Test av ketchup 2014

Selv ekspertene ble overrasket over hvilken som vant ketchuptesten

Vi har blindtestet 10 ketchuper.

SMAKSTESTET: Vi har smakstestet 10 forskjellige typer ketsjup.
SMAKSTESTET: Vi har smakstestet 10 forskjellige typer ketsjup. Foto: Foto: Tore Fjeld
Publisert Oppdatert
KOM AN, KETSJUP: Alle de 10 ketsjupene ble testet uten tilbehør, men når testingen var ferdig kunne smaksdommerne Tore Teigen og Ivar Kvistum kose seg med wienerpølser i lompe med masse ketsjup.
KOM AN, KETSJUP: Alle de 10 ketsjupene ble testet uten tilbehør, men når testingen var ferdig kunne smaksdommerne Tore Teigen og Ivar Kvistum kose seg med wienerpølser i lompe med masse ketsjup. Foto: Foto: Tore Fjeld
TESTPANELET: Pølsemakermester Tore Teigen (74) og humorforfatter Ivar Kvistum (45) går ikke av veien for å leke med maten. Og de er veldig glad i ketsjup!
TESTPANELET: Pølsemakermester Tore Teigen (74) og humorforfatter Ivar Kvistum (45) går ikke av veien for å leke med maten. Og de er veldig glad i ketsjup! Foto: Foto: Tore Fjeld
SMAKSTESTET: Vi har smakstestet 10 forskjellige typer ketsjup.
SMAKSTESTET: Vi har smakstestet 10 forskjellige typer ketsjup. Foto: Foto: Tore Fjeld

Om testen:

Testen av 10 vanlige ketsjup-varianter er utført av et uavhengig testpanel bestående av pensjonert pølsemakermester Tore Teigen og journalist og humorforfatter Ivar Kvistum.

Begge er over gjennomsnittet glad i pølser - og ketsjup. Ketsjupen er testet blindt uten at testpanelet visste hva de smakte på. Produktene er vurdert ut fra smak, konsistens og farge. Produktene representerer et utvalg av de ketsjup-typene som er til salgs i dagligvarekjedene.

Tenker du at ketchup er ketchup? Det var før, det. Nå finnes det et utall ulike merker ketchup i salg i dagligvarebutikkene - vi har testet 10 av dem ut fra smak, farge og konsistens.

Overrasket over testvinneren

Testpanelet besto av pensjonert pølsemakermester Tore Teigen og Ivar Kvistum, journalist, humorforfatter og selverklært ketchupekspert. 

- Min kone pleier å lage sin egen ketchup fra bunnen av, den er bedre enn alt du kan få kjøpt, mener Kvistum, som ble meget overrasket over at ketchupen fra Idun kom best ut i blindtesten.

- Jeg kjøper aldri Idun. Det er et merke jeg assosierer med noe traust og tradisjonelt, og lite spennende smak. Men så feil kan man ta, sier han.

Også pølsemakermester Teigen ble overrasket over at Idun smakte så godt til ketchup å være. Verken han eller Kvistum fant noe å trekke hos testvinneren, det er rett og slett en veldig god ketchup ut fra forutsetningene. 

Testen ble utført på den måten at testpanelet fikk servert de ti ulike merkene på hver sin tallerken, og alle ketchupene ble smakt "bart", altså uten tilbehør. 

Tomatinnholdet varierer

I en god ketchup skal tomater være hovedingrediensen, i tillegg til sukker (evt kunstig søtning), eddik, salt og krydder. Det er ofte litt vanskelig å vite hvilken ketchup som inneholder mest tomater, siden produsentene deklarerer på forskjellig måte.

Noen oppgir hvor stor andel tomatpuré ketchupen inneholder, andre skriver for eksempel at ketchupen inneholder 150 gram tomater per 100 gram ferdig ketchup. Siden tomater inneholder en stor andel vann, er det andelen tomatpuré som er mest interessant i denne sammenhengen - det trengs gjerne bortimot 2 kg tomater for å lage 1 kg ketchup.

Det er enorme prisforskjeller på ketchup-typene i testen, og de billigste er også de som inneholder minst tomater.

To av typene, Salatmester'n tomatketchup og First Price tomatketchup, har faktisk vann og ikke tomater som hovedingrediens.

Og flere av de andre har en tomatandel på under 50 prosent. Testens taper ble Salatmestern tomatketchup som selges hos Rema 1000, der står det oppgitt at andelen tomatpuré er 17 prosent.

De to produktene som kommer best ut i testen, Idun tomatketchup original og Idun tomatketchup med mindre sukker, inneholder begge 80 prosent tomatpuré. De koster også vesentlig mer enn billig-ketchupen fra kjedenes egne merker.

Dyrest, men ikke best

Det som er overraskende er likevel at de to dyreste ketchupene, Heinz tomato ketchup original og Heinz tomato ketchup med mindre sukker, begge har langt lavere tomatinnhold enn alle Iduns ketchup-typene. Den originale Heinz-ketchupen inneholder bare 55 prosent tomatpuré, da er det drøyt med en kilopris på over 60 kroner.

I tillegg til smaken er konsistens og farge viktig for en god ketchup. Fargen skal helst være ganske mørk, og konsistensen skal være fast nok til at den ikke flyter utover når du tar ketchupen på pølse.

Sukkerinnholdet i ketchup er også noe mange er opptatt av. Ingen av produsentene oppgir hvor mye tilsatt sukker det er i ketchupen. Uansett vil også tomatene bidra med sukkerarter, så det er ganske vanskelig å vurdere dette ut fra varedeklarasjonen.

Noen av produktene gjør det også til et poeng at de er uten tilsatt sukker, eller med mindre tilsatt sukker, men da er de til gjengjeld tilsatt kunstig søtning.

Det går nemlig ikke an å ta vekk sukkeret fra ketchup uten å erstatte det med annen søtning, det vlle blitt alt for surt etter de flestes smak. 

For små barn er det ikke anbefalt med kunstig søtning, så velg derfor heller en ketchup med sukker og begrens mengden til de minste. 

Les også:

To hamburgere får terningkast 6

Her er de sunneste hamburgerbrødene

Disse wienerpølsene er best i test

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning