Test av matboks

Fem barnefamilier har testet i to måneder for å finne de beste matboksene

Det er nemlig bare noen få som virkelig holder mål.

Publisert Oppdatert

Om testen:

Testen av 6 ulike matbokser med flere rom er utført av et testpanel med fem småbarnsfamilier med tilsammen 13 barn i alderen 0 til 11 år. Alle matboksene er testet ut i praktisk bruk i familien, både av de voksne og barna, over en periode på 6 uker.

For å komme frem til testresultatene er matboksene vurdert ut fra praktisk løsning, hvor godt de klarer å holde maten frisk, rengjøring og hvordan de fungerer for barna som skal bruke dem. 

Alle matboksene er til salgs i norske nettbutikker og/eller andre utsalgssteder. Prisene som er oppgitt er veiledende. 

Matpapirets tid er en saga blott, nå er det fancy matbokser med flere rom som gjelder for å oppbevare lunsjen for skole- og barnehagebarn.

Vi plukket ut seks populære matbokser som er til salgs i norske nettbutikker for barneutstyr og/eller andre utsalgssteder. Så fikk vi fem barnefamilier til å teste ut hvor bra matboksene fungerer i hverdagen.

Testvinneren ble matboksen med Marius-mønster fra Nordic Kids, som utmerker seg med praktisk rominndeling, passe størrelse og ganske god evne til å holde maten frisk gjennom dagen. 

Praktisk eller kul?

En matboks skal være i daglig bruk og kunne tåle å vaskes, fraktes, tilgrises og mistes i gulvet, gang på gang. Ofte har barnet helt spesielle preferanser for hvilken matboks de ønsker seg, men det er langt fra sikkert at den er mest praktisk.

Foreldrene gjør nok derfor klokt i å ha siste ordet når type matboks skal velges.

- Den må også tåle å bli kastet litt rundt, og da er det viktig at små deler og låser ikke blir fort ødelagt, sier tobarnsmor Cathrine Svenning fra Gardermoen.

Hun har deltatt i testpanelet sammen med sine to barn på tre og sju år. Hun trekker frem evnen til å holde maten frisk, og at den har plass til yoghurt, frukt og brød, som viktige egenskaper for en matboks som skal brukes av barn.

Det er også viktig at den er lett å gjøre ren, og at den ikke trekker til seg lukt fra maten.

- Spiser mer fra en god matboks

Firebarnsmor og førskolelærer Mildrid Skogtrø fra Ålesund er opptatt av at matboksen skal klare å holde maten frisk og innbydende frem til barnet skal spise den. 

- Min erfaring tilsier at barna spiser mer hvis maten ser fristende og innbydende ut. Derfor synes jeg det er genialt med matbokser med flere rom, slik at man kan sende med brød, frokostblanding, noe grønt og yoghurt eller smoothie, sier hun.

Det er derfor viktig at boksen er stor nok til å romme det man trenger, samtidig som den ikke er for stor til å passe i sekken. Og lokket må være tett, samtidig som det er enkelt for barna å ta det av og på. De barnehageansatte har som kjent nok å gjøre om de ikke skal løpe rundt og åpne og lukke alle matbokser.

Kjøleskap eller ikke?

I barnehagen er det ofte kjøleskap der maten oppbevares til det er på tide å spise lunsj, mens skolebarn stort sett oppbevarer matboksen i sekken.    

Hvordan unngår man svett gulost og vassen agurk? Én av matboksene i testen, Yubo-matboksen, inneholder et kjøleelement som gjør at maten holder seg kaldere. Matboksen har imidlertid så store mangler på andre områder at den ender opp som testens taper.

Marius testvinner

Den matboksen som blir kåret til vinner i denne testen er som nevnt matboksen med Marius-motiv. Den er både lett å åpne og lukke, har passe stor plass til det et barn trenger til lunsj, og er praktisk å rengjøre.

Takket være to-lagsløsningen med metall og plast holder den også maten litt friskere enn tilfellet er med de rene plastboksene.

- Vi sloss om å bruke denne matboksen, forteller Cathrine Svenning. 

Susanne Kaluza, som står bak Kaluza-matboksen, er redaktør i Kvinneguiden, som i likhet med Klikk.no og Foreldre.no er eid av Egmont Publishing AS.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning