Test av marsipan

Én får terningkast fem - resten er under middels

Vi har testet påskemarsipan - her er det fint lite som imponerer.

PÅSKEMARSIPAN: Vi har testen 15 ulike produkter med påskemarsipan.
PÅSKEMARSIPAN: Vi har testen 15 ulike produkter med påskemarsipan.
Publisert Oppdatert

Om testen:

I testpanelet satt Annemari Erlbeck, Arnie Stalheim og Morten Leiren

Erlbech er utdannet konditor og har en lang rekke første- og andreplasser i NM i konditorkunst. Hun har en 2.plass i kokke OL i Erfurt med det norske kokkelandslage og jobber som soussjef på Restaurant Fabel på Litteraturhuset i Fredrikstad.

Stalheim er Klikk.nos vinekspert, med høy kunnskap om alle typer alkoholholdig drikke samt bred erfaring med å sitte i testpanel for matprodukter.

Leiren er faglært kokk med bred erfaring fra flere av Oslos restauranter og som nå jobber til daglig på Fjelberg Fisk & Vilt.

Alle produktene i testen er smakt blindt (det vil si at testpanelet ikke visste hva de fikk servert). All marsipan var romtemperert ved servering. Det er ikke tatt hensyn til pris, kun smak i denne testen. De fleste av påskemarsipanene var overtrukket med sjokolade eller tilsatt kunstig smak. Det gjorde utfordringen litt større når vi skulle bedømme marsipanen, men vi lot totalinntrykket på smak avgjøre poengsummen de havnet på.

Nå er det klart for påske, og vi har testet en av de viktigste ingrediensene: Påskemarsipan. Det mest imponerende er selvsagt om du lager den selv, men er du som oss andre tar du en tur i butikken.

Der finner du marsipan som er tilpasset barnesmak og en mer kresen voksensmak, og alle er med i denne testen.

– Barna liker ofte en glatt og søtere marsipan, mens de voksne liker mer mandler og grovere konsistens, sier konditor Annemari Erlbech.

Utvalg

Alle typene vi har testet finner du i butikk, femten til sammen. Her er det  rene marsipanprodukter, og poser med blanding av ulike varianter. Enkelte av marsipantypene finnes i flere av produktene, som Nidar kolibristang med strøssel. Vi har testet alle i tilfelle det skulle være noen forskjell.

Er det først og fremst marsipanen du er ute etter kan vi spare deg for den store skuffelsen ved å opplyse om følgende: Enkelte av pakkene i denne testen inneholder kun ett produkt med marsipan, slik som Freia Påskevenner, Minde Påskefristelser og Nidar PåskeFavoritter.

Kriterier

Vi er ute etter smak av rene råvarer. Først og fremst den gode mandelsmaken, men sjokoladetrekket må være av skikkelig sjokolade. Er det strøssel eller annet så må det hele balansere godt slik at det ikke stjeler hele showet.

- En god marsipan skal smake godt med mandler og ikke være for søt, sier konditor Annemari Erlbeck.

- For å spare penger kompenserer noen produsenter med sukker, jo mindre mandler det er i en marsipan, jo søtere blir det gjerne. Da ser du gjerne at marsipanen er glatt og det kjennes ut som om du tygger på melis. Det betyr mye sukker. Det finnes ingen god erstatning for mandler, særlig ikke mandelessens.

Vinneren

Det var ingen av marsipantypene som fikk full pott i denne testen.  Vinneren, Anthon Berg Marcipanegg med 5 poeng, er en typisk marsipan med mye mandelsmak og passe mengde sødme. En god voksenmarsipan.

Dette sier testpanelet om vinneren: "Dufter mye mandel, kanskje det produktet i testen som dufter mest marsipan selv om den er overtrukket av mørk sjokolade. Mye mandler også i smaken, noe bitter. Du får en følelse av faktisk å spise kvernet mandelmasse."

Så er det et lite stykke ned til nummer to. Hval Påskemarsipan med 3 poeng. Den er søtere og har lys sjokolade i overtrekket. Det betyr en bra marsipan som barna vil like.

Testens taper var Scluckwerder Dragé æg. Her er den strenge dommen fra testpanelet: "Anonym duft. Selve overtrekket tar fokus bort fra det som er inni. Grov konsistens og bitter på smak. Syntetisk preg. Ikke god sjokolade."

Les også:

Slik lager du hjemmelaget appelsinis

Lag din egen sjokoladekjeks

Når bør babyen få sitt første godteri?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning