Barn med skarlagensfeber

Slik kjenner du igjen skarlagensfeber

Først får barnet halsbetennelse og feber, deretter kommer utslettet i ansiktet med den påfallende bleke ”barten”.

BARN MED SKARLAGENSFEBER: Hvit rundt munnen, også kalt en såkalt lys "bart", rosa kinn og jordbærtunge er typiske symptomer på skarlagensfeber. FOTO: Getty Images.
BARN MED SKARLAGENSFEBER: Hvit rundt munnen, også kalt en såkalt lys "bart", rosa kinn og jordbærtunge er typiske symptomer på skarlagensfeber. FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

Først får barnet halsbetennelse og feber, deretter kommer utslettet i ansiktet med den påfallende bleke "barten". Det kan være skarlagensfeber, en sykdom som i dag er ganske sjelden.

Jordbærtunge

Sikrere blir du hvis barnets tunge ikke er blekrosa som normalt, men sterk jordbær- eller bringebærrosa og glatt. Utslettet i ansiktet kan også bre seg nedover nakken og overkroppen.

- Man kan få skarlagensfeber i alle aldre, men det er mest vanlig at barn får denne reaksjonen, sier avdelingsdirektør Karin Rønning ved avdeling for infeksjonsovervåkning hos Folkehelseinstituttet.

Barn med skarlagensfeber

Skarlagensfeber skyldes streptokokkbakterier som gir halsbetennelse. Etter et en dag eller to dukker utslettet opp. Det er en reaksjon på en gift noen streptokokkbakterier produserer. Giften fremkaller en betennelse som gir økt blodtilstrømning i huden.

Her er tegnene på skarlagensfeber:

- Sår hals og feber på 38-40 grader.

- Dårlig allmenntilstand.

- Ofte oppkast, magesmerter og kvalme.

- Noen får vondt i ørene.

- Etter 1/2 til to dager kommer utslettet, som oftest med en hissig, rød farge i ansiktet, men med påfallende blek hud rundt munnen.

- Utslettet kan også komme i nakken, på overkroppen, i lysken og rundt kjønnsorganene.

- Barnet får en rød og glatt "bringebærtunge".

- Etter en uke kan huden på hender og føtter flasse.

Kilde: Norsk Helseinformatikk og Karin Rønning ved Folkehelseinstituttet

Streptokokkinfeksjoner kan komme i epidemier, særlig om høsten og vinteren. Som oftest er skarlagensfeber ufarlig og går over av seg selv etter en ukes tid. Tidligere var det vanlig å behandle sykdommen med antibiotika. I dag er det ikke rutine, med mindre allmenntilstanden til barnet er dårlig.

Det er likevel grunn til å ta barnet med til legen hvis du mistenker at det har skarlagensfeber. En sjelden gang kan sykdommen nemlig føre til mer alvorlige ettervirkninger, som nyrebetennelse og hjerteklaffbetennelse. Karin Rønning ved Folkehelseinstituttet råder derfor foreldre til å få barnet undersøkt av lege to-tre uker etter at sykdommen bryter ut.

- Det kan være lurt å ta en tur til legen med en urinprøve bare for å se at det ikke er blitt problemer med nyrene, sier Rønning.

Ved en slik undersøkelse vil legen lytte til hjertet for å utelukke at hjerteklaffen er berørt av infeksjonen. Urinprøven vil bli testet for eggehvite og blod, for å utelukke nyrebetennelse.

Av og til kan det være vanskelig å vite om barnet har skarlagensfeber eller om det reagerer på antibiotika etter en vanlig halsbetennelse. Noen barn reagerer med utslett på denne medisinen, et utslett som lett forveksles med de rødflammede tegnene på skarlagensfeber. Folkehelseinstituttet anbefaler derfor at barn som får utslett etter en halsbetennelse alltid undersøkes av lege, også etter at det har fått antibiotika.

Skarlagensfeber er smittsomt

Skarlagensfeber sprer seg ved dråpesmitte. Barnet er smittefritt dagen etter at behandling med antibiotika er startet. Dersom formen er god og feberen er under 38, kan barnet godt gå på skolen eller i barnehagen.

Skarlagensfeber var langt mer vanlig på 50-tallet enn i dag. Denne utviklingen har skjedd helt naturlig.

- Det henger sammen med at de ulike streptokokkbakteriene har endret seg over tid, forklarer Rønning.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning