Test av knekkebrød 2014

Testvinneren er som snacks, testtaperen smaker mugg

To av knekkebrødene i testen smaker så godt at de fint kan nytes uten pålegg. Testens taper smakte mugg selv om det var lenge til utgått dato.

TEST AV KNEKKEBRØD: Vi har smakstestet 11 typer knekkebrød fra 10 produsenter.
TEST AV KNEKKEBRØD: Vi har smakstestet 11 typer knekkebrød fra 10 produsenter. Foto: Foto: Tore Fjeld
Publisert Oppdatert
KNAKENDE GODT: Knekkebrødene er vurdert av Emmanuel Rang fra Åpent Bakeri (t.h.) og matblogger Sten McNeil Ånnerud.
KNAKENDE GODT: Knekkebrødene er vurdert av Emmanuel Rang fra Åpent Bakeri (t.h.) og matblogger Sten McNeil Ånnerud. Foto: FOTO: Tore Fjeld

Om testen:

Testpanelet besto av sjefsbaker Emmanuel Rang fra Åpent Bakeri, og matblogger Sten McNeil Ånnerud. 11 ulike typer knekkebrød ble blindtestet og vurdert ut fra hvilke som smakte best. Konsistens og utseende ble også tillagt vekt. Innhold og pris er ikke tatt hensyn til i vurderingene. Produktene  er innkjøpt på Ultra Bryn i august 2014. Pris kan variere fra butikk til butikk.

Knekkebrød er vel noe de aller fleste av oss har i skapet. Har du glemt å kjøpe brød, er knekkebrødet godt å ty til, og er du matlei er det lite som smaker bedre enn et knekkebrød med ost.

Knekkebrød egner seg både til frokost, lunsj og kveldsmat, eller som "nødmat" i veska når det er lenge siden du har spist. Hvilken side av knekkebrødet som skal opp og ned? Nei, se der er befolkningen splittet.

Testet 11 typer

Det finnes i dag utrolig mange ulike varianter knekkebrød å få kjøpt i dagligvarebutikkene, og man kan saktens lure på om det egentlig er noen smaksforskjell på de ulike typene. 

Vi kjøpte inn et utvalg av 11 ganske grove knekkebrød fra 10 ulike produsenter, og serverte disse til vårt smakspanel. Den franske bakeren Emmanuel Rang har lenge lurt på hva det er med nordmenn og deres fascinasjon for knekkebrød, men etter 19 år i Norge har han blitt veldig glad i vår nordiske "delikatesse". 

– I Frankrike kalles knekkebrød ofte bare for Wasa, forteller Emmanuel fra Lyon, som er gründer og sjefsbaker av Åpent Bakeri i Oslo. 

Matblogger og tidligere deltaker i "Hele Norge Baker", Sten McNeil Ånnerud, har alltid vært glad i knekkebrød, og spiser det både gjerne og ofte. Han har også prøvd å bake knekkebrød.

– Min favoritt er Wasa Husman. Det er billig og smaker godt, ikke noe jåleri, mener Sten.

Har du lyst til å prøve å bake knekkebrød, er denne oppskriften fin.

Skal tåle lagring

Siden knekkebrød er en forholdsvis tørr affære, kan de fleste typene lagres et par år uten at kvaliteten taper seg nevneverdig. Det er heller ikke farlig å spise knekkebrød som har gått over "best før"-datoen, så lenge de er blitt lagret mørkt og tørt.

Derfor er det litt overraskende for vårt testpanel at knekkebrødene fra Jacobs utvalgte rett og slett smakte mugg, til tross for at holdbarhetsdatoen var flere måneder frem i tid. 

– Det er rett og slett uspiselig, konkluderer testpanelet.

– Alle Jacobs utvalgte-produkter går gjennom tøffe kvalitetstester både på smak, lukt og konsistens før vi lanserer dem, så også dette knekkebrødet. Det skal selvfølgelig ikke smake mugg, så vår kvalitetsavdeling vil ta tak i dette for å forsøke å finne ut hva som eventuelt kan være galt, sier kommunikasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen. 

Kunne vært snacks

Derimot mener de at både Vilmas Rugknekke og Sigdal Bakeri helsprøtt havreknekkebrød fortjener terningkast 6. 

– Dette er så godt at det fint går an å spise som snacks, selv om jeg ikke helt tror på at folk kommer til å bytte ut ostepopen med knekkebrød på lørdagskveldene, sier Sten McNeil Ånnerud.

Fellesnevneren for disse knekkebrødene er at de har et hjemmelaget preg, en karakteristisk egensmak og de gir en god følelse i munnen når du spiser dem. Ulempen er naturligvis at disse også er blant de dyreste produktene i testen.

For mens testvinneren Vilmas Rugknekke koster 266 kroner kiloen, kan du kjøpe en kilo Wasa Husman-knekkebrød for drøyt 30 kroner. De dyreste knekkebrødene er for øvrig Spisbrød Pyramid, som koster hele 406 kroner pr kilo. Selv om knekkebrød ikke veier stort, blir det lite brød for pengene.

Ikke for smuldrete

I tillegg til smaken har testpanelet vurdert konsistensen og utseendet på knekkebrødene. Et knekkebrød skal være passe sprøtt, ikke for hardt og ikke smuldre for mye når du spiser det. 

– Det er ikke alle knekkebrødene som egner seg til å spise i bilen eller i senga, mener våre knekkebrødtestere.

Les også:

Den billigste kjøttdeigen er best

Ikke alle knekkebrød er like sunne

Innholdet i ditt favorittpålegg

Den sunneste servelaten smaker helt forferdelig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning