etter at testen var gjennomført, det var altså en blindtest.

De smakte på sausene alene, uten pasta til, så alle tre tok et lite forbehold om at noen av sausene muligens ville fungert bedre med pasta til. Konklusjonen var likevel at en boks vanlige tomater, med litt hvitløk, salt og pepper ville vært et mye bedre valg enn de 12 fabrikklagde pastasausene i denne testen.

Udefinerbar smak

Ingen av sausene smaker særlig godt etter testpanelets mening. De mener det er en udefinerbar smak som ødelegger mange av dem.

– Antagelig er det tilsatt noe som skal gjøre at de holder seg lenge, også etter åpning, mener Tjersland.

Han sier at han selv har laget tomatsaus som han har lagret i kjelleren i flere år, og de smaker definitivt mye bedre enn ”industriproduktene” som er salgs i matbutikkene.

”Kjemisk smak” er en gjenganger i karakteristikken av pastasausene. Flere av produktene lukter som ”tigerbalsam”, mener testpanelet, som unisont råder pastaelskende forbrukere til heller å lage pastasausen fra bunnen av selv.

Det vil være billigere enn mange av produktene, og det tar heller ikke lang tid, med tanke på at smaken blir suverent mye bedre enn ferdig-glassene.

Oppskrift på hjemmelaget

Dag Tjersland deler gjerne denne enkle oppskriften på hjemmelaget tomatsaus med Klikk.nos lesere:

Salsa di Pomodoro

2 fedd hvitløk1 liten gulrot1 kepaløk1 stilk stangselleri4 ss extra virgin olivenolje600 g modne plommetomater2 ss vann1 ss salt1 ts nykvernet sort pepper2 ss finhakket bladpersille (kan droppes)3 ss fersk basilikum (kan droppes)

Skrell og rens hvitløk, gulrot, løk og stangselleri.Hakk grønnsakene fint med kniv. Fres grønnsakene i olivenolje i en kasserolle i ca 5 minutter. Skjer tomatene i biter og la dem frese sammen med grønnsakene. Tilsett vann. Ha i salt, pepper og finhakket persille og la sausen koke ca 1 time på svak varme.

Blir sausen for tykk tilsetter du litt mer vann. Tilsett basilikum og avkjøl sausen om du ikke skal bruke den med en gang. Husk å koke glass eller flasker slik at de blir sterile om du skal oppbevare tomatsaus over lang tid.

Les også:

3 geniale pastasauser

Taperen i spagettitesten er nærmest uspiselig

Stor test av suppeposer

TEST: de beste termosene for barn

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning