Utflod hos barn

Utflod hos barn er helt normalt

Det finnes imidlertid enkelte ting du bør være obs på.

UTFLOD HOS BARN: Utflod hos barn er helt normalt, men du bør likevel være obs på noen ting.
UTFLOD HOS BARN: Utflod hos barn er helt normalt, men du bør likevel være obs på noen ting. Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Dette kan hjelpe

  • Pass på å vaske barnet med kun vann eller mild og parfymefri såpe en gang om dagen.
  • Skift undertøy ofte.
  • Bruk kun bomullstruser.
  • Smør på sinksalve dersom hun blir sår.
  • Husk at både for hyppig og for sjelden vask av underlivet, samt syntetisk materiale i trange truser, også kan gi utflod.

Kilde: Barnelege og spesialist i pediatri, Annette Resch ved Doktorbarnegod.

Read in English: Discharge is normal for children

- Det er ganske vanlig at små jenter har utflod fra skjeden. Som regel er det ikke så mye og den er da hvitaktig og/eller slimete. Dette trenger ingen behandling, forteller Annette Resch Cand.Med. Hun er barnelege og spesialist i pediatri, og driver nettstedet Doktorbarnegod - barnelege på hjemmebesøk.

Det er derimot enkelte faktorer som kan fortelle foreldre at det er på tide å oppsøke legen:

- Utfloden skal aldri være forbundet med sterk lukt, smerter, ubehag, kløe eller irritasjon. Den skal på ingen måte være voldsom, i slike tilfeller bør man kontakte lege, forteller hun.

Utflod kan vare hele barndommen

- De første seks ukene er det ganske vanlig at jentebarn har litt kraftig utflod, gjerne brunlig eller blodig, på grunn av påvirkning fra mors hormoner og tilpasninger i hormonsystemet etter fødselen.

Senere kan jentebarn ha utflod i mer eller mindre grad hele barndommen.

- Jenter får også økt utflod når puberteten starter. Forandringene i kroppen starter gjerne et par år før første menstruasjon, så da kan det være en del utflod som kommer og går som et tegn på at den er i anmarsj, sier Resch.

Ida Uldal jobber som helsesøster i skolehelsetjenesten i Namsos, og på helsestasjonen i Grong. I tillegg tar hun nå en mastergrad i helsesøsterfag. Hun forteller at utflod er nødvendig og bra for skjeden.

- Hensikten med utflod er å rense og holde skjeden glatt og frisk ved å «skylle ut» døde hudceller, sopp og bakterier. Utfloden inneholder vanligvis melkesyrebakterier som hjelper til med å holde en lav PH-verdi som i sin tur gir et dårlig oppvekstmiljø for uønskede bakterier.

Ulike årsaker til utflod hos barn

Det kan være flere potensielle årsaker til at et jentebarn får utflod;

- Uspesifikke vulvovaginitter er det vanligste, men seksuelle overgrep må alltid vurderes som en aktuell årsak. Fremmedlegemer kan i sjeldne tilfeller være årsaken til utflod, dersom barnet selv eller noen andre har puttet noe inn i «tissen». Eventuelt kan barnet ha fått sand der, som irriterer og lager infeksjon og utflod, forteller Resch.

Dette er balantitt - «utflod» hos gutter:

En hyppig årsak til at gutter får vondt i tissen er at de har en liten betennelse i forhuden. Grunnen til dette kan være irritasjon, for eksempel gjennom kontakt med klær eller bleie, at det har kommet en liten rift eller at de selv har lekt med tissen sin.

For å få bukt med betennelsen kan en bruke en plastsprøyte og spyle med fysiologisk saltvann eller sterilt vann. Man må ikke bruke spritholdige løsningen eller andre hudirriterende løsninger, da dette kan gi sterk svie og svært forverrede symptomer.

Dersom området er rødt og hovent er det ofte bruk for antibiotika.

Kilde: Barnelege og spesialist i pediatri, Annette Resch ved Doktorbarnegod.

I noen tilfeller kan det være at det kommer utflod på grunn av bakterier eller sopp som finnes andre steder på kroppen; for eksempel ved halsbetennelse. Det kan komme av at barnet tar seg i munnen, for så å ta seg nedentil, sier hun.

Sjeldent med utflod hos gutter

Selv om utflod er normalt og som regel ingen bekymring hos jenter, er det verdt å merke seg at det ikke oppstår på samme måte hos guttene.

- Utflod fra urinrøret til gutter skyldes som regel infeksjon og må sjekkes opp av lege. Når guttene kommer i puberteten og sædproduksjonen skyter fart, kan muligens våte drømmer eller såkalte «lystdråper» fra penis forveksles med utflod, men dette er gode tegn og tyder på en frisk kropp, sier Uldal.

- Gutter kan ikke få utflod på samme måte som jenter, ettersom de ikke har en skjede der vanlig utflod kommer fra. Gutter kan imidlertid få noe som kalles balanitt; en infeksjon ytterst på penis. Dette kan gi væske, gjerne hvit-, gul- eller grønnaktig fra åpningen på forhuden, sier Resch.

Dette er ganske sjelden, og tyder alltid på en infeksjon som bør behandles.

- Man bør også være klar over at når det gjelder gutter kan en slik tilstand være forårsaket av seksuelt misbruk, og således ta forhåndsregler slik at barnet blir undersøkt og det blir startet undersøkelser av dette.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning