Hudpleie for tørr hud:

Au, mamma, det svir!

Slik lindrer du tørr og sprukken barnehud.

HUSK Å SMØRE: God håndhygiene er viktig, men hyppig vask tørker ut huden. Barn med tørr hud bør smøre seg etter hver håndvask, i tillegg til morgen og kveld, anbefaler farmasøyter.
HUSK Å SMØRE: God håndhygiene er viktig, men hyppig vask tørker ut huden. Barn med tørr hud bør smøre seg etter hver håndvask, i tillegg til morgen og kveld, anbefaler farmasøyter. Foto: Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert

- Unngå kremer med karbamid eller parfyme når huden er veldig sår, råder farmasøyt Troy Hammer hos Vitusapotek.

Karbamid er et av kroppens egne stoffer som holder på fuktigheten i huden, og det finnes flere kremer som inneholder karbamid for å hjelpe huden med å binde fuktigheten.

Men karbamid er også et av de stoffene som kan svi intenst når huden er blitt så tørr at den er blitt sår.

Og det kan fort skje med små, ivrige barnehender.

Når den strengeste vinterkulda slipper taket og tørre vårvinder blåser over lekeplassen, er det nemlig ett plagg barna er kjappe til å kaste: Vottene.

Det er jo mye lettere å grave i sand og gjørme med bare never.

Resultatet er ofte tørre, røde, sprukne hender, med hud som ser ut som om den har blitt raspet opp med sandpapir.

Mange barn sliter med eksem. Slik kan du lindre plagene.

Karbamid og parfyme svir

BARNEVENNLIG: Farmasøyt Gunhild Kile Sandvik anbefaler blant annet Miniderm krem mot tørr barnehud. Veiledende pris: 108 kr.
BARNEVENNLIG: Farmasøyt Gunhild Kile Sandvik anbefaler blant annet Miniderm krem mot tørr barnehud. Veiledende pris: 108 kr. Foto: Foto: Produsenten
SVIR IKKE: Ceridal kan brukes på tørr og sår hud. Veiledende pris: 125 kr.
SVIR IKKE: Ceridal kan brukes på tørr og sår hud. Veiledende pris: 125 kr. Foto: Foto: Produsenten
OMEGA 6: Tørr og kløende hud kan bli bedre av kremer med omega 6, blant annet denne fra Aderma. Veiledende pris: 275 kr.
OMEGA 6: Tørr og kløende hud kan bli bedre av kremer med omega 6, blant annet denne fra Aderma. Veiledende pris: 275 kr. Foto: Foto: Produsenten
LINDRER SÅR HUD: Apobase kan brukes når huden er tørr og sår. Veiledende pris 145 kr.
LINDRER SÅR HUD: Apobase kan brukes når huden er tørr og sår. Veiledende pris 145 kr. Foto: Foto: Produsenten

Kommer du med fuktighetskremen da, bør du være forberedt på å tørke noen tårer også. For når huden er sår, kan enkelte kremer gjøre vondt verre.

- Bruk kremer som er parfymefrie og uten karbamid, og som er utviklet spesielt for sensitiv og tørr hud. Er det sår og sprekker i huden kan det være aktuelt å bruke en sårsalve for å forebygge infeksjon. Dersom barnet ofte er plaget og problemet er stort bør man oppsøke lege, sier han.

Tørr, kløende hud er ofte et problem om vinteren. Slik blir du kvitt den.

Er barnet ofte plaget med tørr hud, er det viktig å lage en god rutine for å smøre med fuktighetskrem.

Å smøre seg etter hver håndvask er en god regel.

- Bruk mild, såpefri håndvask med hudnøytral ph. Vask med lunkent vann og klapp hendene tørre, ikke gni. Smør regelmessig med en god fuktighetskrem som inneholder godt med fett, råder Hammer.

- Smør huden i gode perioder også

Det viktigste for barn som lett får tørr hud, er hvilke rutiner du har før huden blir tørr.

For når huden er så sår at den svir, er du strengt tatt litt for sent ute.

- Det er veldig viktig for alle med tørre hender å bruke håndkrem ofte, også i gode perioder, for å styrke hudens barriere. Jo tørrere hud, desto fetere krem anbefales, sier Gunhild Kile Sandvik, fagredaktør i Apotek1.

Karbamidkremer er generelt svært fine å bruke på tørr hud, men er huden blitt så tørr at kremen svir, er det bedre å styre unna.

- Da må man gjerne prøve seg litt fram for å finne en krem som er behagelig å bruke. Unngå kremer som inneholder karbamid eller urea/ureum. Vi anbefaler gjerne kremer med få ingredienser, eller rene salver dersom barnet har sår eller svært sensitiv hud. Miniderm krem kan være et alternativ som er mild mot huden. Andre kremer som inneholder få ingredienser og er egnet til svært tørr og sår hud er for eksempel blå Apobase, Ceridal og Vitapan salve. Salver kan oppleves som fete og trege å smøre ut, men kan være gode å bruke på veldig tørre områder, sier Kile Sandvik.

Utslett hos barn: Hva kan utslettet være?

Fet krem og plasthansker

Om barnets hender er svært tørre, kan man smøre hendene med en fet krem for deretter å la barnet ha på seg plasthansker i noen timer om kvelden.

Plasten hindrer fordampning og gjør det lettere for kremen å trenge inn i huden.

- Tørr og irritert hud som klør mye vil ofte bedres ved å tilføre omega-6-kremer. Man kan for eksempel prøve Aderma Exomega-serien, foreslår Kile Sandvik.

Det er viktig å tilstrebe en myk, smidig og motstandsdyktig hud hele året, poengterer hun, ikke bare forsøke å lindre i tørre perioder, når skaden allerede er skjedd.

- Bruk en lett håndkrem som trekker hurtig inn i huden, så ofte som nødvendig i løpet av dagen og minst hver morgen og kveld og etter håndvask. Til natten kan hendene smøres inn med en litt fetere krem om hendene føles tørre. Trekk gjerne over et par bomullshansker hvis du vil unngå klissete krem i sengetøyet, råder Kile Sandvik.

- Tørr hud kan gi grunnlag for eksem

Tørr hud kan også danne grunnlag for andre hudproblemer som for eksempel kontakteksem, fordi huden ikke danner en god nok barriere mot miljøet rundt seg.

Dersom barnet har tendens til eksem, kan man forsøke krem eller salve med hydrokortison, råder Kile Sandvik.

- Denne smøres i tynt lag 2-3 ganger daglig i inntil en uke. Er barnet under 2 år, eller hvis tilstanden ikke bedres, bør lege kontaktes, sier hun.

Les også:

Stor test av solkrem til barn

Så lett får barna frostskader

Ikke bruk for mye babyolje

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning