Test av brød til barn

Dette brødet er best for barn

Kompis grovbrød er saftig, godt og passe grovt – vår beste anbefaling i en test av 10 brød for barn.

BARNEVENNLIG: Det finnes mange brød på markedet som retter seg særlig mot barn. Da blir det opp til foreldrene å se forbi Petter Northug, The Simpsons og VIF, og heller vurdere innholdet i skorper og smuler.
BARNEVENNLIG: Det finnes mange brød på markedet som retter seg særlig mot barn. Da blir det opp til foreldrene å se forbi Petter Northug, The Simpsons og VIF, og heller vurdere innholdet i skorper og smuler. Foto: Tore Fjeld
Publisert Oppdatert
DAGENS GROVIS: Eskil og Selma har fått mye å tygge på.
DAGENS GROVIS: Eskil og Selma har fått mye å tygge på. Foto: Tore Fjeld
ERNÆRINGSFYSIOLOGEN: Camilla Andersen er tobarnsmamma og driver nettstedet www.somebody.no. Hun har bestemte meninger om sunnhetsverdien i brød til barn.
ERNÆRINGSFYSIOLOGEN: Camilla Andersen er tobarnsmamma og driver nettstedet www.somebody.no. Hun har bestemte meninger om sunnhetsverdien i brød til barn. Foto: Tore Fjeld

Foreldre & Barn har fått ernæringsfysiolog Camilla Andersen til å sjekke sunnhetsgrad og smak i ti brød som selges i butikker over store deler av landet.

Disse brødene inneholder gjennomgående lite fett og sukker. De fleste er merket GROVT på Brødskala'n, resten er merket HALVGROVT.

Sunnest for barna

Camilla Andersen mener Kompis grovbrød, produsert av Bakers, er det av testbrødene som bør havne i flest matbokser. Kompis grovbrød har en grovhetsprosent på 64, et høyt fiberinnhold og smaker saftig og godt.

Nestbest er Familiebrød med spelt, produsert av Goman Bakeriet/Coop. Dette brødet er grovere - og sunnere - enn dets utseende vil ha oss til å tro.

Testens taper er Familie halvgrovt brød fra Mesterbakeren. Klassifisert som halvgrovt, men knapt sunnere enn loff.

Variasjon i matboksen

- Barn trenger brød som holder dem mette gjennom dagen. Det bør derfor være merket grovt eller ekstra grovt på Brødskala'n. Unngå halvgrovt og fint til hverdags, råder Camilla Andersen.

- Varier mellom ulike brødtyper. Også med hele korn. Ikke kjøp det samme hver gang, og unngå å la barna styre for mange brødinnkjøp, oppfordrer hun.

Nøkkelhullsmerket

Halvparten av brødene i testen er nøkkelhullsmerket. Kriteriet for slik merking er at brødene per 100 gram ikke må inneholde mer enn 7 gram fett, 5 gram sukkerarter eller 0,5 gram natrium. I tillegg er det et krav at de inneholder minst 5 gram fiber.

- Men barna er ikke tjent med for mye fiber, mener Wenche Frølich, professor i ernæring ved Universitetet i Stavanger.

- For grovt brød - med for mye fiber - vil gjøre barna mette før de har fått i seg tilstrekkelig mengde næring og næringsstoffer, forklarer Frølich, som har doktorgrad med brød, korn og kostfiber som spesialområde.

- Fiber er viktig for fordøyelsen, men et lite barn har begrenset med plass til fiber i tarmene sine.

- 50 prosent er nok

Wenche Frølich mener de fleste barnebrødene gir både barn og voksne en tilstrekkelig mengde grovt mel og følgelig fiber.

- 50 prosent andel sammalt mel er grovt nok i et brød for barn, mener professoren, en anelse mindre streng enn Camilla Andersen.

- Det ikke spiller noen rolle hvilket kornslag som er brukt i brødet, så lenge du velger de grovere meltypene. Mange barn liker brød med havre, fordi det smaker godt og dessuten holder seg mykt og saftig. Men også hvete og rug er bra i brød - og viktige kilder til vitaminer og mineraler. Det beste er å variere, sier Frølich.

Tre ganger om dagen

Hun synes særlig at kornslaget hvete har fått mye ufortjent kritikk de siste årene.

- Uten at det er underbygget, hevder noen at spelt er så mye bedre enn hvete. Det er det ikke!

Ifølge Frølich trenger ingen foreldre være redde for at barna deres spiser for mye brød. Brød er den beste enkeltkilden i kosten både den beste enkeltkilden i kosten til både vitaminer og mineraler, og en svært viktig kilde til proteiner og karbohydrater.

- La gjerne barnet ditt spise brød opptil tre ganger om dagen, sier ernæringsprofessoren.

Rapsolje

De ti brødene som Camilla Andersen har vurdert for Foreldre & Barn alle tilsatt fett, både mettet og umettet. Testvinneren, Kompis grovbrød, er bakt med rapsolje og har derfor høyt innhold av umettede fettsyrer. Dette er et stort pluss i forhold til de brødene som kun er tilsatt «vegetabilsk olje», sier Andersen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning