Test av knekkebrød

Her er det sunneste knekkebrødet

Vi har testet 28 knekkebrød. Halvparten får terningkast tre eller dårligere, og taperen er som kjeks å regne.

STOR TEST: Av 28 ulike typer knekkebrød får halvparten terningkast tre eller dårligere. Alvin viser hvilke 14 knekkebrød som kommer dårligst ut i Foreldre & Barns store knekkebrødtest.
STOR TEST: Av 28 ulike typer knekkebrød får halvparten terningkast tre eller dårligere. Alvin viser hvilke 14 knekkebrød som kommer dårligst ut i Foreldre & Barns store knekkebrødtest. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen HM Foto
Publisert Oppdatert

Slik er testen gjennomført

Vi handlet inn knekkebrød på butikkene Rema 1000, Rimi, Kiwi, Coop, Meny, Ica, Joker og Bunnpris i Oslo.

Mari Mohn Paulsen, klinisk ernæringsfysiolog og høyskolelektor ved Bjørknes Høyskole, har vurdert knekkebrødene. Hun er Foreldre & Barn sin ernæringsekspert.

Knekkebrødene er vurdert ut ifra ingredienser og næringsinnhold.

Bruk av fullkornmel og en høy andel kostfiber har trukket opp. Siktet mel som hovedingrediens og tilsatt sukker og har trukket ned. Knekkebrød som inneholder palmeolje trekkes for dette. Også knekkebrød med vegetabilsk fett, som ikke spesifiserer hvilken type, trekkes for dette. Dette er fordi uspesifisert vegetabilsk fett i de fleste tilfeller er palmeolje, som inneholder en av de mest kolesteroløkende fettsyrene som finnes.

Energimengden i et enkelt knekkebrød er også tatt med i betraktning, der de ekstra tynne og kalorifattige knekkebrødene ikke er vurdert som det mest optimale valg for normalvektige barn.

Pris er ikke tatt med i vurderingen.

Knekkebrød er fint som avveksling til vanlig brødmat. Med pålegg som for eksempel makrell i tomat, leverpostei, ost eller kjøttpålegg og gjerne også tilbehør som agurk, paprika eller tomat, kan knekkebrød utgjøre et sunt og godt måltid for barn.

Det finnes svært mange typer knekkebrød på markedet, men hvilke er best for barnet ditt?

Fullkorn og kostfiber

Mari Mohn Paulsen, klinisk ernæringsfysiolog og høyskolelektor ved Bjørknes Høyskole, har testet 28 ulike typer knekkebrød for Foreldre & Barn. Hun har også testet blant annet kaviar, frossenpizza og smør for Foreldre & Barn tidligere.

Paulsen anbefaler knekkebrød med fullkornmel og en høy andel kostfiber fremfor knekkebrød med siktet mel som hovedingrediens.

Testens vinner

Testens vinner er Finn Crisps 5 wholegrains (ikke den tynneste varianten). Dette er et grovt knekkebrød med både rug, havre, hvete, bygg og bokhvete. Knekkebrødet har et høyt innhold av kostfiber, og inneholder verken tilsatt sukker eller palmeolje.

Testens taper

Testens taper er Wasas juleknekkebrød med smak av kanel. Dette er ikke et knekkebrød du bør gi barna i det daglige. Knekkebrødet er basert på hvitt hvetemel, og er tilsatt sukker. Ifølge Paulsen tilsvarer dette knekkebrødet kjeks, og bør kun serveres en sjelden gang.

Wasa ønsker ikke å kommentere testresultatet.

En brødskive = to knekkebrød

Paulsen minner om at knekkebrød som oftest inneholder mindre energi per skive enn en skive brød. Dette er viktig å tenke på når knekkebrød skal mette små mager.

- Knekkebrød er flott å bruke som variasjon til vanlig brødmat, men vær oppmerksom på at det kan bli for lite kalorier i knekkebrødbaserte måltider, spesielt dersom du velger de tynneste knekkebrødtypene. En brødskive tilsvarer som regel omkring to knekkebrød når det gjelder energiinntak, forteller Paulsen.

VINNER OG TAPER: Alvin viser fram testens vinner og taper. Vinner er Finn Crisps 5 wholegrains (t.h.), mens taperen er Wasas juleknekkebrød med kanelsmak.
VINNER OG TAPER: Alvin viser fram testens vinner og taper. Vinner er Finn Crisps 5 wholegrains (t.h.), mens taperen er Wasas juleknekkebrød med kanelsmak. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning