Unngå konflikter i ferien

Foreldre må gjøre én ting riktig selv, før de kan be barna slutte å krangle

Unngå krangling i sommerferien.

UTFORDRINGER PÅ FERIE: Det er ofte knyttet store forventninger til en sommerferie, som ikke alltid innfrir. Hvordan unngår dere som foreldre konflikter, uenigheter og diskusjoner om barneoppdragelser?
UTFORDRINGER PÅ FERIE: Det er ofte knyttet store forventninger til en sommerferie, som ikke alltid innfrir. Hvordan unngår dere som foreldre konflikter, uenigheter og diskusjoner om barneoppdragelser? Foto: FOTO: Getty Images
Sist oppdatert

Når det er sommer og ferietid, har vi alle forventninger til mye hygge og kos, men ofte kan det ende med krangling og uenigheter.

Det kan også oppstå situasjoner med svigerfamilien, og uenigheter om barneoppdragelser kommer lettere frem.

Så hvordan kan dere som foreldre legge opp ferien på best mulig måte – for alle parter?

Utfordringene dere kan møte på

Frøydis Lilledalen er spesialpsykolog og samlivsekspert. Hun trekker frem særlig tre typiske utfordringer foreldre kan møte i ferien:

1. Brudd på rutiner i forhold til ungene og konsekvensene det kan medføre

- Barn er forskjellige, og noen takler slike endringer og brudd bedre enn andre. Men de fleste lar seg påvirke hvis rutinene glir vekt ut, sier Lilledalen.

Barna kan bli vanskelige å legge, våkne tidligere eller faktisk bli slitne.

- Der kan slitenheten lett kan tolkes som trass eller surhet, sier hun.

2. Forventninger som er skrudd opp og ikke blir innfridd

Lilledalen forklarer dette med at i en hektisk hverdag er det typisk å tenke at ferien skal dekke for alle de behovene som blir forsømt i hverdagen.

- Du innbiller deg at de raskt forbigående ferieukene skal by på sex, romantikk, gode samtaler over en flaske vin eller to, ha kvalitetstid med både partner, barn og venner, spennende opplevelser – samtidig som du tenker at du skal få masser av søvn og lade batteriene skikkelig, sier hun.

Så mange forventninger er ikke bare urealistisk, men de kan også bidra til gjensidig å utelukke hverandre.

- Eksempelvis kan mange opplevelser gjøre deg sliten, og det å være oppe sent med barna eller velge sosiale ferier, kan gjøre at mulighetene for å ha sex blir dårligere, sier Lilledalen.

- Dessuten er det ikke sjelden at partene har ulike forventninger, og derfor ubevisst legger hindringer i veien for partneren gjennom å forsøke å tilrettelegge for egne behov.

Trine Huseby, samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel, nevner også at press og stress for å få samlet flokken til felles aktiviteter – som helst bør bli suksess – kan være en utfordring i ferien.

3. Tid og mulighet til å irritere seg over partnerens mindre sjarmerende sider

Ifølge Lilledalen er det mange som ikke har tid til å ta opp eller jobbe med små irritasjonsmoment hos partneren utenom ferien. I ferien har du bedre tid til det, i tillegg til at dere tilbringer mer tid sammen.

- Mer tid sammen vil kunne forsterke både det du er glad i og det du er mindre glad i. Alle par har gode og mindre gode perioder, og småbarnstiden kan være utfordrende for mange, sier hun og fortsetter:

- Det er mindre tid til å pleie både seg selv og forholdet. Ikke få opplever at kranglingen erstatter eller forstyrrer de gode kveldene du håpet på i ferien.

Slik løser dere utfordringene

Huseby tror utfordringer i ferien oppstår fordi for de fleste innebærer sommerferie ønsket om frihet, spontanitet, mer nytelse og mindre plikter.

- Når dette skal foregå sammen med andre familiemedlemmer – og kanskje venner – og deres ønsker, har det lett for å bli friksjon, sier hun.

Hvordan kan utfordringene på best mulig måte løses?

- Det er bra for både små og store at foreldrene er enige og fremstår som et team. Det kan være lurt å bli enige om noen grunnleggende kjøreregler i foreldretemaet først, for deretter å involvere barna. Det er rimelig at alle får innfridd noen av ønskene sine i ferien, sier Huseby.

Selv om irritasjonsmomenter kan bli tydeligere for noen i ferien, bør du ifølge Lilledalen velge med omhu hva du tar opp. Krangling vil neppe verken lage en god ferie eller endre partneren til det bedre.

- Noen tema kan likevel være for viktig til å overse eller la ligge, som for eksempel hvis du synes partneren drikker for mye sammen med barna. Rådet mitt i slike og lignende eksempler vil være å finne tid og snakke om dette i forkant av ferien. Antagelig er det kjente fenomen, og det å snakke seg frem til kjøreregler i forkant kan spare dere for unødvendige ferieforviklinger.

Har du først kommet i en situasjon hvor det ligger an til krangel, ta en time-out i noen minutter for å roe ned.

- Med følelsene under kontroll, blir du mer saklig og løsningsorientert, sier Huseby.

Avklar forventninger

Lilledalen mener forventningsavklaring er viktig. Når dere planlegger ferie, vær realistiske. En ferie kan ikke gjøre opp for det savnet du bygger opp ellers i året.

- Vær nysgjerrig på hva som er viktig for partneren og vær selektiv på hva dere planlegger. Prøv å sørge for at dere tilrettelegger slik at begge får velge en del – en aktivitet eller reisemål som er viktig, sier hun og fortsetter:

- Det er lettere sagt enn gjort, men forsøk å nyt det dere faktisk får til, heller enn å bruke krefter på å lengte etter det dere ikke får gjort.

Huseby er enig – det er viktig å avklare forventninger mellom dere foreldre, som for eksempel hvilke aktiviteter dere skal gjøre felles og hver for dere, ansvarsfordeling, pengebruk og alkohol.

- Klima mellom foreldrene er viktigere for barna enn selve innholdet i ferien, sier hun.

Huseby legger til at det også kan være klokt å tenke gjennom følgende:

- Hva slags partner ønsker jeg å være i ferien? Streng og sur, eller raus og blid?

Ifølge Huseby er det også viktig å formidle forventninger til barna tidlig og tydelig slik at de vet hvor lista ligger – enten det handler om å rydde etter seg, nettbruk, penger og tidspunkt for å stå opp og legge seg.

- Forsøk å balansere mellom ulike ønsker. Selv om du ikke får den ferien du ønsket deg ”på øverste hylle”, er det viktig at alle får en ferie de i hovedsak er fornøyd med, sier hun.

Hold på noen rutiner

Og selv om rutinene har en tendens til å flyte ut på ferie, bør dere ifølge Lilledalen enten forsøke å opprettholde dem så godt dere kan, eller godta hvilke konsekvenser rutinebrudd har.

- Prøv å la noe være konsekvent, enten det er menyen, soveplassen eller middagsluren. Jo flere områder barn plutselig må endre seg, jo større øker sjansen for at barnet blir slitent, sier hun.

Andre gode tips for en vellykket ferie for alle parter, er at dere voksne får pausetid, enten etter barna har lagt seg eller ved å ta en tur alene.

Legg også til rette for tilstrekkelig søvn og regelmessige måltider – det øker frustrasjonstoleransen hos små og store.

- Prøv å unngå stress. Beregne god tid og kjøp heller en is mens dere venter, tipser Huseby.

Hold ut med svigers

Mange ferierer med svigerforeldre eller -familien, som også fort kan by på utfordringer. Lilledalen sitt beste tips for å unngå konflikter, er å være varsom med å kritisere partnerens familie.

- Det er ofte en annen regel for hva du selv kan si om slekta di sammenlignet med hva man synes er greit at blir sagt. Mange stortrives med partnerens familie, men hvis du ikke gjør det, er det bedre å avgrense tiden og være så hyggelig du kan – i stedet for å holde ut uker som går på humøret løs. Her må dere lytte og ta hensyn til hverande sine opplevelser og følelser, sier hun.

Huseby tror nøkkelen til å unngå konflikter med svigers er at mor og far i kjernefamilien fremstår som et team og at lojaliteten er mellom dere to, selv om det kan være nære bånd til besteforeldregenerasjonen.

- Hvis forholdet til svigers i utgangspunktet er en utfordring, kan det være klokt å begrense antall felles feriedager, og ”gi seg mens leken er god”.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg oss på Facebook.

Denne saken ble første gang publisert 19/07 2016, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også