Flassende eksem på føttene

Har barnet ditt sprekker og flassende hud på føttene?

Ekspertene forteller oss hva som hjelper.

ATOPISKE VINTERFØTTER: Føttene kan også være utsatt for eksem, og det er svært ubehagelig.
ATOPISKE VINTERFØTTER: Føttene kan også være utsatt for eksem, og det er svært ubehagelig. Foto: Foto: Siw Hansen/sosken.blogspot.com
Publisert Oppdatert

Mange barn plages med eksem på føttene. Huden under foten flasser av i store flak, og under tærne får de sprekker. Dette er både smertefullt og ubehagelig.

Fenomenet kalles atopiske vinterføtter, «winter feet» eller «sweaty sock syndrome».

Hudlege Kjetil Guldbakke ved Oslo Hudlegesenter forteller at den konkrete årsaken er ukjent, men at det er sannsynlig at tørre og våte sokker kan være medvirkende. Barn mellom tre og tolv år er mest utsatt, og tilstanden rammer som oftest barn som har problemer med atopisk eksem fra før.

- De som er rammet har ofte plager over lang tid, gjennomsnittlig tre år. De aller fleste blir kvitt problemet når de kommer i puberteten, sier han.

Les om Petter som mistet håret av en sjelden hudsykdom her

Tilstanden rammer vanligvis stortåa, tåballen, hælen og huden mellom tærne.

- Typiske hudforandringer i disse områdene er skinnende rød og flassende hud. Huden ser stram og glatt ut. Noen utvikler også sprekker i huden, som kan være vonde. Selv om enkelte barn klager på svette fra føttene, kjennes huden tørr ut, forteller hudlegen.

Lurt med en legetur

Guldbakke anbefaler en tur til legen for å sette en riktig diagnose og utelukke andre tilstander som kan gi plager på føttene.

- Dette inkluderer psoriasis og soppinfeksjoner. De som er rammet kan ha nytte av å bruke sandaler og minst mulig tette sko. Barna bør bruke milde såper og fuktighetskrem om kvelden.

Om ikke det ikke hjelper vil en hudlege vurdere behandling med kortisonkrem, og de som er mest plaget vurderes for lysbehandling.

Sjekk denne testen av vintersko for å se hva som holder barna tørre på beina.

Rose Lyngra er helsefaglig rådgiver og eksemekspert hos Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL). Hun sier at denne tilstanden i hovedsak rammer barn som er disponert for en atopisk sykdom som atopisk eksem, men i tillegg har fottøyet stor betydning. Barna går gjerne med våte eller fuktige føtter, våte sokker over en lengre periode, eller med altfor tette sko eller støvler på vinteren.

Det kan også komme av for trange sko.

- Symptomene begynner  med hudforandringer under føttene, rød og flassende hud, gjerne sprekker som kan være smertefulle, og disse oppstår på forfoten, stortåa og noen ganger på hælen, sier hun.

Mulig å få det flere ganger

Rådgiver helsefag i Norges Astma- og allergiforbund, Anna Bistrup, forteller at selv om barn med atopisk eksem er spesielt utsatt, kan tilstanden ramme andre barn også.

- Hvor stor sannsynlighet det er for å få det flere ganger varierer. Det er svært viktig å gjøre tiltak som forhindrer forverring. Syntetiske materialer er ofte «synderen», da de gjør at føttene ikke får puste godt nok og man blir svett og klam på føttene.

- Å bytte til materialer som bomull og bruke skinnsko vil kunne hjelpe, sammen med at man bruker fottøy som har riktig passform, sier hun.

Skift sokker inne

Bistrup forteller at en utløsende faktor kan være at barn bruker varmt og klamt skotøy om vinteren, kombinert med aktiv lek som gjør at de svetter mye på føttene.

- Det å sørge for at man holder seg tørr på føttene og sørger for å ikke bruke vått eller klamt fottøy over lengre tid vil kunne bidra til å unngå slike problemer.

Lyngra i LHL anbefaler at barna bruker store nok sko slik at det er plass til å bevege føttene, at de  holder seg tørre og læres opp til å bytte sokker når disse er våte.

- De bør også bruke sko som puster, og velge luftige sko eller sandaler innendørs om vinteren. Smør med fuktighetskrem et par ganger om dagen. For mange kan det lønne seg å ta på en fet krem om kvelden, ta på en sokk og ligge med dem om natta.

Hun er enig med de andre ekspertene at det det kan lønne seg med et legebesøk hvis plagene er store.

- Sprekker kan behandles som et vanlig sår, med sårsalve eller ulike vesker som pensles på. Ta kontakt med fastlegen hvis du er usikker.

Vanskelig å bli kvitt

Atopiske vinterføtter kan være vanskelig å behandle fordi det tar tid og krever stor innsats fra foreldrene.

- Passer man ikke på kan problemet komme tilbake. Noen kan slite med dette i to-tre år før det gir seg for godt, men for de fleste er dette en tilstand som går over når man nærmer seg tenårene, sier Bistrup.

Lyngra forteller at de aller fleste er bedre om sommeren.

- Og så får de tilbakefall om høsten og vinteren.

Vask sokkene skånsomt

Christina S. Holmen er fotterapeut og faglig ansvarlig i Forterapautforbundet. Hun ser en klar sammenheng mellom barn med atopisk eksem og atopiske vinterføtter.

- Jeg anbefaler at man smører føttene daglig med fet krem og passer på å holde dem tørre, om det så betyr at man må skifte sokker flere ganger hver dag. Man kan også beskytte sprukket hud med bandasje, sier hun.

Sokker som loer bør unngås, og man bør prøve seg fram med hva som fungerer best av ull og bomull.

- Føttene bør vaskes med en såpefri dusjgele som ikke inneholder uttørrende stoffer og som har lav pH, eller bare vaskes i vann.

Hun anbefaler også at man sørger for mildt vaskepulver ved vask av sokker.

SMERTEFULLT: Det kan være vondt og ekkelt med sprekker under føttene.
SMERTEFULLT: Det kan være vondt og ekkelt med sprekker under føttene. Foto: Foto: Siw Hansen/sosken.blogspot.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning