Barn som putter ting i nesa

Prøv for all del ikke å pirke det ut med pinsett

Plastperler er en favoritt blant småbarn som putter ting i nesa. Sjekk når du bør kontakte lege.

PUTTET NOE I NESA? Småbarn putter ofte ting i nesa. Plastperler er visstnok en gjenganger.
PUTTET NOE I NESA? Småbarn putter ofte ting i nesa. Plastperler er visstnok en gjenganger. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Publisert Oppdatert

- Det er ikke uvanlig at barn putter ting i nesa. Det vi oftest plukker ut av nesa til små barn, er plastperler og skumgummi, forteller Ole Woxen, øre- nese- hals-spesialist ved Bogstadveien øre nese hals.

Han behandler ofte småbarn som har puttet småting i nesa i et ubevoktet øyeblikk.

(Småbarn putter også gjerne fingeren i nesa, men det mener ekspertene bare er sunt.)

- Foreldre kan prøve å holde for det ene neseboret og få barnet til å blåse ut gjennom det andre. Da kan det hende at gjenstanden kommer ut, men det er ikke alltid så lett. Det er mye kriker og kroker inni nesa, og gjenstander sitter ofte godt klistret fast, sier Woxen.

Dersom gjenstanden ikke kommer ut, bør man ta med barnet til lege, råder han.

- Det kan oppstå en lokal betennelse i nesa, med puss og verk som lukter vondt. Barnet blir som regel tett i nesa, sier øre nese hals-spesialisten.

Pinsett gjør vondt verre

Han advarer mot å prøve å pirke ut gjenstanden med for eksempel en pinsett. Det kan nemlig gjøre vondt verre.

- Du risikerer å dytte gjenstanden enda lenger inn i nesa, så det bør man ikke forsøke. Ta heller barnet med til fastlege eller legevakt, som eventuelt vil sende dere videre til en øre nese hals-lege som har spesialutstyr for å fjerne ting fra nesa, sier han.

Woxen er også skeptisk til å la barnet lukte på pepper for at det skal nyse gjenstanden ut.

- Nysing er naturens måte å forsøke å kvitte seg med noe i nesa, men pepper høres litt voldsomt ut. Jeg tror det beste er at vi profesjonelle tar oss av slike situasjoner, så kan foreldre slippe å holde på med det. Som regel får vi gjenstanden ut med litt ro, hyggeprat og spesialutstyr, sier han.

Vanligvis ingen hastetilstand

Er man veldig uheldig, kan gjenstanden ta veien ned i lungene. Det er en alvorlig tilstand, men heldigvis ekstremt sjelden.

Dette gjør du:

  • Hold for det åpne neseboret og forsøk å få barnet til å blåse gjenstanden ut.
  • Dersom barnet ditt ikke blir redd eller engstelig av det, kan du forsøke å la barnet lukte på litt pepper for at det skal begynne å nyse.
  • Ikke forsøk å pirke gjenstanden ut med pinsett, det kan gjøre vondt verre.
  • Oppsøk fastlege eller legevakt dersom gjenstanden ikke kommer ut ved blåsing.

Oppsøk lege umiddelbart dersom:

  • Barnet begynner å hoste mye eller får pusteproblemer.
  • Barnet har puttet medisiner, vaskemidler eller et etsende stoff i nesen.

Kilder: Øre nese hals-spesialist Ole Woxen og Moss legevakt

- Da vil barnet begynne å hoste og få pusteproblemer, og kan få pustestans. Men det skjer nesten aldri. Stort sett blir gjenstanden liggende i nesa, beroliger Woxen, som mener det er viktig ikke å overdramatisere.

- Man bør gå til lege dersom gjenstanden ikke kommer ut, men det er ingen hastetilstand, sier han.

Medisiner i nesen kan være farlig

Samtidig har han et viktig forbehold: Dersom barnet har puttet medisiner i tablettform i nesa, for eksempel paracetamol, bør man oppsøke lege straks.

- Tabletter vil løses opp og tas opp som medisin i kroppen, og vi kan ikke se bort fra at det kan ha uønskede effekter på barn. Man kan tenke seg at for eksempel hjertemedisiner vil være svært uheldig for et barn å få i seg. Det samme gjelder alle typer etsende ting, som vaskemidler, selv om det er mindre sannsynlig at et barn vil klare å putte nesa, sier han.

Pepper?

Ved Moss legevakt bekrefter sykepleierne at det er svært vanlig at barn putter småting i nesa.

- Vi får ofte telefoner fra bekymrede foreldre om hvordan de skal få ut noe av barnets nese, sier sykepleier Camilla.

Det første de gjør, er å råde foreldrene til å forsøke å la barnet blåse gjenstanden ut. Hvis ikke det går, ber de foreldrene om å ta med barnet til legevakten.

- Veldig ofte kommer gjenstanden ut av seg selv ved blåsing eller hosting, men det spørs jo litt hvor gammelt barnet er om de klarer å blåse gjennom nesa, sier hun.

- Vil det ha effekt å la barnet puste inn eller lukte på pepper?

- Å bruke pepper for å få barnet til å nyse er ikke noe vi pleier å råde foreldre til, men det kan nok hende at det kan fungere. Å nyse kan ha en veldig god effekt, sier hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning