Geocaching

Bli med på verdens største skattejakt

Over hele verden leter barn og voksne etter skatter gjemt i naturen. De bruker ikke kart og kompass, men mobilen som skattekart.

SKATTEN ER VÅR: Boksen inneholder en loggbok som alle skriver navnet sitt i og små ting som barna kan bytte til seg. Leonora tok en liten ring, og la igjen et armbånd.
SKATTEN ER VÅR: Boksen inneholder en loggbok som alle skriver navnet sitt i og små ting som barna kan bytte til seg. Leonora tok en liten ring, og la igjen et armbånd. Foto: Foto: Per Olav Sølvberg
Publisert Oppdatert

Geocaching er en genial familieaktivitet som engasjerer både store og små.

Kort fortalt så går Geocaching ut på at man leter etter poster eller skatter som er plassert ut i naturen.

Det er både spennende og lærerikt, samtidig som alle i familien får mosjonert.

Man bruker ikke et vanlig skattekart, men leter etter skatten ved hjelp av en GPS APP på mobilen.

Appen koster litt under en hundrings og er veldig lett å bruke.

I Norge ble de første geocacherne registrert allerede i 2001. I dag finnes det over 27 000 poster i Norge, ifølge Wikipedia.

Hvem synes ikke det er magisk å se et lite frø spire? Slik lærer du barna å så.

Dere trenger:

  • Appen: Geocaching.
  • Turmat
  • Bytteting

Slik gjør dere det:

Når man har fått installert appen, så viser den lekende lett hvor det finnes skatter i nærområdet hvor dere befinner dere.

Man kan enten velge å spore opp en skatt i nærheten, eller en som er på et bestemt sted. Det er viktig å finne en skatt som tilfredsstiller deres behov.

Ønsker dere en langtur eller bare en liten tur i nærheten? Hvor lang tid har dere til rådighet og hvor vant er barna med å gå på tur? Pakk tursekken med litt god turmat og legg av avsted sammen.

Kanelsnurrer er en favoritt hos både små og store. Her er oppskriften som funker.

Husk at det kan være vanskeligere å finne skatten enn det appen opplyser. Appen kan for eksempel si at det er 10 meter til skatten, mens den egentlig ligger like ved.

SPENNENDE SKATTEJAKT: "Snart er skatten vår," synger Ferdinand idet han følger med på mobilen hvor vi skal gå.
SPENNENDE SKATTEJAKT: "Snart er skatten vår," synger Ferdinand idet han følger med på mobilen hvor vi skal gå. Foto: Foto: Per Olav Sølvberg
GODT GJEMT: Boks en ligger godt gjemt, men ikke nedgravd. Husk se etter #geocaching neste gang du er innom instagram.
GODT GJEMT: Boks en ligger godt gjemt, men ikke nedgravd. Husk se etter #geocaching neste gang du er innom instagram. Foto: Foto: Per Olav Sølvberg

Flere typer skatter

GEOCACHING: APPen heter Geocaching og finnes i Appstore. Kartet viser hele tiden hvor man skal gå og hvor mange meter det er igjen til skatten.
GEOCACHING: APPen heter Geocaching og finnes i Appstore. Kartet viser hele tiden hvor man skal gå og hvor mange meter det er igjen til skatten. Foto: Foto: Per Olav Sølvberg

Fakta om geocaching

  • Geocaching ut på at man leter etter poster eller skatter som er utplasert i naturen.
  • Man bruker ikke et vanlig skattekart, men leter etter skatten ved hjelp av en GPS APP på mobilen.
  • Den første geocachen ble lagt ut av Dave Ulmer. Han satte ut en sort bøtte i skogen med forskjellige gjenstander 3. mai 2000 i USA.
  • Siden har dette blitt en populær familieaktivitet over hele verden.

Det finnes flere ulike typer skatter eller cacher. Dette kommer klart frem av appen. Noen består av en enkel boks med en loggbok og småting, og andre innholder også en enkel oppgave.

Har dere problemer med å finne skatten, kan dere få hint på appen om hvor skatten er gjemt.

Lag en egen skatt

I loggboken skal alle skrive navnet sitt, og småtingene kan barna bytte til seg. Når man har funnet skatten, kan man også registrere dette i appen som funnet.

På appen kan man også skrive en hilsen med tips og råd til andre som skal finne denne skatten, og selvklart laste opp bilder.

Dere kan også lage deres egen skatt, og registrerer den på Geoappen.

Da kan dere også følge med på hvem og når andre fant skatten deres. Se mer på www.geocaching.com og www.gcinfo.no.

Flere aktivitetstips fra Per Olav Sølvberg

Les også:

Sondre ble sjokkert da han skjønte hva kjæresten (16) planla

FÅ ET HINT: "Jeg tror kanskje den er her," sier Leonora. Men det var den ikke. Har man problemer med å finne skatten finnes det hint på appen man kan kikke på.
FÅ ET HINT: "Jeg tror kanskje den er her," sier Leonora. Men det var den ikke. Har man problemer med å finne skatten finnes det hint på appen man kan kikke på. Foto: Foto: Per Olav Sølvberg
STOR SPENNING: Spenningen var til å ta og føle på da barna åpnet boksen som vi hadde lett etter i timevis.  Boksen vi fant lå i en gammel skyttergrav ved svenskegrensen.
STOR SPENNING: Spenningen var til å ta og føle på da barna åpnet boksen som vi hadde lett etter i timevis. Boksen vi fant lå i en gammel skyttergrav ved svenskegrensen. Foto: Foto: Per Olav Sølvberg

Disse oppskriftene får barna til å elske grøt

Stor test av ketsjup

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning