Samarbeid etter samlivsbrudd

- Det er nært og trygt, og lett å avtale noe på kort varsel

Erik ble kjempeglad da han endelig kunne bli nabo med ekskjæresten Barbro.

FAMILIEMORO: Rebacca og Natalia synes det er helt naturlig å spille Ludo med pappa Erik og mammas ektemann, Tormod. Samtidig.
FAMILIEMORO: Rebacca og Natalia synes det er helt naturlig å spille Ludo med pappa Erik og mammas ektemann, Tormod. Samtidig. Foto: Foto: privat
Sist oppdatert

– Konflikter er farlig

Barn som lever med at foreldrene har et anstrengt forhold til hverandre, vil i større grad enn andre barn være på vakt og passe på hvordan foreldrene har det. Det kan redusere barnets trygghetsopplevelse og påvirke utviklingen. Konflikter og stress kan utgjøre en alvorlig fare for barnets framtidige psykiske helse. Noen blir passive og usikre, andre blir urolige eller trekker seg unna. Noen velger side i konflikten. Barn har ofte sterk rettferdighetssans og ønsker at begge foreldrene skal ha det bra. Det er viktig at barn får være barn, og at foreldre ikke belaster dem med konflikter og samarbeidsproblemer.

Kilde: Brosjyren Barnets beste ved samlivsbrudd

Ja, det finnes faktisk flere gode oppskrifter på lykkelige skilsmissebarn.

Barbro Holen (34) og Erik Skogly (36) flyttet fra hverandre for snart seks år siden. Nå er de blant mange foreldre som klarer å samarbeide godt for å barna en best mulig oppvekst.

Erik ble boende i Oslo etter bruddet, mens Barbro flyttet til Siggerud, mellom Oslo og Ski. Det viste seg å bli tungt for Erik. Han bekymret seg for avstanden og lite tid med barna Rebecca og Natalia.

Nært og trygt å være naboer

- Så da jeg fikk gullsjansen, ved at det ble et ledig hus ved siden av huset Barbro nå bor i, var jeg ikke i tvil. Her ville jeg bo, sier Erik.

Nå har de vært naboer i tre år.

- Det er nært og trygt, og lett å avtale noe på kort varsel. Og det er en selvfølge at vi er sammen om de store dagene, som bursdager, jul og nyttår, 17. mai og alle avslutninger og sammenkomster på skolen og i barnehagen, sier Barbro.

- Besøke pappa når jeg vil

Hva mener barna?

- Jeg husker kjempegodt at mamma og pappa bodde sammen. Men jeg savner det ikke lenger, for det er så bra sånn som vi har det nå. Og så liker jeg godt å ha lekselesing med alene med pappa, sier Rebecca (10).

- Jeg liker å ha tid med pappa, for han er kul og snill. Nå kan jeg besøke ham når jeg vil, sier Natalia (6).

Seksåringen husker ikke at mamma og pappa bodde sammen.

Eksmann på kjøpet

I 2013 giftet Barbro seg med Tormod Holen (49). Både Erik, Barbro og Tormod er fleksible og løsningsorienterte, og de stiller villig opp for hverandre, når det gjelder barna og alt annet.

Tormod kom inn i jentenes liv da Rebecca var 5 år og Natalia 1 år.

Og Barbro ga ham ikke noe valg da de begynte å være sammen:

- Du får ikke bare meg, men også to barn, og dermed en eksmann med på kjøpet, sa hun.

Med Barbros handleliste

Erik innrømmer at han var litt skeptisk da Barbro fortalte at hun hadde fått kjæreste.

BEST FOR BARNA: Barbro har barna Rebacca og Natalia sammen med Erik (til venstre). Nå er hun gift med Tormod. De er naboer og omgås alle sammen, helt uanstrengt.
BEST FOR BARNA: Barbro har barna Rebacca og Natalia sammen med Erik (til venstre). Nå er hun gift med Tormod. De er naboer og omgås alle sammen, helt uanstrengt. Foto: Foto: Privat

Barnets beste

Fra barna er 7 år har de rett til å uttale seg om hvor de vil bo etter foreldrenes samlivsbrudd. Etter fylte 12 år skal det legges stor vekt barnets mening.

• 0–1 år: Samværsordningen må tilpasses barnets behov, som amming og soving, og det må tas hensyn til hvem barnet er mest knyttet til. Små barn kan bli urolige eller utilpasse hvis de må forholde seg til stadig skiftende steder og personer.

• 1–3 år: Etter hvert kan både lengre dagsamvær og overnattinger være gode løsninger. Samvær over flere netter bør utsettes til barnet er 2–3 år.

• 3–6 år: Barn i denne alderen kan være modne for en delt bostedsløsning hvis forholdene ligger til rette. Barnet bør få treffe den andre i løpet av uka.

• 6–12 år: Nå kan de i større kan grad selv fortelle hvordan de ønsker å ha det. Det er viktig at foreldrene er fleksible om barnet trenger å være hos den andre forelderen utover de avtalte tidene.

• Fra 12 år: Nå knytter barna seg mer til jevnaldrende, selv om foreldrene er viktige. Foreldrene må legger til rette for at barna kan ha like god kontakt med vennene sine fra begge hjem. Mange tenåringer ønsker å bo fast ett sted.

Kilde: Brosjyren Barnets beste ved samlivsbrudd

- Men da jeg skjønte hvem det var, kunne jeg sove godt om natta, sier han.

- Erik har sittet på i bilen min flere ganger, og vi har også reist på handletur, bare vi to alene, med Barbros handliste, ler Tormod.

- Og det har ikke vært kleint i det hele tatt.

Gode venner alle tre

Tormod er helt klar på at han ikke er pappaen til Rebecca og Natalia. Men han er en av de tre viktigste omsorgspersonene jentene har, og han tar like mye ansvar i hverdagen.

- I begynnelsen måtte vi alle tre, både Barbro, Tormod og jeg, bli kjent med hverandre på nytt. Men etter at nye hatter og avklarte roller var plass, ble vi gode venner alle tre, sier Erik.

- Man må legge fra seg bitterhet og irritasjon, for å få det til. Javel, så fungerte ikke forholdet, men det er ikke barnas feil, og skal ikke gå ut over dem, supplerer Barbro.

Forståelse og sårhet

Erik er ikke sjalu på den nære tilknytningen barna hans har til Tormod.

- Nei, tvert imot. Da vet jeg bare enda bedre at de har det bra.

Og Tormod har full forståelse for at kona må ha et godt forhold til eksen.

- Jeg er kjempeglad for at alt fungerer så bra, det gjør det lettere for alle parter. Men jeg kan kjenne på en litt sår følelse når konemor med eksmann og barn drar av gårde på noe uten meg.

Tar opp irritasjonsmomenter

Barbro er selvfølgelig superfornøyd med at de to gutta hennes går så godt sammen. Men hva hvis Erik også får ny kjæreste?

- Hvis hun behandler ham og barna bra, godtar vennskapet, og inkluderingen går begge veier, blir jeg virkelig glad, sier Barbro.

Alle tre mener det positive overskygger det negative ved et så tett naboskap. God kommunikasjon er en forutsetning.

- Vi er flinke til å ta opp irritasjonsmomenter med en gang, slik at en bagatell ikke får utvikle seg til en stor sak. Og barna er vant til å være sammen med både pappa, mamma og Tormod, enten vi drar på tur i skogen, har akedag eller spiser felles middag, sier Barbro.

Slitsomt i starten

- Barn med skilte foreldre, må forholde seg til endringer på mange områder, sier psykolog Svein Øverland, spesialist i barne- og ungdomspsykiatri og rettspsykiatri.

Det gjelder alt fra endrede leggerutiner til å bli kjent med nye personer. Barn er forskjellige, men de fleste vil synes dette er slitsomt, særlig i starten.

Barn er fleksible

Heldigvis takler barn omveltninger så lenge forholdene legges til rette for det. Tidligere var man enige om at foreldrene måtte være enige slik at barna slapp å forholde seg til endringer.

Nå er man mer opptatt at endringene og forskjellene må være forståelige og forutsigbare. Om mulig bør man la barna beholde mest mulig av sine fritidsaktiviteter og nettverk.

Samtidig er barn svært tilpasningsdyktige og smarte. Barn er i noen tilfeller faktisk mer tilpasningsdyktige enn voksne, så lenge de forstår hvorfor og hvordan, mener psykologen. Ofte vil barn ha lettere enn voksne for å finne seg nye venner.

- Ikke lat som alt er greit

- I en overgangsfase kan det være vanskelig for barnet å finne seg til rette i to nye hjem. Barnet må få tid til å tilpasse seg den nye situasjonen. Ikke lat som om alt er greit, dersom det ikke er det. For selv om du prøver å skjule det, er barn utrolig sensitive på foreldrenes følelser, og de vil merke dine triste eller negative tanker, sier Øverland.

Fakta om samlivsbrudd

* Gifte par har 40 prosent sjanse for å gå fra hverandre. De som er samboere med barn har cirka tre ganger så høy risiko for å gå fra hverandre de første ti årene av samboerskapet.

* Andregangsekteskap er ofte mindre stabile. Hvis man har vært gjennom et samlivsbrudd én gang, kan terskelen være lavere for å gå ut.

* En av tre i en bruddfase oppsøker profesjonell hjelp.

* En tredjedel får psykiske problemer etter et brudd, og for mange varer de i lang tid.

* Opptil 25 prosent blir sykemeldte i forbindelse med et brudd.

* Delt omsorg er ofte å foretrekke når foreldrene blir enige om det. Det har gjerne en konfliktreduserende effekt og er derfor ofte det beste for barna.

* Barn av foreldre med delt omsorg kommer jevnt over bedre ut på alle mål. Eksempler på dette er atferdsproblemer, rusproblemer, skoleproblemer og kriminalitet.

* Omtrent to tredjedeler klarer i løpet av et år eller to å få til et all right samarbeid. De som ikke klarer det sliter mest, og barna er mest utsatt.

Kilde: Psykolog Frode Thuen

Barn er dessuten opptatt av å ikke såre eller skuffe foreldrene. I verste fall kan de også ta på seg ansvaret for at ting ikke er bra, dersom det ikke fanges opp av de voksne.

- Det er bedre å snakke om savnet, og at det er leit.

Bedre etter hvert

De fleste barn opplever at det blir bedre etter hvert, fordi de omstiller seg til den nye tilværelsen.

- Det er ulikt hvor lang tid det tar, og hvordan mistrivsel ytrer seg, men foreldrene er nettopp de som kan og bør fange opp dette, sier Øverland.

Svelg noen kameler

Det kan være mange årsaker til at foreldre ikke samarbeider.

- Begge må svelge noen kameler, og det er det viktig at både mor og far oppfører seg klokt overfor eksen. Barn er fantastisk lojale og flinke til ikke å ta parti, så unngå å snakke stygt eller nedsettende om den andre parten. Det har stor betydning for barnets videre utvikling at foreldrene behandler og omtaler hverandre på en måte som gjør at barnet ikke lider, avslutter psykologen.

Denne saken ble første gang publisert 11/06 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også