Test av kaviar

Sjekk hvilken som er best

En av kaviarene får terningkast seks.

TEST AV KAVIAR: Vi har testet i alt 9 ulike typer kaviar og kaviarmix.
TEST AV KAVIAR: Vi har testet i alt 9 ulike typer kaviar og kaviarmix. Foto: Foto: Tore Fjeld
Publisert Oppdatert
ERNÆRINGSFYSIOLOG: Mari Mohn Paulsen
ERNÆRINGSFYSIOLOG: Mari Mohn Paulsen Foto: Foto: Bjørknes Høyskole
ERNÆRINGSFYSIOLOG: Marte Ottesen
ERNÆRINGSFYSIOLOG: Marte Ottesen Foto: Foto: Bjørknes Høyskole

Om testen

De kliniske ernæringsfysiologene Mari Mohn Paulsen og Marte Ottesen har testet ni ulike typer kaviar med tanke på hvor sunne de er for barn. Testen er basert på innholdsdeklarasjonen, samt opplysninger fra produsentene i de tilfellene produktene var mangelfullt deklarert.

Testpanelet har vurdert og rangert kaviarproduktene ut fra hvor mye rogn de inneholder, sukkerinnhold, fettkilder og salt.

Smak er ikke et kriterium i testen.

Smartkaviar fra Mills får toppscore i Foreldre & Barns test av kaviar. Den inneholder mest fiske-omega-3 og minst salt, men er også den dyreste kaviaren.

Mari Mohn Paulsen og Marte Ottesen er begge kliniske ernæringsfysiologer og foreleser i ernæring ved Bjørknes Høyskole i Oslo. De har gjennomgått innholdet i ni forskjellige typer kaviar og kaviarmix for Foreldre & Barn, og har sett på hvilke produkter som er sunnest for barn.

- Så lenge det er en del av et allsidig kosthold, er kaviar et bra påleggsvalg, mener Mari Mohn Paulsen. Og det vi foreldre ønsker mest av alt er jo å få barn som spiser alt.

Mye sukker og salt

Du får for eksempel i deg cirka like mye omega-3 pr 100 gram ved å spise Smartkaviar som makrell i tomat.

Små barn bør likevel ikke få spise ubegrensede mengder kaviar, siden det inneholder mye sukker og salt.

Og det er heller ikke nok å spise en brødskive med kaviar om dagen for å få dekket behovet for omega-3 og D-vitamin.

Omega 3 er bra for barns utvikling av hjernen, viser forskning.

- Velger du testvinneren Mills Smartkaviar, som er tilsatt D-vitamin, må du spise 12 kaviarbrødskiver om dagen for å få dekket D-vitaminbehovet, illustrerer Marte Ottesen for Foreldre & Barn

Med andre ord bør barn fortsatt ta tran, selv om de spiser mye kaviar. Foreldre i vårt forum er opptatt av å gi barna sunt pålegg og diskuterer flittig blant annet om makrell i tomat på tube er sunt.

- Vi vil ikke kalle brødskive med kaviar et fiskemåltid, men det er et ganske sunt pålegg som du gjerne kan gi til barn, mener ernæringsfysiologene.

Ser du på varedeklarasjonen, vil du se at kaviar inneholder mye fett, men mesteparten av dette er umettede fettsyrer, som er gunstig for kroppen å få i seg.

Innhold av rogn

I testen har Ottesen og Paulsen lagt vekt på høyt innhold av rogn, samt lavt innhold av sukker og salt. Prisen er også vurdert, det er nemlig store prisforskjeller på kaviar, og det er ikke slik at de dyreste typene nødvendigvis er de sunneste valgene. For eksempel får Rema 1000 kaviar terningkast 5, og den får du til under en fjerdedel av prisen du må betale for Mills smartkaviar.

Ernæringsfysiologene har gitt høyere score til de rene kaviarproduktene, enn de som kalles kaviarmix. Dette fordi de ikke inneholder like mye rogn som vanlig kaviar. Kaviarmix inneholder majones og har en mildere smak, og gir deg altså ikke like mye fiske-omega-3.

Det finnes en rekke omega 3 -produkter på markedet.

Testens taper er Eldorado selskapskaviar på glass. Denne får terningkast 1 av Ottesen og Paulsen, blant annet fordi den inneholder lite rogn. Den har dessuten det klart høyeste sukkerinnholdet, og er testens nest dyreste kaviar.

Kommentar fra testens taper

- Eldorado Selskapskaviar har ikke barn som sentral målgruppe. Produktet anvendes nok mer til garnityr enn som pålegg, og er tenkt mer til selskaps enn til daglig bruk. Ut fra et ernæringsperspektiv er det bedre å velge vanlige kaviarprodukter, da disse inneholder mer fiskerogn og i større grad er ment som pålegg og til daglig bruk. Selskapskaviaren er et produkt med mindre smak av fiskerogn, og fungerer bra for dem som ønsker det, sier kommunikasjonssjef Kine Søyland i NorgesGruppen ASA, og legger til at de ikke har noen planer om å endre oppskriften på Eldorado Selskapskaviar.

NB: Smak er ikke et kriterium i testen - produktene er vurdert ut fra innholdsdeklarasjonen.

TEST AV KAVIAR: Vi har testet i alt 9 ulike typer kaviar og kaviarmix.
TEST AV KAVIAR: Vi har testet i alt 9 ulike typer kaviar og kaviarmix. Foto: Foto: Tore Fjeld
Charlotte (7) og Emmeline (5) Berentsen liker godt å spise kaviar på brødskiva, men kanskje ikke SÅ mange typer på en gang.
Charlotte (7) og Emmeline (5) Berentsen liker godt å spise kaviar på brødskiva, men kanskje ikke SÅ mange typer på en gang. Foto: Foto: Tore Fjeld
ER DET LOV Å GRISE?: Kanskje Emmeline kan få litt kaviar på kinnet?
ER DET LOV Å GRISE?: Kanskje Emmeline kan få litt kaviar på kinnet? Foto: Foto: Tore Fjeld
HVA VIL PAPPA SI?: Men det var jo fotografen som sa vi fikk lov!
HVA VIL PAPPA SI?: Men det var jo fotografen som sa vi fikk lov! Foto: Foto: Tore Fjeld
SE PÅ MEG, DA: Emmeline har klart å få kaviaren bredt utover absolutt hele ansiktet.
SE PÅ MEG, DA: Emmeline har klart å få kaviaren bredt utover absolutt hele ansiktet. Foto: Foto: Tore Fjeld
Foto: Foto: Tore Fjeld

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning