Test av godteposer

Hvilken av godteposene er best for barna?

Små godbiter i små godteposer er best hvis du ønsker å begrense barnas sukkerinntak til de anbefalte maks 30 gram om dagen, mener ernæringsfysiolog Camilla Andersen.

FAVORITTEN: Ahlgrens Biler er kult, mener Andreas Fjeld (7).
FAVORITTEN: Ahlgrens Biler er kult, mener Andreas Fjeld (7). Foto: Tore Fjeld
Publisert Oppdatert

Barn og sukker

Helsedirektorat anbefaler at inntaket av tilsatt sukker bør begrenses til 10 prosent av det totale energiinntaket.

For et barn i alderen 2-5 år utgjør dette om lag 30 gram sukker i gjennomsnitt pr. dag. For et barn i småskolealder er anbefalt maksinntak cirka 40 gram, for en voksen 50 gram om dagen.

En stor kostholdsundersøkelse fra 2000 viste at 80 prosent av landets fireåringer fikk i seg mer sukker enn anbefalingen.

Eksempel på 30 gram sukker i form av godteri:

2 bamsemums: 12 g

4 ahlgrens biler : 2 g

2 seigmenn: 8,7 g

3 supermix : 10,5 g

Lørdag er kosetid og den dagen i uka det er "lov" å spise godterier. Det er i hvert fall sånn for mange norske barn. Du tenker kanskje at det ikke er så farlig om de spiser så mye godteri de vil en dag i uka? Ernæringsfysiolog Camilla Andersen er ikke enig:

- Det er hverdagene som er viktigst, men vi har i dag nesten ikke en uke uten mange ekstra anledninger hvor det blir servert både godteri, kaker, boller og brus, mener hun, og sikter til for eksempel bursdager, besøk, kino og turer. I tillegg bidrar maten i hverdagen med sukker, som yoghurt, prim og syltetøy.

Helsemyndighetene anbefaler at barn ikke får i seg mer enn cirka 30 gram tilsatt sukker hver dag. For de fleste godteri-typene tilsvarer dette en mengde på 50 til 70 gram godteri. Hvis du kjøper en stor godtepose og lar barna forsyne seg fritt risikerer du at de spiser mer sukker til barne-TV enn de ideelt bør få i seg på flere dager. Hold deg derfor til de anbefalte "porsjonene" som stå på pakken, eller kjøp en mindre pose, råder ernæringsfysiologen.

Hold deg til porsjonen

Ahlgrens Biler er kåret til vinner av denne testen først og fremst fordi det kommer i en liten pose med veldig små biter. Dette gir få kalorier og lite sukker pr bit. Mange barn er opptatt av "hvor mange" de får av hver ting, da er det en fordel at hver enkelt bit er liten.

For, hvis du skal svare ærlig: Klarer du egentlig å la være å spise opp hele godteposen hvis du først har kjøpt den? Ikke du heller, nei! Kjøper du den største godteposen i testen, sjokoladeblandingen Nidar Favoritter, og spiser opp alt, er dette 1710 kalorier pr. pose! Nesten like mye som en voksen persons anbefalte dagsinntak av kalorier, med andre ord.

- Det er lov å kose seg, men det er likevel ikke nødvendig å pøse på. Tenk på at du skaper holdninger og vaner for barna som de tar med seg videre. Små barn (1-3 år) trenger ikke godteri før de spør om det selv. Et eggeglass som godteskål er supert. Kan fylles til randen uten at det er krise med mengden sukker, anbefaler Camilla Andersen.

Testens taper

Ernæringsfysiologen utpeker godteposen TV-Godt fra Nidar til testens taper.

- Her er det lagt opp til at barnet skal få hele posen i fanget som en passe dose lørdagsgodt. Kalorimessig inneholder posen cirka 1/3 av dagsbehov for kcal for et barn mellom 6 og 9 år.

Ernæringsfysiologen er også kritisk til smågodt-posene i butikkene, som hun mener er alt for store.

- Bare bunnen krever 100 gram godteri, og barnet ser på hvor fylt posen er og ikke hvor mye som faktisk er i posen. Jeg savner kremmerhusene!

Camilla Andersen understreker at hun ikke er noen fanatisk motstander av godteri, det er mengden hun reagerer på.

Hva er sunnest?

For å ha sagt det en gang for alle: Godteri er og blir usunt. Verken sjokolade, lakris eller gelefigurer inneholder i særlig grad næringsstoffer som er viktige for kroppen, det er først og fremst tomme kalorier.

- I valget av godteri kan du ta det du liker best. Det er mengden du spiser som avgjør hva som er "sunnest". Sjokolade inneholder fett og dermed mer kalorier enn mye annet godteri, jeg vil likevel heller la barna spise sjokolade enn gummigodteri i masse lekre farger som inneholder masse kunstige stoffer, sier Camilla Andersen.

Her er ernæringsfysiolog Camilla Andersens vurdering av 13 ferdiglagde godteposer:

NB: Sukkerinnholdet som er oppgitt er hentet fra produsentenes nettsider, eller matvaretabellen. Antall biter pr porsjon er fastsatt etter veiing, tar forbehold om at størrelsen på bitene kan variere.

Sukkerinnhold pr. porsjon

1 porsjon (25 g) utgjør så mye for de ulike godtetypene:

Laban Seigmenn: 5 biter = 14,5 g sukker

Nidar Bamsemums: 3 stk = 18 g sukker

Godt & Blandet: 7 biter = 11,9 g sukker

Matador Mix: 9 biter = Cirka 11 g sukker

Lakrisbåter: 7 biter = 11,2 g sukker

Choco & Jelly: 8 biter = 15,5 g sukker

Laban Seigmenn: 5 biter =14,5 g sukker

Ahlgrens biler: 22 biter = 11 g sukker

Nidar Favoritter: 3 biter = cirka 11 g sukker

Dumle Original: 3 biter = 12 g sukker

Original Supermix: 7 biter = Ikke oppgitt

Brynild Salt supermix: 5 biter = Ikke oppgitt

MYE GODT I POSE: Her var det mye snadder, synes 7-åringene Andreas og Øyvind Andreas.
MYE GODT I POSE: Her var det mye snadder, synes 7-åringene Andreas og Øyvind Andreas. Foto: Tore Fjeld
BAMSEMUMSING: Andreas Fjeld og Øyvind Andreas Devold Offerdal tar gjerne noen Bamsemums.
BAMSEMUMSING: Andreas Fjeld og Øyvind Andreas Devold Offerdal tar gjerne noen Bamsemums. Foto: Tore Fjeld

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning