Dårlig syn hos barn

Tegnene på at barnet ditt har dårlig syn

Ikke vent til fireårskontrollen med å ta synstest.

BRILLER TIL BARN: Mistenker du at barnet ditt har nedsatt syn, få en synstest så snart som mulig.
BRILLER TIL BARN: Mistenker du at barnet ditt har nedsatt syn, få en synstest så snart som mulig.
Publisert Oppdatert

- Jo tidligere barnet kommer til undersøkelse, jo bedre er prognosene for å få gjort noe med synsproblemer, sier øyelege Ranjit Kaur som driver Stortingsklinikken i Oslo. Hun har tidligere vært seksjonsoverlege ved Rikshospitalet og overlege på Ullevål universitetssykehus og har jobbet mye med barn.

Kaur forteller at mysing, eller at barnet gnir seg i øynene, kan være tegn på at de er nærsynte eller har skjeve hornhinner.

Tegn på at barnet ser dårlig

Det er alltid en øyelege, ikke en optiker, som undersøker barnets øyne når de er veldig små.

Sjekkliste år for år

Følgende kjennetegn kan indikere behov for en grundigere synsundersøkelse:

0 – 3 måneder

Nystagmus (urolige øyne).

Flakkende blikk og manglende blikkontakt.

Sterk skjeling.

Reagerer med ubehag på sterkt lys.

4 – 6 måneder

Manglende følgebevegelser og blikkontakt, bruker øynene lite.

Løfter ikke hodet i mageleie.

Vedvarende skjeling.

Liten interesse for omgivelsene.

Griper ikke etter gjenstander.

Blir passiv og stille når noen kommer, lytter.

7 - 12 måneder

Vansker med å kjenne igjen personer.

Passiv og lite utforskende.

Griper ofte feil.

Krabber ikke eller har forsinket motorisk utvikling.

Passiv i sterkt lys og sol, eller i skumring og mørke.

1 – 2 år

Bruker stadig munnen og hendene for å undersøke.

Liten interesse for å utforske og leke med gjenstander, og for bilder og enkle billedbøker.

Skjev hodestilling.

Liten interesse for å gå alene.

3 – 4 år

Mye vondt i hodet, mye sliten.

Ukonsentrert, liten utholdenhet i synskrevende oppgaver.

Usikker og utrygg i skumring og mørke.

Skiller ikke farger eller former.

Usikker når det løper, hopper, klatrer.

Velger bort aktiviteter som å tegne, perle, pusle.

Vansker med lek og sosialt samspill med andre barn.

Sitter unormalt nært TV.

Kniper igjen ett øye.

Myser.

Kilde: Statped.no

- Flere optikere i Norge har spesialisert seg på dette temaet og tatt mastergrad i pediatrisk optometri. Optikere har ingen begrensning aldersmessig for å vurdere pasienter, men de kan ikke benytte diagnostiske medikamenter på barn under fem år, forteller optometrist Olaug Skrøppa i Interoptik.

Hun nevner flere ting som kan tyde på synsfeil hos barna. Noen kan man se selv, som deformert pupille, eller om barnet skjeler kraftig. Man kan også se på hvordan barnet bruker hodet.

- Hvis barnet dreier på hodet til den ene eller andre siden kan det tyde på at de ser dårlig på det øyet de har lengst unna. De kan også skakke på hodet, ofte for å kompensere for skjeling, sier Skrøppa.

Om barnet skjeler eller har skjeve hornhinner blir det ofte satt en lapp på det ene øyet for å trene opp det andre. Det kan være lurt å gjøre dette tidlig, før synet har «satt seg» og blitt en vane.

Det er forskjell fra land til land hvor mye lapp man ønsker at barn skal bruke foran øyet.

- I noen land bruker man mange timer med lapp, i Norge har vi heller noen få timer, og kan ofte veksle mellom lapp og briller. Personlig synes jeg det har god effekt, sier øyelege Kaur.

Sjekk synet selv

Optometrist Skrøppa understreker at også øyne som renner og klør eller tegn på hodepine kan indikere at noe ikke stemmer. Barn som ser dårlig kan også ha lav konsentrasjonsevne, grise ekstra mye med maten og vise ingen eller liten interesse for rangler, babyleker eller ting foreldrene viser ved å peke på dem.

- I tillegg kan det være lurt å observere barnets oppførsel. Er de anstrengt når de må drive med noe på nært hold, bruker de tid på å omstille synet fra å se på kort til lang avstand og er de lite interessert i å bli lest for, pusle, perle og tegne kan det være tegn på at de ser dårlig.

Også om barnet ikke reagerer på å se moren sin eller ikke er interessert i omgivelsene rundt seg kan man ha grunn til å undersøke dette nærmere.

Utreder for øyekreft

En av de farligste tingene som kan ramme øynene til barn er kreft.

- Det er mange andre ting man også bør tenke på. Hvis øynene for eksempel er urolige, eller man ikke ser rødrefleks i øyet om man tar bilde med blits. Det kan tye på alvorlig sykdom bak øyet, sier Kaur.

Hun har tidligere jobbet mye med barn og øyekreft.

- Det er viktig å komme tidlig med barna for undersøkelser. Det er bare tre til fire barn hvert år som får øyekreft i Norge, men jo tidligere det oppdages, jo bedre er det, sier Kaur.

Følger blikket

Det kan være lurt å forberede barna på hvordan undersøkelsen hos øyelegen skal være. Her vil legen finne ut om barnet trenger hjelp med synet.

- Når barna kommer til meg ser jeg først hvordan de reagerer på blikkontakt. Jeg beveger meg litt fra side til side og ser om de følger meg med blikket, og om de følger med på hvor foreldrene er, forteller Kaur.

Hun sjekker også pupillerefleksen, og dekker til barnets ene øye for å observere reaksjonen, og drypper barnets øyne for å se etter brytningsfeil.

- Hvis de blir veldig irriterte og urolige av det, kan det være at man har dekket til det øyet de ser best på, og at det blir ubehagelig å ikke se.

Det kan være vanskelig for små barn å formidle at de ser dårlig. For dem fortoner verden seg kanskje uklar på avstand, men de tror at det er slik det skal være.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning