billig middag

Slik får dere billige middager hele uka

Knallgode og billige middager til hele familien.

BILLIG OG GOD MIDDAG: Skal du gjennomføre denne planen, gjelder det å unngå impulskjøpene. Foto: Gettyimages.com.
BILLIG OG GOD MIDDAG: Skal du gjennomføre denne planen, gjelder det å unngå impulskjøpene. Foto: Gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

Sju middager for under 500 kroner

Linsesuppe med bacon 44 kroner
(Linser: 8 kr, bacon: 20 kr, løk: 4 kr, hvitløk kr. 2, tomatpure: 4 kr., buljongterning kr 2, gulrøtter kr. 4)

Spansk omelett med salat 54 kroner
(6 egg 24 kr, løk 2 kr, poteter 5 kr, grønn salat 8 kr, Paprika 5 kr, Oliven 5 kr, tomater 5 kr)

Laks med potetmos og ertepuré 80 kroner
(Laksefilet 50 kr, poteter 7 kr, sellerirot 5 kr, melk 8 kr, erter 10 kr.)

Nakkekoteletter m bønnesalat 89 kr.
(koteletter 50 kr, bønner 6 kr., fetaost kr. 20, løk 3 kr, tomat 4 kr, purre 6 kr)

Grove fiskekaker m. ris, glaserte gulrøtter + rømme 46
(seifilet kr. 20, ris kr. 5, purre kr. 5, løk kr. 2, gulrøtter kr. 6, rømme kr. 8)

Hjemmelagd pizza m pepperoni 57
(Mel kr. 8, gjær kr. 2, ost kr 20, pepperoni kr. 15, oliven kr. 5, tomatpure kr. 7)

Lasagne 79
(Egg 12 kr, mel 8 kr, kjøttdeig kr. 35, tomatbokser kr. 10, løk, 4 kr, melk 10 kr.)

Det er mange ting du kan gjøre for å kutte i forbruket. Noe av det som virkelig monner er bevisste og godt planlagte matinnkjøp.

Enkel, god og billig middag

Vi har satt sammen en variert meny som skal dekke de ernæringsmessige behovene til en familie på to voksne og to barn i barnehage/tidlig skolealder.

I denne planen utgjør middagene litt under halvparten av det totale matbudsjettet på 1000 kroner. Basisingredienser som olje, smør, potetmel, salt og pepper og annet krydder er ikke tatt med i prisberegningen.

Vi begynner på ukas roligste dag. Bakingen kan du for eksempel ta etter frokost - og ungene kan godt være med. Her er menyen, dag for dag:

Søndag - lasagne og hjemmebakt brød

Et av verdens beste brød finner du her - skal du ha det på søndagen, må du tjuvstarte på lørdag.

Utgangspunktet er at du baker seks-sju brød. Da trenger du gjerne dobbelt mengde deig (ca. 3 kilo tørre ingredienser til sammen). Det koster deg rundt 40 kroner, litt mer enn ett vanlig, pappsmakende og kjedelig kjøpebrød.

Bare på å bake brødet selv sparer du altså fort over 200 kroner i uka.

Brødmengden skal være nok til å dekke et vanlig ukesbehov. Frys ned de brødene du ikke spiser samme dag eller neste. Nybakt brød er godt tilbehør til lasagne. Denne lasagnen lager du fra bunnen av - om du synes det blir mye ost, kan du lage sausen uten.

Hjemmelaget pasta er selvsagt det aller beste, og igjen - dette er moro for unga! Du trenger bare litt tid, mel, egg, vann og olje. Den aller enkleste pastavarianten du kan lage selv er lasagneplater. Da blir også steketiden kortere. Oppskriftene er som regel med durumhvete, men du kan helt fint lage god pastadeig med vanlig hvetemel.

Mandag - linsesuppe

Denne næringsrike og gode suppa kan du lage så billig du vil - en variant med chorizo er kjempegod, eller du kan prøve denne med bacon. Også helt vegetariske varianter kan være veldig smaksrike. Vi lander på rundt 50 kroner for en god middag til hele familien.

Tirsdag - grove fiskekaker

Tirsdag er klassisk fiskemiddag-dag. Du trodde kanskje det blir for mye mas å lage fiskekakene selv? Da vil du bli overrasket over hvor fort gjort det er. Dessuten, et viktig ernæringsmessig argument: de fleste fiskekaker i butikken inneholder maks 50 prosent fisk. De du lager selv, er det langt mer fisk i og selvsagt smaker de minst dobbelt så godt. Billigst blir de med sild eller seifilet, men du er ikke usunn om du bytter med for eksempel kolje/hyse. Glaserte gulrøtter er godt tilbehør!

Onsdag - spansk omelett

Vi er midt uka og det er greit med noe raskt. I Spania får du ofte denne omeletten servert i en bocadilla (baguette), men den fungerer utmerket som en kjapp middag også. Salaten til lager du av det du har for hånden, for eksmpel issalat, tomat og oliven. Enkelt, greit og godt.

Mat til en tobarnsfamilie for 1000 kroner i uka

Regnestykket er basert på circa-priser fra dagligvarekjedene.

Sju middager: 449 kroner (detaljene i boksen over)

Annet:

6-7 hjemmebakte brød: 40 kr.

Pålegg: hvitost, salami, leverpostei, syltetøy 140 kr

Melk: 10 liter lettmelk 140 kr

Juice 2 lit app.juice 35 kr

Kaffe 1 pose kaffe 25 kr

10 teposer: 8 kr.

Havregryn 10 kr.

Frukt og grønt: 150 kroner

Sum annet: 548 kroner

Totalsum: 997 kroner

Torsdag - laksefileter med potetmos

Det er helt utrolig hva du kan gjøre med laksefilet, som jo har blitt billigmat. En enkel oppskrift er denne varianten til Bent Stiansen. Laksefiletene kan selvsagt være fra frysedisken, men de bør da helst tine før du griller dem. Du kan godt bruke grillelementet i stekeovnen. Mosen kan du lage med sellerirot, svært godt og litt annerledes. Ertepure er godt tilbehør.

Fredag - hjemmelaget pizza

Hvorfor i all verden bruke tid og penger på frossenpizza, eller enda mer absurd: å bestille fra dyre og treige "hjem til deg"-leverandører? Pizza er gøy og grenseløst!

Her er en god grunnoppskrift på bunn og saus (ikke bli skremt av tiden som er oppgitt, den er for lang). Resten er opp til deg - du vet selv best hva du og dine liker på pizzaen!

Lørdag - salviekoteletter med bønnesalat

Du kan selvsagt bruke vanlige svinekoteletter i stedet for nakkekoteletter til denne oppskriften. Bønner er et bra alternativ til poteter, ris og pasta, og fetaostdressingen tilfører en spennende smakspalett.

Vinn-vinn-uke

Med det er budsjettuka over. Du har spist middager som totalt koster deg rundt 500 kroner. Smaker det like billig? Vi tror ikke det.

Er det sunt? Menyen får stort sett tommelen opp av ernæringsfysiolog Lise von Krogh:

- Det kunne godt vært enda litt mer grønnsaker, og ideelt bør vi spise fisk tre ganger i uka.

Hun har et par konkrete forslag:

- Asparges er godt til laksen, alternativt en tomatsalat eller råkost, det er jo billigere. Og bruk gjerne brun ris til fiskekakene, sier von Krogh.

Og så gjentar eksperten det du sikkert har hørt før: at nordmenn bør spise mer grønnsaker og fiskemåltider oftere.

Planen viser uansett at med en litt gjennomtenkt meny vil du både spare tid og penger, samtidig som du får kontroll over variasjonen i kostholdet. Vinn-vinn, med andre ord.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning