Symptomer på barnemark

Slik behandler du og blir kvitt barnemark

Barnemark, også kalt småmark, gir ubehagelig kløe. Slik blir du kvitt dem.

EGG FRA MARKEN: Smitte skjer når du eller barnet får egg fra barnemarken i munnen.
EGG FRA MARKEN: Smitte skjer når du eller barnet får egg fra barnemarken i munnen. Foto: Getty Images
Publisert Oppdatert

- Barnemark er en form for spolorm som heter Enterobius vermicularis, sier lege ved Dr.Dropin, Nina C. Bryhn.

Den ubehagelige skapningen er ikke enkel å få øye på - men merkes ofte raskt hos de som blir smittet.

- Mennesket er den eneste verten for barnemark, så marken smitter fra menneske til menneske, forteller Anne Margrete Aldin Thune. Hun er kommunikasjonssjef, fagredaktør og farmasøyt for Boots Apotek.

Dette er symptomene på barnemark

Barnemark, eller småmark som det også kalles, smitter ved at man får egg fra marken i munnen.

- Barnemark legger egg rundt endetarmsåpningen. Eggene kan sette seg på fingre eller under negler og for eksempel komme i mat. Man kan også smittes av egg som har satt seg i sengetøy, håndklær eller lignende, forteller hun.

Eggene kan overleve i flere dager utenfor kroppen og når de kommer inn i en menneskekropp, klekkes de.

- Typiske symptomer på småmark er kløe rundt endetarmen. Dette oppstår særlig om kvelden og natten, ettersom marken kommer ut og legger egg der. Det er vel å merke ikke alle som får slike symptomer, noen får også magesmerter når de har barnemark, sier Thune.

«Mennesket er den eneste naturlige verten for den lille skapningen. Den er altså nødt til å leve i tarmen til mennesker, denne marken. Tenk deg det», skriver barnelege Sveinung Larsen i sin lett humoristiske tekst om skapningen.

Les den her: Får du disse beboerne i baken, holder det ikke å skifte laken


Slik blir du kvitt barnemark

- Når mennesker bor tett sammen eller når de hygieniske forholdene er dårlige, er det ekstra lett å bli smittet av barnemark, forteller Thune.

For å forebygge smitten er det derfor viktig å overholde god hygiene; håndhygiene er særlig viktig for å unngå at man blir smittet på ny eller smitter andre.

- Man bør klippe negler korte og skrubbe dem, samt skifte undertøy og dusje eller bade hver morgen for å redusere smitten. Barn og voksne bør ikke klø seg i baken eller bite negler, og man bør ikke bade sammen med andre i badekar ettersom eggene kan spres i badevannet, sier Bryhn.

Les også: Tilstanden kan skremme vettet av foreldrene

– Kok sengetøyet!

Om du eller barnet har blitt smittet, finnes det flere effektive midler.

- Vermox og Vanquin fås kjøpt reseptfritt på apoteket. Slike midler anbefales til hele familien selv om bare én av dere har fått påvist barnemark. Apoteket kan veilede i bruk av disse legemidlene og det er viktig at du leser pakningsvedlegget godt før bruk slik at du er kjent med hvordan de skal brukes, sier Thune.

Det er viktig at alle behandles samtidig for å bli kvitt marken.

- Man bør også gjøre andre tiltak som å kokvaske sengetøy og håndklær når behandlingen er satt i gang. På skoler og barnehager kan det være vanskelig å bli kvitt barnemark fordi det er vanskelig å påse at alle som er bærere av marken blir behandlet samtidig, sier Thune.

- Man bør vaske toalett og leker grundig og nøye, støvsuge tepper, men ikke riste sengetøy eller tepper da dette kan spre eggene, legger Bryhn til.

Les mer om barnemark i Helseleksikonet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning