Småbarn på stranda

- Sand i tissen er helt ufarlig

Våte badebukser er større grunn til bekymring enn et par sandkorn på feil sted.

SOL OG SAND: Sand har en tendens til å snike seg inn over alt, men du trenger ikke bekymre deg for infeksjoner. Å få sand nedentil er kanskje ubehagelig, men helt ufarlig.
SOL OG SAND: Sand har en tendens til å snike seg inn over alt, men du trenger ikke bekymre deg for infeksjoner. Å få sand nedentil er kanskje ubehagelig, men helt ufarlig. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Med sol og varme kommer også fine turer på stranda – noe de fleste barn elsker. På solrike dager er det mange småtasser som med stor glede kaster både klær og bleier, og nyter friheten fra trange, varme plagg.

Men småbarn elsker også å sitte og grave i sanda – og sand har en tendens til å smyge seg inn over alt. Også i tissen.

Bør man kanskje tvinge på dem en badebukse, sånn for sikkerhets skyld?

Ingen fare for infeksjoner

- Det er ikke farlig å få sand i tissen, verken for gutter eller for jenter, sier helsesøster Elisabeth Matheson.

Å la småbarn løpe nakne rundt på stranda mener helsesøsteren og hennes kollegaer ved Holmen helsestasjon i Asker er uproblematisk.

- Det er ingen økt risiko for infeksjoner eller andre underlivsproblemer av at barna er nakne på stranda. Vi ser derfor ingen grunn til å ta på barna badebukser eller bleier av frykt for at barna skal få sand i tissen, sier Matheson.

Bleie av hensyn til andre

Hun anbefaler at barna får skylt av seg sanda når de kommer hjem eller før de skal legge seg om kvelden.

- Hvis barnet har mye sand i tissen kan det bli sårt og ubehagelig. Men det meste vil nok falle ut av seg selv etter hvert. Vanlig hygiene er mer enn godt nok, sier hun.

Om barn bør bruke badebleie eller ikke, mener hun handler mer om hensyn til andre enn til barnet selv.

- Små barn som ikke har kontroll på hvor og når de bæsjer kan det jo være greit å ta på en bleie, av hensyn til andre på stranda, sier Matheson.

Ufarlig med sand i tissen

Sørlandsbyen Kristiansand har mange fine strender i nærområdet, og er et mye besøkt feriested for barnefamilier fra hele landet.

Helsesøster Anne Mette Vollan ved Sentrum helsestasjon i Kristiansand har ikke merket noe særlig til om foreldre er bekymret for at barna løper rundt nakne på stranda, utover den vanlige diskusjonen om det er riktig eller ikke at barna er nakne.

Ut fra et rent helsemessig standpunkt mener hun det ikke er noen grunn til å kle på barna av bekymring for at de skal bli fulle av sand nedentil.

- Rent helsemessig er det ingen grunn til å bekymre seg. Det er ingen ting som tyder på at det å få sand i tissen gir økt fare for infeksjoner eller sykdommer, og det er like ufarlig for både gutter og jenter, sier hun.

Våt badebukse kan gi urinveisinfeksjon

Å gå lenge med kalde, våte badebukser kan derimot føre til økt risiko for urinveisinfeksjon hos barn så vel som hos voksne.

Helsesøster Vollan anbefaler at barna dusjer eller bader når man kommer hjem fra stranda eller en tur i skogen.

- Det er viktig å få skylt av saltvann og sand, men det er minst like viktig å sjekke barna for flått. Det har vi mye av her på Sørlandet, sier hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning