Barn og frokostblandinger

Test av frokostblandinger

En test av 13 vanlige fokostblandinger viser at det er stor forskjell på næringsinnhold.

SUNN ELLER SØT FROKOST: I en test av frokostblandinger kommer det fram at noen er så søte at  man like gjerne kunne spist dessert til frokost.
SUNN ELLER SØT FROKOST: I en test av frokostblandinger kommer det fram at noen er så søte at man like gjerne kunne spist dessert til frokost. Foto: FOTO: Geir Dokken
Publisert Oppdatert

Frokost eller dessert?

Hvor mye sukker inneholder egentlig f.eks tallerken med Honni Korn?

Dessert vs Honni-Korn:

1 porsjon Honni-Korn (60 g) med melk (1,5 dl) = 1 porsjon sjokoladepudding (130 g) med vaniljesaus (0,7 dl) = 20 g sukker. Det er altså like mye sukker i en skål med Honni-Korn med melk, som i en skål med sjokoladepudding og vaniljesaus.

Brødskive med syltetøy vs Honni-Korn:

2 skiver birkebeinerbrød med margarin og syltetøy gir 9,4 g sukker, mens en skål med Honni-Korn og melk gir mer enn det dobbelte. Når det gjelder fiber, gir imidlertid brødmåltidet dobbelt så mye.

Kilde: Ernæringsfysiolog Kari Bugge.

Hva bør du se etter?

Blandingene er vurdert etter følgende parametre. Dette bør du se etter når du kjøper frokostblandinger.

Hvor mye fiber er bra?

Over 10g fiber per 100g - Veldig bra

7-10g fiber per 100g - Bra

Under 7g fiber per 100g - Lavt/ikke så bra

Hvor mye sukker er ok?

Under 15g sukker per 100g - Veldig bra

15-22g sukker per 100g - Bra

Over 25g sukker per 100g - For høyt/ikke så bra

Hvor mye fett er ok?

Opp til 7g fett per 100g er ok, men da mest av det umettede fettet.

Fem vanlige frokostblandinger inneholder så mye sukker og fett, og så lite fiber at de egner seg bedre som dessert enn fokostblandinger. Det mener ernæringsfysiolog Kari H. Bugge fra Grete Roede AS. Hun har vurdert frokostblandingene på bakgrunn av innholdsdeklarasjonen for magasinet Foreldre & Barn.

De fem testtaperne er: Quaker Crüsli Sol frokost, Kellog`s Honni-Korn, Nestlé Nesquick Kakaosmak, Kellog`s Choco Pops Crunchers og Weetabix Weetos sjokolade.

Trøtte barn

Testen tar utgangspunkt i kaloriinnhold, sukker, fett, andel fullkorn og kostfiber. Bugge mener alle de fem testtaperne vil gi barn en altfor søt start på dagen.

- Noen av frokostblandingene inneholder over 30 prosent tilsatt sukker. En for søt start på dagen kan gi barna en rask blodsukkerstigning med et påfølgende fall, som ofte resulterer i dårlig konsentrasjon og trøtthet. Mindre sukker og mer fiber gir derimot energi som varer helt til matpakken skal inntas, sier hun til Foreldre & Barn.

Velg sunt fra starten.

Hun råder foreldre til å velge sunt fra starten av.

- Hvis barna får servert søte frokostblandinger, vil de få smaken for det søte og kanskje slutte å like de sunne variantene. Her er det foreldrene som må bestemme.

Hun anbefaler foreldre å kjøpe en kornblanding som inneholder lite sukker, men som allikevel er søt nok til at barna ikke må sukre så mye selv. For hvis man kjøper en sunn frokostblanding, og er raus med sukkeret vil man fort overstige anbefalingene om maks 25 gram sukker per 100 gram.

De sunneste blandingene

De fem sunneste frokostblandingene i testen er: Quaker Havre Fras, Axa Go`dag Blåbær, Weetabix Original, Quaker Mini Fras og Axa Go`dag Frukt.

Et godt valg

FROKOSTBLANDINGER: Axa Go`da Blåbær
FROKOSTBLANDINGER: Axa Go`da Blåbær Foto: FOTO: Geir Dokken

Quaker Havre Fras

Sukker: 13 prosent

Fett: 7 prosent

Fullkorn: 70 prosent (tilsatt hvetekli)

Kostfiber: 14,5 prosent

Består av havreputer laget av fullkornshavremel og hvetekli.

Ernæringsfysiologens kommentar: Havrefras består av 70 % fullkorn og er i tillegg tilsatt noe hvetekli, og kommer dermed opp i 14,5 gram kostfiber per 100 gram. Sukkerinnholdet på 13 gram er innenfor det vi mener er bra. Akkurat søtt nok til at man ikke trenger å søte selv. Et supert produkt, som også barna liker. Et godt valg!

Axa Go`dag blåbær

Energi, kcal: 337

Sukker, g: 10 g

Fett, g: 1

Fullkorn: 55 prosent

Fiber, g: 11,3

Består av rug, hvete, bygg og havreflak, samt tørket blåbær.

Ernæringsfysiologens kommentar: Til tross for "bare" 55 prosent fullkorn, har den et fint fiberinnhold på 11, 3 gram fiber pr 100 gram. Dette kan forklares med et høyt innhold av rug. Den har et lavt sukkerinnhold, men er likevel søt nok til at du ikke trenger å søte den selv. Anbefalt!

Weetabix Original

Energi, kcal: 338

Sukker, g: 4,4

Fett, g: 2,0

Fullkorn: 95 prosent

Kostfiber, g: 10,0

Består av hvetebrikker laget av fullkornhvete.

Ernæringsfysiologens kommentar: Weetabix Original skiller seg fra de andre frokostblandingene ved at den er formet som større brikker, nesten som små brødskiver. Med 95 prosent fullkornhvete har den testens høyeste andel fullkorn. Med et svært lavt sukkerinnhold og et høyt fiberinnhold scorer Weetabix høyt på sunnhet. Pass på sukkermengden, dersom du søter selv. Et godt valg!

Quaker Mini Fras

Energi, kcal: 370

Sukker, g: 8,6

Fett, g: 5,7

Fullkorn: 77 prosent (tilsatt hvetekli)

Kostfiber, g: 8,7

Består av små sprø puter av fullkornhavre og fullkorn-maismel

Ernæringsfysiologens kommentar: Som navnet sier, er Mini Fras en minivariant av Havre Fras. Produktet henvender seg tydelig til barnesegmentet, men skiller seg ut ved et mye lavere sukkerinnhold. Med 77 prosent fullkorn og hvetekli i tillegg har den også et godt fiberinnhold. Produktet er det første som nøkkelhullsmerkes innen barnesegmentet. Et godt valg.

Axa Go`dag frukt

Energi, kcal: 330

Sukker, g: 20,0

Fett, g: 3,0

Fullkorn: 60 prosent

Kostfiber, g: 9,0

Dette er en müsli-blanding bestående av blant annet ristede hveteflak, havregryn og rosiner.

Ernæringsfysiologens kommentar: Go'Dag frukt inneholder 29 prosent tørket frukt, noe som gir 20 gram sukker pr 100 gram, selv om produktet ikke er tilsatt sukker. Andelen fullkorn er på 60 prosent, og den har et godt fiberinnhold. Müsli er oftest uten tilsetningsstoffer, og er et mindre bearbeidet produkt enn mange av de andre frokostblandingene. Müsli gir dessuten større tyggemotstand enn de andre sprøere frokostblandingene, og kan av den grunn representere en fin variasjon i kostholdet. Et godt valg!

Ok av og til

Nestle cheerios

FROKOSTBLANDINGER: Multi Cheerios
FROKOSTBLANDINGER: Multi Cheerios Foto: FOTO: Geir Dokken

Energi, kcal 373

Sukker, g: 22

Fett, g: 4

Fullkorn: 75 prosent

Fiber, g: 7

Består av sprø ringer av mais, ris, havre og hvete

Ernæringsfysiologens kommentar: Til tross for sine 75 prosent fullkorn, har den bare 7 gram fiber per 100 gram. Med et sukkerinnhold på 22 gram har den betydelig mindre sukker enn Honni-Korn, men er likevel i søteste laget. Et greit valg for deg som må ha det litt søtt!

Kellog`s Corn Flakes

Energi, kcal: 372

Sukker, g: 8,0

Fett, g: 0,9

Fullkorn: Ikke oppgitt

Kostfiber, g: 3,0

Består av sprø maisflak.

Ernæringsfysiologens kommentar: Corn Flakes er en god, gammel traver. Den har verken et høyt sukkerinnhold eller et høyt fiberinnhold; altså ikke veldig usunn, men ikke så sunn heller. Men mange søter nok Corn Flakes, så det gjelder å passe på mengden sukker eller syltetøy som går med. Et OK valg!

Weetabis WeetosStars

Energi, kcal: 362

Sukker, g: 21,0

Fett, g: 3,4

Fullkorn: 53 prosent fullkorn

Kostfiber, g: 9,0

Består av en kombinasjon av ris, havre, bygg og hvete formet som sjokoladeringer og stjerner.

Ernæringsfysiologens kommentar: Weetos Stars er ikke blant de søteste blandingene, men har likevel 21 gram sukker pr 100 gram. På pakken reklamerer de både med andel fullkorn og høyt fiberinnhold, noe som bare er delvis sant. Det høye fiberinnholdet skyldes nemlig ikke fiber fra korn, men tilsatt plantefiber som ikke har den samme effekten som kornfiber. Weetos Stars er et OK produkt, men pakken signaliserer mer sunnhet enn innholdet kan svare for.

Ikke anbefalt

Quaker Crüsli Sol frokost

Energi, kcal: 430

FROKOSTBLANINGER: Quaker Crusli
FROKOSTBLANINGER: Quaker Crusli Foto: FOTO: Geir Dokken

Sukker, g: 26

Fett, g: 15

Fullkorn: Ikke oppgitt på pakken, men har 35 prosent havregryn

Fiber, g: 5,5

Består av ristet havregryn, hveteflak og rosiner

Ernæringsfysiologens kommentar: Her har vi en av markedets mest populære kornblandinger, men den er ikke blant de sunneste. Den har testens høyeste energiinnhold, et høyt innhold av både sukker og fett, samtidig som den har lite fiber. Denne kvalifiserer ikke til hverdagskost, og er ikke blant kornblandingene vi vil anbefale. Ikke anbefalt!

Nestlé Nesquik kakaosmak

Energi, kcal 383

Sukker, g: 35

Fett, g: 4

Fullkorn: 33 prosent

Fiber, g: 5

Består av sprø kuler av hvete, mais, ris og kakao

Ernæringsfysiologens kommentar: Den har et høyt kaloriinnhold, noe som skyldes mye sukker og litt over gjennomsnittlig fettinnhold. Med et sukkerinnhold på 35 gram pr 100 gram og et lavt fiberinnhold, er denne som Honni-Korn mer egnet som sunt godteri enn som frokostmat.

Kellogg's Honni-Korn

Energi, kcal: 374

Sukker, g: 43

Fett, g: 2

Fullkorn: Ikke oppgitt

Kostfiber, g: 4,5

Består av sprø puffende hvetekorn med honning.

Ernæringsfysiologens kommentar: Honni-Korn ligger som nummer to blant de mest populære frokostblandingene i Norge. Den har et høyt kaloriinnhold, som først og fremst skyldes et svært høyt innhold av sukker. Med hele 43 gram sukker per 100 gram kornblanding har Honni-Korn testens høyeste sukkerinnhold. Den har samtidig testens laveste innhold av fiber, bare 4,5 gram. Dette egner seg mer som godteri enn som frokostmat. Ikke anbefalt.

Kellogg's Coco Pops Crunchers

Energi, kcal: 375

Sukker, g: 34,0

Fett, g: 2,5

Fullkorn: Ikke oppgitt

Kostfiber, g: 4,5

Et sprøtt kornprodukt av hvete med kakaosmak.

Ernæringsfysiologens kommentar: Coco Pops Crunchers har smak og konsistens mer som sjokoladekjeks enn frokostblanding. Her er sukkerinnholdet høyt og fiberinnholdet lavt, og andel fullkorn er ikke engang oppgitt på pakken. Produktet egner seg mer som godteri enn som frokostmat. Ikke anbefalt!

Weetabix Weetos Sjokolade

Energi, kcal: 378

Sukker, g: 29,0

Fett, g: 4,9

Fullkorn: 41 prosent

Kostfiber, g: 5,8

Består av hvete, sukker og sjokolade formet som ringer.

Ernæringsfysiologens kommentar: Weetos Sjokolade er et produkt med lav andel fullkorn, lite fiber, mye sukker. I tillegg ligger produktet blant de høyeste på innhold av fett. Dette produktet hører til dem som egner seg bedre som godteri enn som

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning