Neseblod hos barn

Sliter barnet ditt med neseblødninger?

Her er alt du trenger å vite.

NESEBLOD: Det er barn og eldre som blør oftest neseblod, og det er sjelden grunn til bekymring.
NESEBLOD: Det er barn og eldre som blør oftest neseblod, og det er sjelden grunn til bekymring.
Sist oppdatert

- Neseblødninger er en hyppig lidelse fordi neseslimhinnen er så rikelig forsynt med blodkar. Blødningene kommer når man får hull på ett eller flere blodkar i nesen, nesehulen eller i bihulene. Selv om det ser dramatisk ut er det sjeldent vondt, med mindre det skyldes skader i nesen.

Lurer du på hvorfor barnet ditt blør neseblod, og hva du kan gjøre for å stoppe blødningene?

Ifølge spesialist i pediatri hos doktorbarnegod.no, Annette Resch, forekommer neseblødninger oftest hos barn og eldre. Hun poengterer at de fleste barn blør neseblod fra tid til annen, og at det svært sjelden er grunn til bekymring.

Årsaken til neseblødninger

- De to vanligste årsakene til neseblod hos barn er nesepilling og slag mot nesen. Andre mulige årsaker er luftveisinfeksjoner, forkjølelse, influensa, allergi eller at barnet har puttet noe opp i nesen. En sjelden gang kan neseblod være symptom på mer alvorlige sykdommer, som blødersykdom og leukemi, forteller Resch.

Noen barn kan oppleve å blø neseblod om natten. Ifølge barnelegespesialisten skyldes det også her som oftest nesepilling eller at barnet har slått seg i eksempelvis sengekanten, men at neseblødninger oftere kan forekomme om natten fordi slimhinnene i nesen blir tørre og lettere rives opp ved nesepilling eller små slag.

- Det kan hjelpe å bruke en luftfukter på rommet, eller å smøre innsiden av nesen med en krem eller salve som egner seg. Ta kontakt med lege dersom barnet har hyppige neseblødninger om natten, for det kan også være et tegn på en mer alvorlig sykdom, sier Resch.

Når bør du kontakte lege?

Resch forklarer at noen barn aldri blør neseblod, mens andre lettere pådrar seg neseblødninger. Hun mener imidlertid at det er grunn til å oppsøke lege dersom barnet til stadighet opplever blødninger.

- Kontakt lege dersom blødningen ikke stanser etter 30-40 minutter tross kompresjonsbehandling, hvis det er uklarheter om hvor lenge barnet har blødd og barnet er svimmel eller blekt, eller hvis barnet plutselig blør hyppig, eller er plaget av at det skjer ofte, sier Resch.

Hun poengterer at barn som piller seg i nesen, har et fremmedlegeme i nesen eller en neseinfeksjon, ofte kan blø neseblod. Ved mistanke om et fremmedlegeme i nesen, mener Resch at du først og fremst bør forsøke å få barnet til å «snyte» det ut.

- Litt avhengig av hva barnet har puttet opp i nesen kan kroppen reagere ganske kraftig og over tid prøve å innkapsle fremmedlegemet. Det kan begynne å lukte vondt og barnet kan få mye snørr eller væske ut fra det ene neseboret. Fremmedlegemer må ofte fjernes i narkose, så det det første du bør gjøre er å forsøke å fjerne det før det setter seg fast, forklarer Resch.

Dersom barnet har sterke smerter i nesen eller blør mye etter en skade, mener barnelegespesialisten at du bør oppsøke en lege som kan vurdere om nesen er brukket.

Les også: Slik foregår dren i øret på barn?

Slik stopper du neseblødningene

Resch forklarer at blødningen gjerne stopper i løpet av 10 minutters tid, dersom du gjør det på riktig måte.

- Ta et godt tak på hver side av nesen, klem neseborene sammen og sitt rett opp eller len barnet lett fremover. Ikke legg barnet bakover eller len barnets hode bakover – da kan blodet renne ned i halsen og videre ned i magen. Blod i magesekken er ganske kvalmende og det kan føre til at barnet blir kvalm og kaster opp, sier barnelegespesialisten.

Ifølge Resch kan blødningene vedvare dersom barnet stresser seg opp, da stiger blodtrykket litt og blødningen blir vanskeligere å stoppe. Det er derfor viktig at foreldrene forholder seg rolige og beroliger barnet.

- Det kan også være en god idé å legge en kald klut eller noe kjølig over neseryggen. Når du kjøler ned området vil blodårene trekke seg sammen og blødningen vil lettere gi seg, sier hun.

Hun legger til at noen barn kan ha skorper og små sår på slimhinnen ytterst inni nesen, og at dette kan skyldes forkjølelse eller at de ofte piller seg I nesen. Dette kan behandles med sårsalve.

- Antiseptiske- eller antibiotikasalver kan smøres på såret med lillefingeren morgen og kveld helt til det har grodd. Dersom dette ikke hjelper, bør lege kontaktes. Legen kan etse blødningspunktet slik at blødningene ikke oppstår like lett, sier Resch.

Denne saken ble første gang publisert 21/02 2017, og sist oppdatert 04/04 2018.

Les også