Bleieslutt PÅ SOMMEREN

Slik slutter dere med bleie

Sommeren er perfekt tid for bleieslutt - så lenge barnet selv er klar.

IKKE ALLTID LETT: Det er lett å bli oppgitt når den lille nekter å prøve, men blir du for ivrig eller irritert kan barnet reagere med å ikke ville prøve i det hele tatt.
IKKE ALLTID LETT: Det er lett å bli oppgitt når den lille nekter å prøve, men blir du for ivrig eller irritert kan barnet reagere med å ikke ville prøve i det hele tatt. Foto: Getty images

Sommeren er en fin tid å starte potte- eller dotrening på. Hvis barnet får gå uten bleie og truse på plenen eller på stranda vil det noen ganger løsne.

Får barnet det til er det fint med entusiasme fra deg, men ikke skryt uhemmet.

– Dersom du skryter blir barnet glad der og da, men føler samtidig et prestasjonspress på å klare dette en annen gang, sier helsesykepleier i lillemini.com, Maria Bakkeid.

Barnet må vise interesse

- Det kommer selvfølgelig til å være noen uhell underveis, og da er det viktig å ikke lage et altfor stort nummer ut av det.

Men selv om man gjør alt «riktig» og legger til rette for do- eller pottetrening uten press er det ikke alle barn som får det til. Da kan det hende at tiden ikke er helt inne ennå.

Ekspertene mener nemlig at barnet må vise en viss interesse selv for at det skal bli vei i vellinga. Annonserer toåringen rett før de tisser at tisset kommer, er de kanskje klare for å prøve seg litt.

Det er allikevel ikke ensbetydende med at barnet vet hvordan det skal holde seg, helt ennå. Da gjelder det å smøre seg med tålmodighet og ikke bli for ivrig eller irritert på barnet.

Dere kan også ha en plan om å bruke sommeren på neste steg, å lære barnet å bæsje på potte eller i do. Da er det viktig å huske på at noen barn kan tisse både på do og potte, men sliter når de skal lære seg å bæsje uten bleie. Hvis det er vanskelig er det viktigste å finne ut hvorfor den lille ikke vil. For noen går det greit hjemme, mens fremmede doer er skumle. For andre er alle doer vanskelige å bæsje på. Punktum.

Respekt og forståelse

Foredragsholder, veileder og pedagog Karianne Viken er godt kjent med problemstillingen.

– Vi må ha respekt for at det er små individer med forskjellige følelser. Det er uklokt å se på det som bare et dopproblem, for årsaken og følelsene bak er det vi må vurdere først.

Helsesøster ved Varden familiesenter i Sandefjord, Dorthe Waggestad, er tydelig på at det lønner seg å finne ut hvor skoen trykker, og gjøre noe med det med en gang.

– Forebygging er alltid det mest gunstige. Dersom barnet har tendens til å streve litt med avføring, bør foreldrene ta grep kjapt, sier hun.

Det betyr ikke at man overfor barnet skal uttrykke bekymring, eller snakke så mye om det at barnet opplever det som stigmatisering.

POTTETRENING UTEN STRESS: Det kan være lettere å få til faste tider til å øve på do eller potte når hele familien har fri.
POTTETRENING UTEN STRESS: Det kan være lettere å få til faste tider til å øve på do eller potte når hele familien har fri. Foto: Getty images

- Det jeg tror foreldre strever mest med, er at barnet gjemmer seg når det skal bæsje, ikke vil bæsje på do, men bæsjer i buksa eller vil ha på seg bleie for å sette seg i en krok og bæsje, sier helsesøsteren.

Gode tips til bleieslutt:

. • Vis entusiasme uten å skryte, dersom barnet tisser i potte eller på do. Dersom du skryter blir barnet glad der og da, men føler samtidig på et prestasjonspress til neste gang.

• Dersom du lar barnet gå helt nakent (eventuelt med truse) vil det lettere merke at det tisser.

• Bruk bleie på barnet om natten til det av seg selv våkner og viser at det må på do.

• Småsøsken vil ofte gjøre det samme som storesøsken eller venner i barnehagen. Dersom de skal slutte med bleie, kan man kaste seg i det og gjøre et forsøk. Man finner raskt ut om det var for tidlig.

• Sett barnet på do rett etter at det har stått opp og etter det har spist. '

• Vær nysgjerrige og ha et naturlig forhold til rumpe, tiss og bæsj, og la gjerne barnet se deg eller storesøsken gå på do, da de ofte vil herme.

• Ha dialog med barnehagen om avvenning av bleie

• Foreslå gjerne dobesøk om morgenen dersom bleien fortsatt er tørr, samt rett etter ett større måltid.

Kilder: Helsesøster hos lillemini.com, Maria Bakkeid, og spesialist i klinisk barne- og ungdomspsykologi og forfatter, Elisabeth Gerhardsen

Fysiske plager som fester seg

Noen ganger går det over av seg selv, mens andre ganger trenger den lille hjelp fra en voksen. Barna trenger også å få snakke om hvorfor de synes det er vanskelig.

– Så sant det ikke er et helseproblem, er det ikke kjempealvorlig, men trygghetsfølelsen er likevel verdt å jobbe med.

For barna handler det ofte om å ta kontroll, og om å uttrykke at det er noe som er vanskelig. Det blir et problem for barna når de blir harde i magen og får vondt.

Hvis det stadig går i buksa, kan det også bli tøft for dem. Det er ikke gøy å være fem år og bæsje på seg, for de kan få stygge kommentarer fra andre barn.

Noen bryr seg ikke så mye, mens andre syns det er ubehagelig og nedverdigende. Likevel klarer de ikke å endre mønsteret alene, sier Viken.

Les også: Guide til barnets avføring

Vegrer seg for å gå på do

Waagestad er enig i at vi må gjøre noe når barnet får vondt i magen eller stygge blikk. Det at barnet gjemmer seg eller vil bæsje i bleie, går ofte over av seg selv. Det kan imidlertid forutsette at man ikke gir det for mye oppmerksomhet, men gir det litt tid.

- Å holde seg over lengre perioder kan derimot føre til at barnet får hard avføring, og da bør vi ta grep. Når barnet skal på do, kan det streve med å bæsje, og dette igjen kan føre til sprekker og blødninger i endetarmen, sier Waagestad.

Konsekvensen er ofte at barnet vegrer seg for å gå på do fordi det gjør vondt.

- Dersom dette vedvarer, kan det føre til forstoppelse. Når avføringen stopper opp kommer det kanskje av og til små «knoller», og tynn avføring vil sive forbi det forstoppede området. Dette kan videre føre til at barnet går med avføring i buksa som lukter, noe som igjen kan føre til erting og at barnet føler skam og trekker seg tilbake sosialt.

Gode tips når barnet skal lære å bæsje på do

• Det er normalt at barn strever litt med dette.

• Ha høy krakk under beina, slik at barnet får en stilling som når de sitter på huk.

• Ha fokus på bæsjen som skal ut (ev. fokus på magen) framfor å ha fokus på at barnet skal bæsje! Målet er å få med barnet på "Prosjekt: Oss mot bæsjen". Du fjerner fokuset fra barnet og mye av skammen som barnet kjenner over å ikke fikse dette.

• Server fiberrike matvarer og rikelig med vann. • Prøv faste dotider der barnet sitter stille i hvert fall i fem minutter.

• Ikke snakk om det foran andre, ta det alene.

• En «high five» kan være belønning nok.

• Ofte har det med privatliv å gjøre, så la barnet være litt alene.

• Hvis et barn som har sluttet med bleie tisser seg ut kan dreie seg om en forstoppelse. Da kan det handle om at den fulle, utspilte tarmen presser mot barnets urinblære.

Do's and don'ts

Dette kan virke som alvorlige greier, og som foreldre er det lett å bli bekymret for å gjøre noe galt. Å fikse dette krever at vi har tunga rett i munnen, men så lenge det gjør oss til trygge og tydelige voksne, har vi alt å vinne.

Ifølge Viken er det viktig å skape en følelse av å stå sammen.

– Få barna med på laget. Det viktigste er å ha tid til å ta seg av barnet og til å fullføre. Det er lov å klargjøre forventninger, og tydeliggjøre at å gå på do er noe alle gjør. Barnet bør forstå at vi jobber mot et mål.

Waggestad anbefaler å snakke med barnet på en tydelig og trygg måte, samt å se på kostholdet.

– Som helsesøster forholder jeg meg til anbefalinger fra Helsedirektoratet. De går i hovedsak ut på sunn mat, mye frukt og grønt og fisk framfor kjøtt. Å snakke med barnet, selvfølgelig ut fra alderstrinn, normalisere det å gå på do og legge til rette for at det er trygt, er også viktig. Den voksne bør være rolig og bestemt.

Det er stor forskjell på å være tydelig og å presse, understreker helsesøsteren.

– Tvang og for sterkt press kan skremme barnet og ha motsatt effekt. Barnet kan føle nederlag ved ikke å få det til.

Dette kan igjen føre til at det blir lei seg eller sint og trassig. Uansett går det utover barnets mestringsfølelse og selvfølelse, advarer Waggestad.

Ikke gi belønning

Hvis du blir for ivrig eller presser for hardt, kan det låse seg helt.

– Press er ikke greit. Å være den strenge voksne som bare er opptatt av rutiner, er ikke nok i denne situasjonen, sier Karianne Viken.

For oss foreldre kan det være lett å lokke med belønninger når man blir for ivrig, som en is eller et leketøy.

– Å gi fysiske belønninger ser jeg heller ikke poenget i, særlig hvis det handler om trygghet. Stjerne i boka eller mer lego passer bedre til utfordringer som er mindre følelsesstyrt. Dosituasjoner handler ofte om følelser, og da er mestringsfølelsen belønning i seg selv, sier Karianne Viken.

Den største "feilen" foreldre gjør er som regel å forvente for mye for tidlig. Jenter kan være litt tidligere ute enn gutter med bleieslutt, men det er store variasjoner og ikke en regel.

– Alt fra litt før toårsalderen til fireårsalderen er vanligst her i Norge, men noen må av ulike årsaker bruke bleie lengre. Man bruker ikke begrepet «enurese» (ufrivillig vannlating) før barnet er fem år gammelt. Husk også at det er stor forskjell på å være tørr på dag og det å være tørr hele natten, sier helsesykepleier hos lillemini.com, Maria Bakkeid

– Dette er dessverre litt skambelagt både for foreldre og for barnet, men om flere visste hvor mange som bruker bleie på natt helt opp til skolealder ville man kanskje vært litt mer avslappet til det, sier Bakkeid.

Denne saken ble første gang publisert 01/07 2019, og sist oppdatert 17/07 2019.

Les også