Test av 14 frokostblandinger for barn

Se hvilken barn bør få til frokost

Stor test: Unngå sukkerbombene.

VELG RIKTIG FROKOSTBLANDING: - Noen av blandingene inneholder så mye sukker at de like godt kan spise sjokolade, mener ernæringsprofessor Wenche Frølich.
VELG RIKTIG FROKOSTBLANDING: - Noen av blandingene inneholder så mye sukker at de like godt kan spise sjokolade, mener ernæringsprofessor Wenche Frølich. Foto: FOTO: Tore Fjeld
Publisert Oppdatert

Nøkkelhullsmerket:

For å få nøkkelhullsmerke, skal en frokostblanding ikke inneholde mer enn 7 gram fett, minimum 6 gram fiber, maks 13 gram sukkerarter og maks 0,5 gram natrium pr 100 gram vare. Innholdet av fullkorn skal også være minst 50 prosent.

Kostfiber til barn

  • Kostfiber er karbohydrater som ikke kan brytes ned av tarmens enzymer og som derfor når tykktarmen uten å tilføre energi. Fiber gir en metthetsfølelse og avhjelper tarmvirksomheten gjennom å binde væske.
  • Inntaket av kostfiber til voksne bør være 25-35 gram pr dag, anbefaler helsemyndighetene. For barn er det ikke gitt spesielle anbefalinger, annet enn at de ikke bør få for mye fiber. Årsaken til dette er at fiberrike matvarer lett kan fylle opp magen på barn og gjøre dem mette før de har fått nok næringsstoffer. Barn under 1 år bør ikke få mer enn 5-6 gram kostfiber daglig.

Mange frokostblandinger egner seg bedre som lørdagsgodt enn til frokost. Sukkerinnholdet er alt for høyt, mener ernæringsprofessor Wenche Frølich.

Brødskiver er ikke alltid det som frister mest til frokost, og da kan det være fristende å gi barna frokostblanding med melk som start på dagen. Det finnes et utall varianter på markedet, mange med festlige pakninger prydet med tegneseriefigurer.

Dersom du velger å servere barna de mest usunne frokostblandingene som start på dagen før barnehage og skole, risikerer du at de ikke får i seg det de trenger for å kunne fungere i en aktiv hverdag.

- Noen av blandingene inneholder så mye sukker at de like godt kan spise sjokolade, mener ernæringsprofessor Wenche Frølich.

Inneholder mye sukker

Wenche Frølich er utdannet biokjemiker med doktorgrad i industriell ernæring, matvarekjemi og mineraler, og ansatt som professor i mat og ernæringsvitenskap ved Universitetet i Stavanger. Kornprodukter, kostfiber og mineraler er hennes spesialområde.

- Frokostblandinger generelt inneholder alt for mye sukker, noen over 30 prosent, sier Frølich.

Det enkle er vanligvis det beste, til frokost. I de fleste tilfeller er det greit å styre unna frokostblandinger som markedsfører seg mot barn, og heller velge de gode, gamle klassikerne: Axa 4-korn, Bjørn Havregryn, Weetabix Original og Quaker Havrefras passer alle i et sunt morgenmåltid. Kellogg's Corn Flakes scorer også godt på sunnhet, med lite sukker og fett. Fiberinnholdet er lavt, men det er laget av mais, og du vet hva du får, mener Frølich.

Hun er også kritisk til produkter med mye tilsatt frukt og fruktjuicekonsentrater. Dette gjør at sukkerinnholdet går opp, og sukker fra frukt er ikke sunnere enn tilsatt sukker.

- Mye bedre å ta på litt frisk frukt selv, det smaker bedre og gir deg viktige næringsstoffer, råder Frølich.

Ernæringsprofessoren synes ikke det er noen grunn til å venne barn til mye tilsatt sukker fra ung alder.

- Mange barn tar sukker eller syltetøy på frokostblandingen uansett, selv om denne inneholder mye tilsatt sukker fra før. Med en frokostblanding uten tilsatt sukker, har du i hvert fall mer kontroll på hva de får i seg.

Sjokolade og fullkorn

Sjokolade og frokost er to ord som ikke henger helt sammen. Derfor har noen produsenter merket pakningene med hvor mye fullkorn som er i blandingen, kanskje for å gi foreldrene bedre samvittighet for at de lar seg overtale av barna til å kjøpe den. Du tenker kanskje at produktet ikke kan være så ille, fordi de inneholder en ganske stor andel fullkorn.

- Det er bra at det er fullkorn i blandingen, det gir viktig tilskudd av vitaminer, mineraler og fiber. Men det hjelper ikke så mye hvis resten av innholdet er store mengder sukker, påpeker ernæringsprofessoren.

Hun ber deg også være oppmerksom på at ikke alt fullkorn er like bra.

- Ris inneholder mye mindre næringsstoffer enn de andre kornslagene, også dersom det er fullkornsris, opplyser Wenche Frølich.

Her kan du lese ernæringsprofessor Wenche Frølichs vurdering av 14 frokost- og kornblandinger:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning