Test av leskedrikker

Leskedrikken som er best for barna

Testvinnerne Noisy fra Tine er godt alternativ som drikke til måltider, eller til fest.

TEST AV LESKEDRIKKER: Isabella (6) og Angelica (5) tar en prøvesmak på noen av produktene som var med i testen. Godt!
TEST AV LESKEDRIKKER: Isabella (6) og Angelica (5) tar en prøvesmak på noen av produktene som var med i testen. Godt! Foto: Foto: Tore Fjeld
Publisert Oppdatert
ERNÆRINGSFYSIOLOG: Mari Mohn Paulsen
ERNÆRINGSFYSIOLOG: Mari Mohn Paulsen Foto: Foto: Bjørknes Høyskole

Om testen

Testen er utført av klinisk ernæringsfysiolog Mari Mohn Paulsen ved Bjørknes Høyskole på oppdrag fra Foreldre & Barn.

Leskedrikkene i testen er vurdert ut fra følgende kriterier:

  • Tilsatt sukker
  • Innhold av sukkerarter
  • Energiinnhold A
  • Andel frukt/bærjuice.
  • Produktene er testet ut fra innholdsdeklarasjonen, smak er ikke et kriterium i testen.

Hvor ofte har vi ikke puttet opp i en pakke med leskedrikk i ryggsekken når vi skal på tur, eller gitt barna i baksetet på bilferien eller for å slokke tørsten på flyet for rett og slett å overlege flyturen. Da er det ikke så viktig om leskedrikken er sunn eller ei.

Drikker barna leskedrikk ofte, kan det være kjekt å vite hvilken som faktisk er best for barna.

Noisy best i test

Testvinnerne Noisy fra Tine er fruktjuice blandet med kullsyreholdig mineralvann, og er ikke tilsatt sukker.

Ernæringsfysiolog Mari Mohn Paulsen ved Bjørknes Høyskole har testet de ni leskedrikker som du finner i de fleste dagligvarebutikker. Hun har tidligere testet blant annet yoghurt, smør og ferdigpizza for foreldre.no.

- Disse produktene kan være et fint alternativ til fruktjuice til måltider, og kan også inngå som en av fem om dagen, sier Mohn Paulsen.

Hun vil likevel ikke anbefale verken Noisy eller juice som tørstedrikk mellom måltider, da disse produktene inneholder syre som kan skade tennene. Vann bør være den foretrukne tørstedrikk i hverdagen.

Maks sukker i én boks

Flere av leskedrikkproduktene som er på markedet retter seg åpenbart mot barn som forbrukergruppe, for eksempel de små boksene med Kuli og Solrik i ulike smaksvarianter. Disse står gjerne plassert i "barnehøyde" i butikkhyllen, og tilbys som drikkealternativ til barn på kafeer og restauranter. Men spesielt Solrik, som kåres til testens taper, inneholder svært mye tilsatt sukker.

Helsedirektoratets anbefaling for både barn og voksne er at ikke mer enn maksimalt 10 prosent av det totale energiinntaket i løpet av en dag kommer fra sukker.

- Et barn mellom to og fem år bør få maksimum 30 gram tilsatt sukker om dagen. I en boks Solrik på 2,5 desiliter er det faktisk hele 30 gram sukker, noe som er mer sukker enn det er i en tilsvarende mengde cola, sier Paulsen.

Til sammenligning er det "bare" 12-13 gram sukker i en boks Kuli (2 dl), noe som gjør denne til et mye bedre valg dersom barnet først skal få leskedrikk. Det finnes faktisk flere sukkertabber du lett kan unngå.

For store porsjoner

Ernæringsfysiologen advarer også mot å gi barn for store porsjoner med leskedrikk. Flere av produktene i testen selges i langt større forpakninger enn det som er anbefalt at et barn drikker som leskedrikk. For eksempel vil en hel flaske Snapple (5 dl) gi hele 55 gram sukker, som tilsvarer nesten dobbelt så mye som maksanbefalingen for sukker for småbarn.

- Jeg tenker at leskedrikk er noe barn skal få kun en sjelden gang. Leskedrikker inntas ofte sammen med annen sukkerrik mat og da vil det fort bli veldig store sukkermengder, sier Mari Mohn Paulsen.

Et hyggeprodukt

Nicolay Bruusgaard i Ringnes, som produserer Solrik-drikkene, sier at de ser på Solrik som et typisk hyggeprodukt som barn gjerne nyter til for eksempel kos på lørdagskvelden. Da er det mange som unner seg noe ekstra godt. Han sier de likevel er bevisste på at mange foreldre ønsker sunnere produkter til sine barn, og Ringnes jobber kontinuerlig med innovasjon og produktutvikling. Bruusgaard understreker også at produktene ikke markedsføres mot barn, men foreldrene:

- Ringnes har vi en policy på at vi aldri aktivt markedsfører våre produkter mot barn. Det gjelder også Solrik. Selv om produktet har en tegning, er det foreldrene vi henvender oss til i kjøpsøyeblikket i butikkene, ikke barna.

MYE Å VELGE I: Det finnes mange ulike leskedrikkprodukter å velge i, men ikke alle er så veldig sunne.
MYE Å VELGE I: Det finnes mange ulike leskedrikkprodukter å velge i, men ikke alle er så veldig sunne. Foto: Foto: Tore Fjeld
TESTVINNEREN: Angelica syntes Noisy smakte veldig godt, mens Isabella ikke er så glad i kullsyre og foretrekker andre drikker.
TESTVINNEREN: Angelica syntes Noisy smakte veldig godt, mens Isabella ikke er så glad i kullsyre og foretrekker andre drikker. Foto: Foto: Tore Fjeld

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning