Test av grillpølser 2016

To av grillpølsene får terningkast 6

Vi har testet 15.

TEST AV GRILLPØLSER: Vi har testet 15 forskjellige grillpølser, og to går helt til topps.
TEST AV GRILLPØLSER: Vi har testet 15 forskjellige grillpølser, og to går helt til topps.
Publisert Oppdatert

Testeren: Iren Vagstad Ellingsen

Iren Vagstad Ellingsen har bachelor i ernæring fra Atlantis Medisinske Høgskole 2010, og jobber som ernæringsveileder ved Heiaklinikken i Lier.

Foruten ernæringstester for Klikk.no, driver hun individuell veiledning og jobber med for kost- og livsstilsendring bl.a. for for skoler, barnehager og kantinebedrifter.

Om testen:

Slik ble testen utført

Utvalget er grillpølser av svin, storfe og kylling/kalkun uten ekstra tilsetning som ost, bacon osv., altså ”rene” grillpølser.

Grillpølsene er rangert utfra verdiene i innholds- og næringsdeklarasjonen. At en pølse får sekser betyr ikke at den er sunn, men det sunneste valget blant disse produktene.

Det er gitt mest poeng for lavest energiinnhold, mest protein, minst karbohydrater/stivelse, minst mettet fett, minst salt og mest kjøtt. Produktene er kjøpt i et representativt utvalg matbutikker i april 2016.  Bare næringsinnholdet er vurdert, ikke smak.

Vi har raidet matbutikkene for tradisjonelle grillpølser for å se hva som skiller de fra hverandre næringsmessig. Sjekk spesielt hvor mye kjøtt og salt de inneholder, når du står i butikken og skal velge.

To av pølsene her, Gilde Go og Mager og Folkets grillpølse 80 % kjøtt, utmerker seg med høy kjøttandel og god proteinandel.

Dyrere, sunnere

Andelen kjøtt i grillpølsene i testen varierer fra 50 – 80 %. Inneholder pølsene mye kjøtt, resulterer det som regel i mer protein, men det er også avhengig av typen kjøtt, om det er fettrikt kjøtt eller mer magert kjøtt som blir brukt.

Velger du rent kjøtt framfor farsemat som pølser, vil du for like stor mengde få i deg nesten dobbelt så mye protein, mindre mettet fett og mer av mineraler som for eksempel jern. Mer rent kjøtt i pølsene betyr ofte høyere pris, men du får mer verdifull næring på kjøpet.

Salte grillpølser

Alle grillpølsene i testen kommer i kategorien for generelt høyt saltinnhold i en matvare, det vil si over 1,25 gram per 100 gram vare. Mengden salt varierer fra 1,4 til 2,1 gram per 100 gram.

Spiser du to pølser, har du fort fått i deg halve det anbefalte dagsinntaket for salt, som er 5 gram.

Å velge rene råvarer i stedet for farseprodukter vil selvsagt være et bedre valg, men mange er glad i pølser og synes det er enkelt og godt, men ikke la det bli for ofte. Barn blir lett servert pølser i mange anledninger, og de bør få i seg enda mindre salt enn oss voksne.

Så mengde og hyppighet er to ting å tenke over, for både barn og voksne.

Gjør pølsemåltidet sunnere

Det vil alltid være smart å supplere med grønnsaker til pølsemåltidet. Det kan være så enkelt som en gulrot, noen småtomater, sukkererter som man kan knaske på ved siden av eller mens man venter på at pølsene blir ferdige. Ta med noen grønnsaker når du først er innom butikken for å handle pølser. Hva med ventegrønnsaker i stedet for ventepølser?

Å velge lomper framfor brød vil være et bedre valg med mindre energi og spesielt lavere belastning på blodsukkeret fra mye karbohydrater i fint pølsebrød.

Lag en frisk salat, grill grønnsaker, lag en god dipp til oppskårne grønnsaker, - og vips, så har sammensetningen i måltidet endret seg til det bedre og så smaker det kanskje bedre også? Slik får du på en enkel måte i deg viktige vitaminer, mineraler og fiber fra fargerikt tilbehør.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning