Barnemark

Slik finner du ut om barnet har mark

Barnemark kan være grunnen til at barnet klør seg i rumpa.

BARNEMARK: Den er omtrent én cm lang og ser ut som en gulhvit tynn tråd. Dersom barnet klager over kløe i rumpa, kan du kikke etter småmark rundt og i endetarmsåpningen med lommelykt.
BARNEMARK: Den er omtrent én cm lang og ser ut som en gulhvit tynn tråd. Dersom barnet klager over kløe i rumpa, kan du kikke etter småmark rundt og i endetarmsåpningen med lommelykt. Foto: FOTO: barnemark.no
Publisert Oppdatert

- Barnemark er veldig vanlig, sier helsesøster Nina Misvær.

- Det kan være vanskelig å se eggene med det blotte øyet. Så hvis du mistenker at ditt barn har mark, kan du klistre en tapebit mot endetarmsåpningen og få den undersøkt av en lege, slik som det ble gjort i undersøkelsen, sier helsesøsteren.

Symptomene på barnemark er kløe i rumpa, spesielt om kvelden og natta.

Barnemark mer vanlig hos eldre barn

Barnemark er mest vanlig hos barn over 3 år. Barn under 3 år får det sjelden. Har barnet ditt søsken er det større sjanser for at du oppdager denne skapningen i avføringen.

395 barn deltok i undersøkelsen. De fleste barna var i alderen opp til 5-6 år.

- En tape-test er en sikrere metode enn avføringsprøve, understreker overlege Hans Blystad, ved avdeling for infeksjonsovervåking i Folkehelseinstituttet.

Dette betyr at du setter en liten bit av gjennomsiktig tape over huden rundt endetarmen til barnet. Tapen blir senere sjekket under et mikroskop for å se etter mark og egg.

- Ved tape-tester avdekkes rundt 90 prosent av infeksjoner med barnemark, mens avføringsprøver avdekker kun fem til 15 prosent av slike infeksjoner, sier han.

Blystad har ingen tall på hvor mange barn som får infeksjon hvert år, men påpeker at riktig behandling og god hygiene er svært viktig for å hindre smitte og nye markinfeksjoner.

Noen lurer også på om de kan få mark i magen av å spise snø, og ekspertene sier at sjansen er liten.

Les også: Dette betyr barnets avføring

Barnemark smitter fort

Barnemark smitter lett mellom mennesker, så i tillegg til medikamentell behandling er god hygiene viktig for å bli kvitt småmarken.

- Småmark spres fra person til person ved overføring av egg som er svært motstandsdyktige og kan leve i to til tre uker utenfor kroppen, forklarer Gunhild Kile Sandvik i Apotek1.

Etter at egget er svelget, utvikler det seg i tarmen til småmark som siden legger nye egg i endetarmen. Hele syklusen tar 2 til 7 uker.

- Barn kan smitte seg selv ved å klø seg bak og senere stikke fingeren i munnen, eller smitte andre ved å ta på for eksempel en leke eller mat som en annen person fører til munnen, sier Sandvik.

Symptomer på barnemark

Hunnmarken er omtrent én cm lang og ser ut som en gulhvit tynn tråd. Dersom barnet klager over kløe rundt endetarmsåpningen, særlig om kvelden eller natten, kan foreldrene kikke etter mark rundt og i endetarmsåpningen med lommelykt.

- Dersom barnet får påvist en markinfeksjon, anbefaler vi at hele familien behandler seg samtidig selv om ikke alle har symptomer. Også voksne kan få mark i magen.

Forebygge smitte av barnemark

- God hygiene i to uker etter at du har startet behandlingen er viktig for å unngå gjentatt smitte.

- Vask hendene grundig etter toalettbesøk/bleieskift og før måltider.

- Hold neglene korte og rene.

- Dusj daglig om morgenen for å fjerne egg som er blitt lagt rundt endetarmsåpningen i løpet av natten.

- Skift undertøy og nattøy ofte.

- Sov i tettsittende underbukser for å hindre at markene og eggene sprer seg.

- Sørg for godt renhold, spesielt av bad og toalett.

Kilde: Apotek1

- Det er viktig at behandlingen gjentas etter én til to uker avhengig av hvilket preparat man bruker. Slik unngår man ny infeksjon, forklarer Sandvik.

Les også: Mollusker på barn er ufarlig, men smittsomme

Behandling av barnemark

- Det finnes to reseptfrie legemidler mot småmark. Disse finnes som mikstur og tabletter, og kan kjøpes reseptfritt på apoteket. I tillegg til kur og gode hygienetiltak er det også viktig å vaske sengetøy, håndklær, nattøy og undertøy til hele familien, sier Sandvik.

- Barnet kan gå på skole og i barnehagen dagen etter at kuren er påbegynt, da barnet ikke er sykt og må holdes hjemme, men det er viktig å gi beskjed til personalet om infeksjonen.

Mark er sjelden i barnehagen

Selv om studien også viste at hvert femte barnehagebarn har mark i magen, sier barnehagestyrer Christina Andersson i Gråtass barnehage i Fredrikstad, at det er svært sjeldent at de opplever barnemarkinfeksjoner.

- Dersom det er påvist barnemark hos barn i barnehagen, er det svært viktig med hygiene. Mange av hygienetiltakene i forhold til en slik infeksjon må foreldrene gjøre hjemme, mens vi i barnehagen fokuserer på god håndhygiene etter toalettbesøk i tillegg til av- og påkledning, sier Andersson.

Les også: Slik lindrer du barnets eksem

Resultater fra studien av barnemark

- Totalt sett hadde 72 av de 395 (18,2 prosent) undersøkte barna barnemark.

- Det var flest tilfeller av barnemark hos barn eldre enn fem år. 34 prosent av disse barna hadde infeksjon. Dette stemmer overens med andre undersøkelser som har vist at barnemark er mest vanlig i 5 til 8-årsalderen.

- I aldersgruppen to til tre år hadde kun 7,3 prosent av barna barnemark.

- Barnemark var mer vanlig hos barn som bodde sammen med søsken.

- Av de 72 barna som hadde infeksjon, var det bare to barn (og foreldre) som var klar over at de hadde infeksjon. Det vil si at det var mange barn som hadde infeksjon uten å være klar over det.

- Kløe i området rundt anus anses som et vanlig symptom på barnemark, men analkløe var like vanlig både hos barn med og uten barnemark.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Disse typene mark finnes

Barnemark - også kalt småmark eller springmark er den vanligste marken i Norge og finnes vanligvis hos små barn som får i seg markegg gjennom anus-finger-munn kontakt og via sengeklær i samme husstand.

Spolmark er den vanligste av alle humane innvollsmarker, og forekommer kun hos mennesker. Marken var tidligere ikke uvanlig i Norge, men er i dag svært sjelden.

Hundespolmark og kattespolmark forekommer også hos norske kjæledyr. Spesielt barn kan få egg i seg ved kontakt med jord som er forurenset av avføring fra dyrene f.eks. fra sandkasser. Personer som leker med hund eller katt kan også få i seg egg.

Larva migrans er ulike larver av rundmark som kan vandre rundt i hud og innvoller hos mennesker. Marken har sin naturlige syklus hos bl.a. hund og katt. Hos enkelte arter, f.eks. hos hakemark, kan larvene trenge inn i hel hud og gi opphav til kutan larva migrans. Særlig barn rammes, ofte når de går barbeint på badestrender hvor hunder kan ha gjort fra seg.

Trikiner forårsaker sykdommen trikinose. Larver kan overføres til mennesker gjennom konsum av rått eller lite varmebehandlet kjøtt. Den viktigste smittekilden er svinekjøtt, men kjøtt fra andre pattedyr kan inneholde trikiner, f.eks. villsvin og bjørn.

Kveis er larver av rundmarkene Anisakis simplex og Pseudoterranova decipiens som forekommer på indre organer og i muskulaturen til saltvannsfisk. Hovedverter, dvs. der markene blir kjønnsmodne, er hhv. hval og sel. Mennesker smittes ved å spise rå, dårlig varmebehandlet eller saltet fisk, f.eks. sushi eller gravet fisk.

Filariasis er en gruppe rundmarksykdommer der trådtynne nematoder tar seg inn i ulike vev i kroppen. Disse kan opptre i Norge som sjeldne, importerte tilfeller.

Storfebendelmark også kalt for oksetintens bendelmark, forekommer i hele verden, men er i dag svært sjelden både hos storfe og mennesker i Vest-Europa. Mennesker smittes ved konsum av rått eller utilstrekkelig kokt storfekjøtt.

Menneskets brede bendelmark, også kalt fiskebendelmark opptrer hos mennesker etter de har spist rå infisert ferskvannsfisk, spesielt rovfisker som abbor og gjedde.

Måkebendelmark kan opptre hos mennesker etter inntak av rå ferskvannsfisk, også i Norge.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning