Test av fiskegrateng

Stor test av fiskegratenger

Ingen tvil om hvilken som er den sunneste.

LITE FISK: Det er mest fyll i de fleste fiskegratengene, med noen hederlige unntak.
LITE FISK: Det er mest fyll i de fleste fiskegratengene, med noen hederlige unntak. Foto: FOTO: Egil Nordlien
Publisert Oppdatert

Om testen:

Fiskegratengene er rangert ut fra de oppgitte verdiene i nærings- og innholdsdeklarasjonen. Det er gitt flest poeng for mest protein, minst karbohydrater, høyest andel fisk og minst salt.

Produktene er kjøpt i ulike matvarebutikker i september 2014, og utvalget er representativt for det du finner i dagligvarehandelen. Det er kun næringsinnholdet som er grunnlag for testen, så du må selv vurdere hva du foretrekker smaksmessig.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at den beste har fått terningkast 6 og den dårligste terningkast 2.

Et produkt vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Fiskegratengene er blitt testet av ernæringsveileder Iren Vagstad Ellingsen.

Vagstad Ellingsen har en bachelor i ernæring fra Atlantis Medisinske Høgskole 2010, og jobber nå som ernæringsfysiolog ved Heiaklinikken i Lier. I tillegg til individuell veiledning, har hun jobbet med grupper for kost- og livsstilsendring, skoler, barnehager og kantinebedrifter.

Fiskegratengen er en norsk hverdagsklassiker, og det finnes et hav av ulike typer i butikkene. Det finnes ferske og frossne, og det finnes dyre og billige. Derfor har vi testet tretten ulike fiskegratenger som finnes på markedet for å finne ut hvilke som er sunnest.

- Det er gratengene med masse fisk, bra med proteiner, lite salt , lite karbohydrater og lite fett som kommer bra ut i denne testen, sier ernæringsveileder Iren Vagstad Ellingsen. 

Hun er overrasket over hvor lite fisk det var i mange av produktene.

- Det er jo en fiskegrateng, så jeg forventer at det bør være en viss andel fisk, men det er veldig få av dem som har mye fisk. De fleste ligger på en fjerdedel eller femtedel, og det er ikke så mye i forhold til om man skulle lage den selv, sier Iren Vagstad Ellingsen.

Testens vinnere

Testens klare vinner er Lofoten fiskegrateng. Den er blant de dyreste gratengene, men inneholder nesten fire ganger så mye fisk som taperen. Gratengen vinner ikke bare på andel fisk, det er også den gratengen som har minst karbohydrater og minst salt.

- Det er mye positivt ved denne som gjør den til en klar vinner! sier Vagstad Ellingsen.

Hun understreker at jo mer fisk det er i en grateng, jo mer proteiner vil det også være.

- Proteiner er byggesteinene  til alle cellene i kroppen vår og at vi får de fra gode fullverdige proteinkilder er viktig, sier Vagstad Ellingsen. 

Barnegratengen nest best

Andreplassen går til Jippi fiskegrateng som er rettet mot barn. Den inneholder mest proteiner, nest mest fisk og ligger midt på når det gjelder pris.

- Dette er veldig bra med tanke på at den er rettet mot barn, sier Vagstad Ellingsen.

Tredjeplassen går til NorgesGruppens First Price fiskegrateng. Den er et av de billigste alternativene, og inneholder kun 30 prosent fisk, det er likevel dobbelt så mye fisk som det er i Frionor fiskegrateng, testens store taper.

Testens taper er en saltbombe

- At det var så mange gratenger som ligger ned mot 20 prosent på andel fisk syns jeg ikke er spesielt oppløftende. Det er masse saus og makaroni som i mange av tilfellene fyller gratengene og vi vil ha mest mulig fisk og minst mulig makaroni, sier Vagstad Ellingsen.

Blant de gratengene som inneholder minst fisk finner vi mesterkokk Eyvind Hellstrøms Franske fiskegrateng. Den inneholder kun 18 prosent fisk og er testens taper når det kommer til proteiner og fett. Det er også testens dyreste grateng.

- Hellstrøm sin har dobbelt så mye fett som de andre. Det er det han har fått mest trekk for. Og det at det er den gratengen med minst protein. Likevel havner den ikke nederst fordi den inneholder lite salt og karbohydrater i forhold til de andre, sier Vagstad Ellingsen.

Hun understreker at det godt kan hende at den hadde gjort det mye bedre dersom smak også var en del av testen.

- Fett er alltid en smaksbærer, så det kan hende at den hadde vunnet på smak. At han bruker klippfisk er jo spennende og han får pluss for å bruke olivenolje, sier Vagstad Ellingsen.

Salt trekker

På nest siste plass finner vi Kystens fiskegrateng fra Findus. Den koster nesten like mye som andreplassen Jippi, men inneholder kun 20 prosent fisk.

- Denne fiskegratengen er blant de med mest fett utenom Hellstrøm sin, og i tillegg inneholder den dobbelt så mye salt som vinneren, sier Iren Vagstad.

Likevel inneholder ikke Kystens på langt nær like mye salt som testens store taper Frionor.

- Denne har ikke bare minst fisk av alle, den har også mye mer karbohydrater enn gjennomsnittet, og er en skikkelig saltbombe! Hvis det stemmer det som står på pakken så inneholder denne gratengen mer enn fire ganger så mye salt som vinneren, sier Vagstad Ellingsen.

Tilbehør er viktig

- I og med at det ikke er noen grønnsaker i fiskegratengene  er det veldig viktig å ha grønnsaker på siden. Om det er råkost, raspa gulrøtter, dampede grønnsaker eller en salat, er det viktig for å gjøre måltidet sunnere, sier Vagstad Ellingsen.

Hun anbefaler å blande litt kålrot eller eple inn med de raspede gulrøttene.

- Da får man en litt annen smak, og spesielt eplesmaken syns barn veldig ofte er godt, sier Vagstad Ellingsen.

Det viktigste er bare å ha en eller annen form for grønnsaker på tallerkenen.

- Hva man foretrekker får være opp til hver enkelt, sier Vagstad Ellingsen.

Det sunneste vil selvfølgelig alltid være å lage maten fra bunnen av selv, så dersom du har tid og råd kan du ta en titt på Christopher Sjuves oppskrift på fiskegrateng her.

Les også:

Stor test av knekkebrød

Den billigste kjøttdeigen smaker best

Stor test av vinterdresser for barn

Noen av produktene vi i Klikk.no tester kan ha to priser, Veil. pris og Beste pris. Beste pris er prisvarsling levert av Prisguide.no, en kommersiell partner av Klikk.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning