Enkle kake- og dessertoppskrifter for barn

Tre kakeoppskrifter barna kan mestre

Og hvordan baking med barna blir en suksess.

ENKLE KAKEOPPSKRIFTER FOR BARN: Flat cupcake er én av tre kakeoppskrifter som er en fryd for øyet, og som barna selv kan lage. Foto: Anne Brith Davidsen.
ENKLE KAKEOPPSKRIFTER FOR BARN: Flat cupcake er én av tre kakeoppskrifter som er en fryd for øyet, og som barna selv kan lage. Foto: Anne Brith Davidsen.
Publisert Oppdatert

– Mye kan gå galt når du baker og lager mat med barna, men da er det viktig å huske at dette er noe barna kan lære mye av. Det er stor lærdom i å følge oppskriftene, være tålmodig og prøve på nytt hvis noe skjærer seg, sier forfatteren av annebrith.blogg.no, Anne Brith Davidsen.

Mens de måler og veier praktiserer de små kokkene matematikk, og når de ser at de får til noe de var usikre på, opplever de mestringsfølelse.

Nederst i artikkelen ligger det to kakeoppskrifter fra Anne Brith Davidsen.

Barna tar del i kakebakingen

Davidsen er mamma til Sven (14), Annika (13), Espen (10) og Christian (5) og de fire barna har alle fått ta del i baking fra de var store nok til å sitte på kjøkkenbenken.

– Minstemann Christian lager nå helt egne oppskrifter. Han vet allerede hvor mye 200 gram er, og han knekker egg som om han aldri skulle ha gjort annet, sier hun.

Tips for å bake med barn

- Forbered deg godt og finn frem alt dere trenger

- Ta dere god tid og vær forberedt på mye grising

- Ikke vær så nøye med oppskriften. Et egg fra eller til, fordi det er gøy å knekke, bør være lov

- Legg bort perfeksjonisten i deg. Når barn baker, trenger ikke alt å se perfekt ut

- La barna prøve selv. De må få knekke egg for å lære det

- Vær raus med rosen uansett utfall, da vil barna føle mestring

- La barna kjenne varmen fra ovnen. Da skjønner de at den er glovarm og får respekt for den

- Gi barna rom for pauser innimellom. De syns ofte det tar lang tid og trenger kanskje å leke litt innimellom

- Fortell barnet at du har det koselig. Når barna føler at de blir sett og bidrar til at du har en fin opplevelse, føler de også mestring.

Det har han selvfølgelig ikke alltid gjort, men for mamma er det viktig å la barna prøve på ting helt til de får det til.

– Jeg husker godt da Christian skulle lære seg å knekke egg. Han brukte 16 egg før han fikk det til, men på nummer 17 klarte han det. Det ble mye eggerøre dagen etterpå, men vi ga ikke opp, og det ga ham en enorm mestringsfølelse. Nå tør han å gjøre alt på kjøkkenet, selv det han ikke kan ennå, sier Davidsen.

Les også: La barna lage myke sjokoladekjeks til gjestene

Husk forberedelsene

Første bud når du skal bake med barna er at du forberede deg godt. Sett frem alle ingrediensene, vekt og målebeger så alt er klart til barna inntar kjøkkenet.

– Husk at små barn ofte mister interessen fort, derfor er det fint om alt står klart, sier hun.

Fortell barna på forhånd hva dere skal lage og hvilken rekkefølge dere skal gjøre ting. Da vet de hva som skal skje, og det er ifølge Davidsen lettere å følge planen.

– Videre må du være forberedt på grising. Små barn klarer ikke å være så flinke med alt som oss voksne, og det kan godt ligge både knuste eggeplommer og mel på gulvet etter en bakestund med barna. Ta deg dessuten god tid, forklar hva dere skal gjøre og hvorfor, og du vil bli forbauset over hvor godt et barn husker fra en bakestund til en annen, sier hun.

Les også: Slik lager du kakao på pinne

Baker på egenhånd

På kjøkkenet til Davidsen er det de vanskelige prosjektene som er mest populære.

– Jeg spurte minsten en gang om vi skulle lage cookies, men da bare fnyste han og sa at det var for nybegynnere. Kaker med flere elementer er derimot drømmeoppskriften, sier hun.

Slik er det også med de større barna, men så bakes det også på deres kjøkken flere ganger i uken.

– Når jeg er borte, kan Espen på 10 år ofte sende meg en melding hvor han spør om han kan få bake boller med kompisene. Når jeg kommer hjem, står det perfekt hevede og stekte boller på kjøkkenbenken. Dette er et resultat av at de har fått slippe til alle disse årene, og det rører meg som mamma, sier hun.

Les også: 5 oppskrifter på deilig gjærbakst

Viktig å smake

Hvis du har mindre barn selv, og tenker at de er for små til å bake, er det ingen grunn til å ikke gjøre et forsøk. Selv de minste kan hjelpe til når du skal bake og lage mat.

– For barn under tre-fire år kan det være vanskelig å veie opp varer, men kan de sitte på benken, så kan de være med. Å smake har også vært viktig for oss opp gjennom årene. Vi prøver å fokusere på at en ny smak er spennende, og barna stikker fingrene i alt og smaker på de forskjellige konsistensene, sier Davidsen.

Smør og sukker, smør og melis eller kanskje bare smør – det å bli kjent med konsistensen til røren underveis er viktig.

– Da lærer barna at nye smaker ikke er skumle. Barna mine er meget lite kresne i matveien, og jeg tror det er fordi de opplever nye smaker som spennende, sier hun.

Les også: Lag tidenes kuleste pannekaketog

Enkle kakeoppskrifter for barn

Anne Brith Davidsen

Oreobrownies

En enkel oppskrift fylt med barnas favorittsmak: sjokolade.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

100 g Smør

2 dl Sukker

1.5 dl Hvetemel

2 stk Egg

1 ts Vaniljesukker

2 ss Kakako

100 g Mørk sjokolade

1 pk Oreokjeks

Anne Brith Davidsen

Kjempecupcake

En sjokoladekake formet som en cupcake i samspill med rosa topping utgjør en kjempecupcake, til barnas store fornøyelse.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

4 stk Egg

5 dl Sukker

200 g Smør

3 dl Melk

5 dl Mel

2 ss Vaniljesukker

3 ss Kakao

4 ts Bakepulver

500 g Smør i terninger

500 g Melis

300 g Melkepudding laget av 3 dl melk og 4 spiseskjeer mel

200 g kokesjokolade

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning