Test av kakemiks

De færreste smaker sjokolade

Vi har testet sju typer ferdig kakemiks.

TEST AV KAKEMIKS: Vi har testet sju ulike typer kakemiks til sjokoladekake.
TEST AV KAKEMIKS: Vi har testet sju ulike typer kakemiks til sjokoladekake. Foto: Foto: Tore Fjeld
Publisert Oppdatert
KAKESMAKERNE: Konditorsjef Jan Arve Stålskjær i W.B. Samson og hobbybaker Sten J. McNeil Ånnerud har smakt seg gjennom sju ulike sjokoladekaker basert på kakemiks.
KAKESMAKERNE: Konditorsjef Jan Arve Stålskjær i W.B. Samson og hobbybaker Sten J. McNeil Ånnerud har smakt seg gjennom sju ulike sjokoladekaker basert på kakemiks. Foto: Foto: Tore Fjeld
GRUNDIG VURDERING: Alle kakene ble smakt minst to ganger for å vurdere helheten og sammenligne med de andre.
GRUNDIG VURDERING: Alle kakene ble smakt minst to ganger for å vurdere helheten og sammenligne med de andre. Foto: Foto: Tore Fjeld
FALT IKKE I  SMAK: Testpanelet ble ikke så imponert over kakemikskakene.
FALT IKKE I SMAK: Testpanelet ble ikke så imponert over kakemikskakene. Foto: Foto: Tore Fjeld

Om testen:

Klikk.no har testet sju ulike typer kakemiks for sjokoladekake fra fire ulike produsenter. Testpanelet har bestått av Jan Arve Stålskjær, konditorsjef i Samson, og Sten J. McNeil Ånnerud, hobbybaker og tidligere deltaker i TV 3-serien "Hele Norge Baker".  Alle kakene ble bakt samme dag som testen ble utført, og utvalget ble blindsmakt. Produktene er kjøpt inn i følgende butikker i Oslo i uke 17: Rema 1000, Rimi, Meny, Coop Mega.

Når kalenderen blir overfylt med avslutninger og kakelag, er det lettvint og greit å røre sammen en ferdig kakemiks når du ikke har tid til å legge så mye flid i bakingen.

Det finnes etter hvert veldig mange varianter av kakemiks, alt fra krydderkake til ostekake kan du få kjøpt som blandinger du rører ut i vann og olje. 

Sju typer sjokoladekake

Skal du servere en kake i barneselskap er det likevel først og fremst sjokoladekake som gjelder. Vi har fått to erfarne kakesmakere til å smaksteste sju ulike sjokoladekaker basert på kakemiks.

Fem av produktene skal blandes med vann og olje, her har vi brukt rapsolje med nøytral smak. En kake, sjokoladekaken fra amerikanske Betty Crocker, skal i tillegg til olje og vann tilsettes tre egg. Med i testen er også Møllerens ferdig kakerøre, som du ikke trenger å tilsette noen ting, det er bare å helle røren rett i en form.

Konditorsjef Jan Arve Stålskjær i tradisjonsrike W. B. Samson har tidligere vært med og smakstestet pepperkaker for Klikk.no. Han er ikke imponert over smaken på sjokoladekakene laget av kakemiks. 

– En sjokoladekake skal ha en god sjokoladesmak, uten at det er for sterk kakaosmak. Er det en langpannekake skal den også helst være like høy over det hele, sier den faglærte bakeren og konditoren.

Bør spises med en gang

Alle kakene vi testet ble bakt samme dag som vi utførte smakstesten. Men selv helt nystekt smaker ikke kakene all verden. Testpanelet er skjønt enige om at alle disse kakene bør serveres så raskt som mulig etter baking, hvis de i det hele tatt skal serveres. 

– Mors skuffkake (langpannekake) kunne holde seg god i en uke etter at den var bakt, det tror jeg ikke gjelder noen av ferdigmiks-kakene, mener Stålskjær.

Ønsker du imponere på kakebordet bør du derfor heller bake kaken basert på råvarer i stedet for kakemiks, du kan for eksempel prøve denne langpannekaken som har vunnet Klikk.nos sjokoladekakekonkurranse.

Sten J. McNeil Ånnerud mener det også er mulig å "pimpe opp" kakemikskakene litt ved å tilsette andre ingredienser. For eksempel nøtter, kokesjokolade, tørket frukt eller appelsinskall. Men da blir fort prisen veldig høy.

– En kake laget fra bunnen av vil oftest være billigere enn en kakemikskake, mener Ånnerud.

Ukjente ingredienser

Når du baker en sjokoladekake fra bunnen av, vet du stort sett hva ingrediensene består av. Det samme kan ikke sies om kakemikskakene. Her er det mange ingredienser du må google for å finne ut hva er, og som ikke er vanlig å ha stående i kjøkkenskapet. 

Fordelen er naturligvis at du ikke trenger å ha alle ingrediensene tilgjengelig, men kan kjøpe en kakemiks og that's it. Du trenger heller ikke å bruke miksmaster eller kjøkkenmaskin for å røre dem sammen slik du må hvis du baker kake fra bunnen av.

Topp på midten

Da vi bakte kakene til testen, synes vi at de fleste av dem fikk en "topp" på midten som gjør at kaken ikke ser så lekker ut. Spesielt langpannekakene var vanskelig å få like høye overalt. Selv om vi brukte en form som hadde nøyaktig den størrelsen som står anbefalt på pakningen, fylte ikke kaken hele formen. Dermed blir det bare det i midten som kan serveres i et selskap.

– Kakemikskaker er vel først og fremst beregnet på en målgruppe som ofte ikke er så veldig kravstore, nemlig barn, mener Ånnerud.

– Et triks når du baker kake og ønsker å få den like høy over det hele, er å tilsette litt skummet kulturmelk, tipser Stålskjær, uten at han vil si om det vil funke med en kakemiks-kake.

For en langpannekake bakt fra bunnen av, vil også steketiden være lengre enn på kakemikskakene, gjerne bortimot en time. Noen av kakemikskakene er ferdig stekt på 20 minutter. Men når noe er så fort gjort, er det kanskje heller ikke å forvente at resultatet blir så bra?

Les også:

Stor smakstest av mørk sjokolade

Den beste kaffen til kakene

Her er ketsjupen som smaker best

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning