Barn med hoste

Slik lindrer du barnets hoste

Når barn hoster, er det alltid et tegn på irritasjon i luftveiene. Det er som oftest harmløst, men kan være plagsomt.

BARN MED HOSTE: Når gi hostesaft, og når kontakte legen? Alt du trenger å vite om barn og hoste.
BARN MED HOSTE: Når gi hostesaft, og når kontakte legen? Alt du trenger å vite om barn og hoste. Foto: FOTO: Getty Images
Publisert Oppdatert

Det kan gå på nattesøvnen løs for en stakkars mamma og pappa, når barnet hoster hele natten enda en gang, og den bjeffende, kraftige hosten raller gjennom mørket. Selv ikke eksperter kan skille stygg og harmløs hoste fra hverandre bare på lyden. Men som oftest er ikke hoste noe du trenger å bekymre deg over.

- Man kan trøste seg med at hoste stort sett skyldes en virusinfeksjon, som forkjølelse, forklarer Marit Hermansen, leder i Norsk forening for allmennmedisin.

Barn med hoste

Ifølge Hermansen, som også er fastlege i Grue kommune, er det helt normalt at et barnehagebarn er forkjølet så ofte som en gang i måneden gjennom hele vinteren og våren.

- Det er slik vi alle bygger opp immunsystemet vårt, forklarer hun.

Ifølge Helsebiblioteket har barn normalt seks til åtte forkjølelser i året.

Men ett signal kan tyde på at hosten er noe mer enn en forkjølelse: Hvis barnet hoster sammenhengende i flere uker, bør det få en legesjekk. Vanlig forkjølte barn har som regel en uke eller to der de ikke hoster, før det igjen braker løs med et nytt virus.

- Spørsmålet er om de tørker opp innimellom, sier Hermansen.

Les også: Dette gjør du hvis barnet ditt er forkjølet

Langvarig hoste hos barn

Hvis barnet hoster og hoster uten ukelange pauser innimellom, kan det være et tegn på astma. Barn med astmahoste kan ha god allmenntilstand, de spiser og drikker som normalt, men har altså en hoste som ikke gir seg.

- Da bør foreldrene ta kontakt med fastlegen, slik at barnet blir utredet videre, sier Hermansen.

Hermansen understreker at mistanken om astma først kommer når barnet har hostet i flere måneder sammenhengende. Men mange foreldre er utålmodige og tar gjerne barn med til fastlegen lenge før hosten har vart så lenge.

- Slimhoste hos barn uten nedsatt allmenntilstand går ofte over av seg selv. Men foreldre i dag har liten toleranse overfor hoste, noe som fører til et økende salg av hostesaft som, ifølge legen, ikke har noen effekt.

- Det er penga ut av vinduet, mener Hermansen.

Det er alltid en eller annen form for irritasjon i luftveiene som har skylda når barnet hoster. Men det hender ofte at barn har slim i luftveiene uten å hoste. Dette gjelder mest de minste barna. Spedbarn har nemlig ikke ferdig utviklet hosterefleks ennå.

- Hvis barnet virker besværet, er det ikke greit. Da bør man oppsøke lege. Men små barn hoster ikke så lett, og ofte er det foreldrene som plages mest. Har barnet god allmenntilstand, er røde i kinnene og sover, så er det ok. De hoster når det blir nok slim, sier allmennlege Hermansen.

Tegn på bronkitt

Noen ganger kan foreldre høre at det piper i brystet når barnet legger seg. Da bør barnet alltid tas med til fastlegen. Også det kan være et tegn på begynnende astma. Men det kan også være et tegn på at forkjølelsen har gått over til bronkitt. Det betyr at forkjølelsesinfeksjonen har satt seg dypere nede i luftveiene, i lungenes bronkier.

Dette lindrer bronkitt

- Det viktigste er å lindre barnets ubehag mens kroppen selv tar hånd om infeksjonen.

- Ved tørrhoste kan det hjelpe å gi hostedempende medikamenter.

- Gi slimløsende midler dersom barnet er plaget av seigt slim.

- Gi rikelig med drikke.

- Ved kraftige hosteanfall bør barnet tas opp av sengen slik at slim ikke gjør det vanskelig for barnet å puste.

Kilde: Folkehelseinstituttet

- Barnet oppfattes som mer besværet. Det sliter med pusten, forklarer Hermansen.

Antibiotika hjelper ikke mot bronkitt, men barnet kan likevel få behandling mot pusteproblemene.

- Dersom barnet er veldig besværet, kan man bruke noe av den samme behandlingen som ved astma, tipser allmennlegen.

Kan være lungebetennelse

Hoste som varer over uker og måneder kan også være et tegn på lungebetennelse. Lungebetennelse er svært sjelden hos barn, og det kan skyldes både virus og bakterier. Skyldes den virus, finnes det ingen medisiner som virker.

Men dersom lungebetennelse skyldes bakterier, kan antibiotika være effektivt. Fastlegen må derfor ta tester av barnet for å finne ut om det er virus eller bakterier som har forårsaket lungebetennelsen. Det er viktig at antibiotika kun gis dersom lungebetennelsen skyldes bakterier, understreker Hermansen.

- Kikhoste starter som en vanlig luftveisinfeksjon, som etter hvert går over til tørrhoste hos barnet. Ofte stilles diagnosen i etterkant.

Tørrhoste hos barnet

Sliter barnet med tørrhoste kan et råd være å gi hostedempende medikamenter, men dersom lungebetennelse er det underliggende problemet, bør hostesaft begrenses.

Ved tørrhoste kan det hjelpe å gi hostedempende medikamenter, men ved lungebetennelse bør dette begrenses.

Siden sykdommen lett forveksles med lungebetennelse, tar legen ofte tester både for kikhoste og for lungebetennelse. Mot kikhoste hjelper antibiotika, men kun dersom den gis de første to ukene etter smitte. Kikhostebakterien smitter gjennom luft. For å beskytte spedbarn og andre utsatte barn i omgivelsene, kan det være nødvendig å gi familiemedlemmer forebyggende antibiotikakurer eller vaksiner.

Lindre hoste hos små barn

- Ha det kjølig på soverommet

- Bruk ekstra pute, slik at hodet ligger høyt.

- Gi rikelig med drikke, slik at slimet blir tyntflytende og lettere å hoste opp.

- Hold ut hosten! Ofte er foreldrene mer plaget av den enn barnet er

- Reseptbelagte hostesafter til barn har bedre effekt enn de man får uten resept. Men de inneholder morfin, og man bør være restriktive til å bruke dem.

Kilde: Marit Hermansen, leder i Norsk forening for allmennmedisin

- Overforbruk av antibiotika mot lungebetennelse kan nemlig føre til at bakterien blir resistent, noe som på sikt kan gjøre medisinen mindre effektiv når den virkelig trengs, sier allmennlege Hermansen.

Dersom barnet har vært forkjølet, med normal hoste, som etter hvert går over til ekstremt kraftige hosteanfall, kan det dreie seg om kikhoste.

Kikhoste hos barn kan være farlig

Selv om alle norske barn får tilbud om kikhostevaksine som en del av barnevaksinasjonsprogrammet, hender det en sjelden gang at noen likevel får sykdommen.

Kikhoste er en plagsom bakterieinfeksjon hvor irritasjon i lungene fører til kraftige hostekuler som ikke gir seg. Kikhoste kan være farlig for uvaksinerte spedbarn som har uferdige og myke luftveier. Hos større barn og voksne kan sykdommen være veldig plagsom, men ikke farlig.

Hostekulene kan føre til brekninger og til at lungene tømmes helt for luft, før barnet trekker pusten i en pipende lyd, som kalles "kiker".

- Kikhoste starter som en vanlig luftveisinfeksjon, som etter hvert går over til tørrhoste. Ofte stilles diagnosen i etterkant, sier Hermansen.

Siden sykdommen lett forveksles med lungebetennelse, tar legen ofte tester både for kikhoste og for lungebetennelse. Mot kikhoste hjelper antibiotika, men kun dersom den gis de første to ukene etter smitte. Kikhostebakterien smitter gjennom luft. For å beskytte spedbarn og andre utsatte barn i omgivelsene, kan det være nødvendig å gi familiemedlemmer forebyggende antibiotikakurer eller vaksiner.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning