Moderne pappa:

Hva skal til for å være en god pappa?

- Jeg har aldri vært så travel noen gang, sier hjemmeværende pappa Christian Skjelbred. Papparollen er definitivt ikke hva den var.

PAPPA PÅ HELTID: Christian Skjelbred sa opp jobben for å være hjemmeværende pappa på heltid med barna Tommy (5) og Kine (1).
PAPPA PÅ HELTID: Christian Skjelbred sa opp jobben for å være hjemmeværende pappa på heltid med barna Tommy (5) og Kine (1). Foto: Foto: Privat
Publisert Oppdatert

- Jeg tror det er riktig at dagens fedre ofte mangler rollemodeller fra eget liv for hvordan de skal være som pappa. Min egen far var nok en ganske moderne pappa, for han kom tidlig hjem fra jobb for å kunne være mye sammen med oss. Jeg har bare tatt det enda et hakk lenger, sier Christian Skjelbred.

Siden september 2014 har han vært hjemmeværende pappa på heltid. Da sa han opp en godt betalt lederstilling i oljebransjen for å være hjemme med barna Tommy (5) og Kine (1,5).

Mange småbarnsfamilier har høy gjeld, og vil få trang økonomi med bare én inntekt. Det gjelder også for familien Skjelbred.

- Vi er forberedt på at det kan bli trangt økonomisk, og er ydmyke i forhold til det. Men foreløpig har det gått bedre enn forventet, sier han.

Jobben er å skape gode dager

En stor del av grunnen til at han sa opp jobben, var at kona Marianne Skjelbred skulle få tid til å utvikle seg som kunstner og satse på det internasjonale markedet. Hun åpnet nylig galleri i Bergen, og har hittil solgt godt nok til å forsørge familien.

- Det viktigste jeg kan gjøre er å frigjøre tid for Marianne slik at hun kan fokusere på kunsten, og ta ansvar for Tommy og Kine. Jobben min er å gi dem gode dager og opplevelser, og en sunn oppvekst, sier han.

Skjelbred savner ikke den gamle jobben i det hele tatt. At han og barna har fått en felles hverdag mener han er langt mer verdifullt.

- Jeg føler ikke at jeg har gitt slipp på eller ofret noe. Tvert imot. Dette er «the time of my life».

Tettere bånd

Han fikk en prøvesmak på husfartilværelsen da han hadde 10 uker pappaperm med datteren Kine. Da sønnen Tommy ble født, hadde han ikke pappaperm i det hele tatt.

PÅ TUR: Det første Christian gjorde da han ble hjemmeværende, var å kaste ut tv-en. Tommy og Kine går ikke i barnehage, men er mye ute på tur med pappa.
PÅ TUR: Det første Christian gjorde da han ble hjemmeværende, var å kaste ut tv-en. Tommy og Kine går ikke i barnehage, men er mye ute på tur med pappa. Foto: Foto: Privat

- Jeg har fått et mye tettere bånd til barna. Vi ler mye sammen, og har fått en intern humor, vi tre. Jeg tror vi høster slik vi sår, og et nært forhold til barna kommer ikke av seg selv, sier han.

- Hva er det vanskeligste med papparollen for deg?

- Å klare å si nei til Kine på en god måte som hun forstår. Det er ikke så lett å forklare for en ettåring hvorfor hun ikke kan få en vitaminbjørn til, sier han.

- Og det beste med å være husfar?

- Jeg er mer til stede i nuet enn før, og det er mindre tidspress på familien. Vi har ingen vekkerklokke, men våkner når Kine vekker oss. Det er fint å kunne bestemme selv hvordan dagen vår skal se ut, sier han.

Lager tv-serie om papparollen

I februar starter opptakene til den nye NRK-serien Verdens beste pappa, som skal ha premiere senhøsten 2015. Serien tar utgangspunkt i et tema svært mange er opptatt av: Barneoppdragelse.

Men denne gangen er det papparollen som er utgangspunktet.

- Ideen til serien har rot i den vanlige hverdagsfrustrasjonen vi tror mange foreldre føler: Hva skal vi gjøre for å få et godt liv med de barna vi elsker så høyt?

Lars Karelius Noer skal være programleder for den nye NRK-serien, og er enig i at det strengt tatt ikke mangler på gode råd om barn, foreldrerollen og barneoppdragelse. De siste årene har ekspertene, både selvutnevnte og utdannede pedagoger, stått nærmest i kø for å vise veien til et mer harmonisk familieliv. Trenger vi egentlig enda flere råd om hvordan vi skal være som foreldre?

- Vårt inntrykk er at vi har fått en foreldregenerasjon som er litt forvirret av alle rådene om barneoppdragelse som fins der ute, samtidig som perfeksjonsfokuset omgir oss over alt, sier Noer.

- Pappaer mangler rollemodeller

Målet, ifølge Noer, er å lage en serie som kan rydde opp i forvirringen, og finne ut hva som må til for å være en god nok pappa. Men hvorfor akkurat pappa?

- Vi har fått en ny pappagenerasjon som er mye mer på banen enn fedre var for 20-30 år siden. Dagens pappaer ønsker å ta ansvar for barn og hjem, men de mangler ofte rollemodeller fra sitt eget liv for hvordan de skal være en god pappa, sier han.

Papparollen har endret seg enormt siden dagens pappaer selv var barn, mye mer enn mammarollen har endret seg i den samme perioden, påpeker Noer.

- Kanskje har menn derfor mindre magefølelse om hva det vil si å være en god pappa, en hva kvinner har om det å være en god mamma, sier han.

- Vi kunne sikkert laget et program om mammarollen også, men vi tenker at papparollen er interessant fordi den har endret seg så mye. Rådene som gis vil være like aktuelle for begge foreldrene, men det er pappablikket vi ønsker å ha som utgangspunkt, sier Noer.

Jakten på hva som er godt nok

Tanken er ikke å lage en serie der én ekspert går inn i en familie og snur opp ned på tilværelsen på tre dager. Målet er snarere at pappaene selv skal være med og utforske hva de synes er lurt og ikke lurt, og finne ut hva som fungerer i deres familie.

- Det finnes mange måter å oppdra barn på, og det finnes ingen enkelt metode som fungerer for alle. Dette handler først og fremst om jakten på hva som er godt nok, sier Noer.

Serien vil ha premiere senhøsten 2015, og skal ha fokus på barn mellom ett og ti år. Seks pappaer skal være med i til sammen seks programmer, og jakten på deltakerpappaene er i gang.

- Vi har fått en del henvendelser fra interesserte, men vi vil gjerne ha flere. Det er viktig for oss å få en variasjon i typen pappaer, med forskjellig syn på oppdragelse, sier han.

FRIGJØR TID: Mens pappa Christian Skjelbred er hjemmeværende husfar, bruker mamma Marianne Skjelbred dagene på å etablere seg som kunstner i det internasjonale markedet.
FRIGJØR TID: Mens pappa Christian Skjelbred er hjemmeværende husfar, bruker mamma Marianne Skjelbred dagene på å etablere seg som kunstner i det internasjonale markedet. Foto: Foto: Privat

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning