Barn og medisiner

Slik gir du ungen tran

Dette gjør du når barnet kniper igjen munnen.

SISTE UTVEI: Spesialsprøyte for munnen fås på apoteket og kan være løsningen for å få gitt flytende medisiner til barn.
SISTE UTVEI: Spesialsprøyte for munnen fås på apoteket og kan være løsningen for å få gitt flytende medisiner til barn. Foto: Foto: Dean Mitchell/Crestock
Sist oppdatert

Når du har prøvd "alt" (se nedenfor), kan en spesialsprøyte for munnen være den beste løsningen for å få gitt tran eller flytende medisiner til barn.

Vond smak

Tran anbefales fra barn er fire uker gamle - men mange barn synes tran smaker pyton, til tross for ymse smakstilsetninger.

Vel så vanskelig kan det være å få i ungene medisiner.

Sprøyte i munnen

- Du får kjøpt plastsprøyter for munnen på apoteket. De er helt harmløse og har ikke nål. Før tuppen inn langs siden av tunga, et stykke inn i munnen. Da settes svelgerefleksen i gang automatisk, uten at væsken kommer i kontakt med så mange av smaksløkene på tunga, sier barnelege og universitetslektor Betty Kalikstad til klikk.no.

Les også: Stor omega-3-guide

Hun har nettopp utgitt boka Barn og medisiner sammen med journalist Sophie Lund Aaserud.

Premiekalender

Ett av rådene i boka går ut på å sette opp en premiekalender for perioden en medisin skal tas, for eksempel en penicillinkur eller for å komme over en kneik i begynnelsen.

Det kan være et klistremerke, ballong eller noe annet barnet er glad i.

På slutten av hver uke kan det vente en litt større premie.

- Det er uansett viktig med rikelig ros og belønning når barnet har overvunnet sine egne motforestillinger og svelget medisinen, sier Kalikstad.

Kamufler smaken

- Hva om barnet kniper igjen munnen samme hva du frister med?

- Det går an å gi medisinen sammen med for eksempel syltetøy eller sjokoladepålegg, for å kamuflere smaken. Men da bare på en liten del av brødskiva. Vær oppmerksom på at knuste tabletter ofte smaker verre enn hele tabletter.

BARNELEGE MED BOK: Betty Kalikstad har nettopp gitt ut oppslagsverket 'Barn og medisiner'.
BARNELEGE MED BOK: Betty Kalikstad har nettopp gitt ut oppslagsverket 'Barn og medisiner'. Foto: Foto: Nina Ruud/Cappelen Damm

Les også: Barnehelseguiden - hva gjør du når barnet ditt blir sykt?

Noen kapsler kan også åpnes slik at innholdet kan blandes i maten. Spør fastlegen eller på apoteket, så det ikke blir feil, lyder rådet fra Kalikstad.

Vær ærlig

Hun fremholder at det er best å underrette barnet på forhånd når det er medisin i maten, for at det ikke skal føle seg lurt dersom det merker det. Da kan det oppstå et mistillitsforhold.

Barnelegen fraråder også å skjule medisin i viktig, næringsrik mat, ettersom det er en viss fare for at barnet utvikler avsmak for denne maten.

Sanasol mot ettersmaken

Et annet tips er å oppbevare flytende medisin kaldt, fordi det demper vond smak og lukt. Saftis før medisinering gjør samme nytten.

- Ettersmaken av tran og medisiner kan du ta knekken på ved å gi barnet noe å drikke rett etterpå. Mange foreldre har hell med å gi litt Sanasol etter transkjeen, sier Betty Kalikstad.

Mindre om gangen

En annen metode er å dele opp tranmengden i to eller tre, og fordele serveringene utover dagen. Dette kan være særlig aktuelt for babyer og de minste barna.

- For de minste kan tran og flytende medisiner også skjules i grøten. I verste fall sammen med litt sukker. Men da må man passe ekstra på tannhygienen, sier Kalikstad.

Hvilken metode har du hatt hell eller motgang med? Del det med andre foreldre i kommentarfeltet nedenfor!

Hvis barnet svelger piller under press, er det større fare for å sette dem fast i halsen

"Trille pille"-leken

Når barnet nærmer seg fem år, kan det hende det klarer å svelge tabletter og kapsler, som er uten smak.

På apoteket kan du få tomme kapsler, som barnet kan øve seg på. En måte er å la barnet først få vise hvordan det skal gjøres på en tøybamse eller dokke. Det er viktig at barnet er med på leken.

For lite flytende

- Hvis barnet svelger piller under press, er det større fare for å sette dem fast i halsen, advarer Kalikstad.

- Et stort problemet er at de fleste medisiner bare finnes i tablett- eller kapselform, enda de fleste barn i alle alle aldrer foretrekker flytende medisin. Her har legemiddelindustrien en oppgave, de må lage flere flytende medisiner som egner seg for barn, mener Betty Kalikstad.

Tvang og belønning

- Prøv å lage minst mulig oppstyr når medisiner skal tas. Det gjelder å forklare, kort og bestemt, at kroppen er nødt til å ha medisin for å bli frisk. En bør unngå å presse inn medisin, men om så skjer, er det enda viktigere med ros og belønning etterpå - og noe godt å drikke, sier barnelege Betty Kalikstad.

Les også: Når trenger du kosttilskudd?

Dersom barnet må holdes fast for å ta medisin, er det desto viktigere å snakke om det etterpå. Samt hvordan barnet vil at det skal gjennomføres neste gang, skriver hun i boka Barn og medisiner.

Tilbake til Klikk Helse

Denne saken ble første gang publisert 01/10 2009, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også