Test av barnekjeks

Test av barnekjeks

Finnes det sunn barnekjeks? Noen er i alle fall bedre enn andre.

TEST AV KJEKS: Favorittene til Tine Orum Sandøy (6) (t.v.) og Mia Orum Sandøy (8) er dinosaurkjeks og Tom og Jerry.
TEST AV KJEKS: Favorittene til Tine Orum Sandøy (6) (t.v.) og Mia Orum Sandøy (8) er dinosaurkjeks og Tom og Jerry. Foto: FOTO: Line Fredheim Storvik
Publisert Oppdatert

Om testen

Ernæringseksperten har sett på næringsinnholdet per 100 gram kjeks. Vi har lagt vekt på innholdet av kostfiber og sukker. Kostfibret viser om det er brukt grovt mel (sammalt mel), eller hvetemel. Fiberinnholdet er et sunnhetsparameter. Jo mer sammalt mel (fiber), jo sunnere mat. Høyt fiberinnhold, gir tilsvarende lavt sukkerinnhold.

Testen av barnekjeks viser store forskjeller i næringsinnholdet.

Testens vinner Lazy Town har et fiber- og proteininnhold som kan måle seg med grovbrød. Testens taper, Byggmester Bob-kjeks, inneholder fiber som i en loff.

- Du får ikke noe verre enn loff, bortsett fra rent sukker. Loff inneholder bare fint hvetemel, og det er nesten som å spise rent sukker, sier ernæringsrådgiver Lise von Krogh i dinkost.no.

Vinneren

- Å spise vinnerkjeksen blir som å spise vanlig grovbrød med brunost, understreker Lise von Krogh. Brunost inneholder mye karbohydrater, selv om vi tror det er et veldig sunt pålegg. Vinneren har mest fiber og protein, og lite sukker. En annen grunn til at Lazy Town kom godt ut er at den inneholder rapsolje, som er en sunn planteolje. Bokstavkjeksen på andreplass inneholder faktisk mer fiber, men også mer sukker, som trekker ned.

Et vanlig brød inneholder 1-3 gram sukker per 100 gram brød, mens Lazy Town inneholder 15-18 gram, og bokstavkjeks 19 gram.

- Kjeks skal være søtt, og derfor er det søtere enn brød. Ønsker du å gi barna kjeks som kos, eller i barneselskap bør du velge kjeksen som er sunnest. Det blir likevel ikke akkurat det samme som å spise brød, påpeker Lise von Krogh.

Taperen

- Å spise Bob the Builder- kjeks er som å spise loff med sirup på, sier ernæringsrådgiver Lise von Krogh. Byggmester Bob- kjeksen kom på sisteplass, fordi den inneholder mest sukker og har hvetemel som hovedingrediens. Kjeksen får også minus, fordi det verken står noe om hvilken art av sukker, eller kostfiber på pakken. Også Donald Duck- kjeksen scorer jevnt over dårlig, både fordi den inneholder mest sukker og fett, og minst fiber og protein.

- Donald Duck- kjeksen er som å spise godteri, som en sjokolade, sier Lise von Krogh.

Spiser barnet ditt en halv pakke av for eksempel Byggmester Bob-kjeksen får barnet i seg 225 kilokalorier. Anbefalt dagsbehov til barn mellom 2 og 5 år er 1268 kilokalorier.

Overraskelsen

Testen overraskelse er Disneys Wall E, som inneholder en spesiell type kostfiber som heter inulin.

- Inulin gir ikke hull i tennene, slik som vanlig sukker gjør, selv om det smaker søtt. Den gir også vekst av gode tykktarmsbakterier, som gjør at vi får en frisk tarm, sier Lise von Krogh.

Tenker du miljø, kjøper du kjeksen Bis Kids, som er et Fairtrade-produkt og dermed lover at kjeksen ikke er laget som en konsekvens av for eksempel barnearbeid.

Finnes alternativer

- Dersom du ønsker å gi barna litt kjeks fordi de er småsultne, på tur, eller i stedet for sjokolade, er Lazy Town og bokstavkjeks, gode alternativer, sier Lise von Krogh.

Det finnes gode alternativer til kjeks, men som også smaker søtt.

  • Grovt knekkebrød med banan
  • Grovbrød med syltetøy
  • Rosiner og nøtter naturell.
  • Naturell yoghurt med biter av jordbær- og appelsin.

Lazy Town

Testens vinner har lite sukker, og mye fiber.

EKSPERT: Ernæringsrådgiver Lise von Krogh har testet innholdet av fiber og sukker i barnekjeks, og det er store forskjeller.
EKSPERT: Ernæringsrådgiver Lise von Krogh har testet innholdet av fiber og sukker i barnekjeks, og det er store forskjeller. Foto: FOTO: Line Fredheim Storvik

Lazy Town fullkornkjeks med vanilje- eller kakaosmak er testens vinnere. Fordi de er så like, vurderes de under ett. Kjeksene fikk best uttelling på lavt innhold av karbohydrater og sukker og mest protein. Kjeksene har testens nest beste innhold av fiber og nest lavest energiinnhold.

NUMMER 1: Lazy town kjeks med kakaosmak og vaniljesmak (Kavli).
NUMMER 1: Lazy town kjeks med kakaosmak og vaniljesmak (Kavli). Foto: FOTO: Line Fredheim Storvik

Kostfiber: 7, 50 gram per 100 gram kjeks.

Karbohydrater: 57,90 gram per 100 gram kjeks.

Bokstavkjeks

Testens fibervinner, men mer sukker en vinneren.

Sætre fullkorn bokstavkjeks er testens fibervinner. Fiberinnholdet er nesten dobbelt så høyt som hos Lazy Town. Bokstavkjeksene inneholder sammen mengde energi som Lazy Town-kjeksene. Proteininnholdet er nest best i testen. Innholdet av fett og sukker er tredje minst i testen. Kostfiberet er av typen inulin som er et type fiber som fremmer vekst av gunstige tarmbakterier.

Kostfiber: 13 gram per 100 gram kjeks.

NUMMER 2: Bokstavkjeks (Sætre).
NUMMER 2: Bokstavkjeks (Sætre). Foto: FOTO: Line Fredheim Storvik

Karbohydrater: 62 gram per 100 gram kjeks.

Wall E

Kjeksen inneholder minst fett.

Sætres Disney Pixar Wall E inneholder minst fett av kjeksene i testen. Den har også nest best skår på sukker, men dårligst på karbohydrater totalt. Det kan skyldes at en del av karbohydratene er fra stivelsen i hvetemelet. Dette er kjeksen med tredje mest innhold av fiber i testen. Kostfiberet er av typen inulin som er et type fiber som fremmer vekst av gunstige tarmbakterier.

Kostfiber: 5, 50 gram per 100 gram kjeks.

Karbohydrater: 76 gram per 100 gram kjeks.

Muumi

NUMMER 3: Disneys Wall E (Sætre)
NUMMER 3: Disneys Wall E (Sætre) Foto: FOTO: Line Fredheim Storvik

Muumi er midt på treet.

Lu Muumi kexfigurer umerker seg verken godt eller dårlig. Men det kan nevnes at den ligger i det nedre skiktet når det gjelder kostfiber.

Kostfiber: 2,20 gram per 100 gram kjeks.

Karbohydrater: 70 gram per 100 gram kjeks.

Bis Kids

Dette er kjeksen for deg som er opptatt av økologisk mat.

NUMMER 4: Muumi (Lu).
NUMMER 4: Muumi (Lu). Foto: FOTO: Line Fredheim Storvik

Testens økologiske og fairtrade kjeks Bis Kids biscuits har testens laveste energiinnhold. Karbohydratinnholder er nest lavest, men der sukker er testens dårligste. Det går blant annet utover fiberinnholdet, som heller ikke er så høyt. Kjeksen utmerker seg ikke på protein eller fett.

Kostfiber: 3,20 gram per 100 gram kjeks.

Karbohydrater: 60,8 gram per 100 gram kjeks.

Cartoonies og Dinosaurus chocolate

Kjeksen inneholder mest fett i testen, sammen med Dinosaurus chocolate.

Sætre Cartoonies kjeks inneholder mest fett i testen sammen med Lu Dinosaurus chocolate. Karbohydratinnholdet er gjennomsnittlig, men det står dessverre ikke noe om hvor mye sukker og kostfiber den inneholder. For øvrig skårer kjeksen middels på protein.

NUMMER 5: Bis Kids (BioKorn).
NUMMER 5: Bis Kids (BioKorn). Foto: FOTO: Line Fredheim Storvik

Kostfiber: Ikke oppgitt.

Karbohydrater: 65 gram per 100 gram kjeks.

Lu Dinosaurus chocolate inneholder mest energi og fett i testen. Det står imidlertid ikke noe om hvor mye sukker og kostfiber den inneholder. For øvrig skårer kjeksen midt på treet på de andre næringsstoffene.

Kostfiber: Ikke oppgitt.

Karbohydrater: 68 gram per 100 gram kjeks.

Tom og Jerry

NUMMER 6: Cartoonies (Sætre)
NUMMER 6: Cartoonies (Sætre) Foto: FOTO: Line Fredheim Storvik
NUMMER 7: Dinosaurus chocolate (Lu).
NUMMER 7: Dinosaurus chocolate (Lu). Foto: FOTO: Line Fredheim Storvik

Tom og Jerry skårer nest dårligst både på sukker og fiber.

Sætre Tom and Jerry skårer nest dårligst på protein, karbohydrater, sukker og kostfiber. Inneholdet av de andre næringsstoffene er midt på treeet.

Kostfiber: 2,0 gram per 100 gram kjeks.

Karbohydrater: 75 gram per 100 gram kjeks.

Donald Duck

Testens taper når det gjelder sukker, fett og fiber.

Sætre Disney Donald Duck er testen taper når det gjelder sukker, kostfiber, mettet fett og protein. Innholdet av energi og totalt fett er testens nest dårligste.

Kostfiber: 1,50 gram per 100 gram kjeks.

Karbohydrater: 68 gram per 100 gram kjeks.

Bob the Builder

Testens taper med mest karbohydrater.

Lu Bob the Builder Biscuits inneholder mest karbohydrater i testen. Det står imidlertid ikke noe om hvor mye sukker og kostfiber den inneholder. For øvrig skårer kjeksen midt på treet på de andre næringsstoffene.

Kostfiber: Ikke oppgitt.

Karbohydrater: 76 gram per 100 gram kjeks.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning