Melkeallergi hos barn

- Mange forveksler melkeallergi med intoleranse for melkeprotein eller laktose

Ikke sett diagnosen selv.

MELKEALLERGI HOS BARN: Man kan ha melkeproteinallergi, melkeproteinintoleranse eller laktoseintoleranse. Mange forveksler imidlertid disse begrepene om hverandre. Foto: Gettyimages.com.
MELKEALLERGI HOS BARN: Man kan ha melkeproteinallergi, melkeproteinintoleranse eller laktoseintoleranse. Mange forveksler imidlertid disse begrepene om hverandre. Foto: Gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

- Ikke selvdiagnostiser barna med «melkeallergi». Det er viktig å utrede dette hos lege, og ikke bare gjøre egne antagelser, da det både er tungvint, dyrt og i noen sammenhenger også vanskelig for barnet å holde en melkefri diett, sier Joar Palmås, allmennlege og medisinsk ansvarlig ved Volvat Medisinske Senter.

Melkeallergi hos barn

Barn kan ha melkeproteinallergi, melkeproteinintoleranse eller laktoseintoleranse.

Intoleranse for melkesukkeret eller laktose er en reaksjon som skyldes problemer med å ta opp sukkeret som er i melken, men det har egentlig ikke noe med allergi (overreaksjon i immunforsvaret) å gjøre. Mange kaller dette feilaktig for melkeallergi.

Dette kan enkelt sjekkes med en blodprøve. Laktoseintoleranse hos barn kan være arvelig, og kan testes med en gen-test.

Intoleranse eller allergi?

Laktoseintoleranse: barn og voksne ikke har nødvendig enzym til å spalte melkesukkeret laktose

Melkeproteinallergi: Barn og voksne (oftest bare barn) reagerer allergisk når de får melkeprotein i seg, de kan utvikle eksem og allergien kan påvises på en blodprøve eller ved prikktest av huden

Melkeproteinintoleranse: dette begrepet brukes om nyfødte som ikke tåler store melkeproteiner og kan få magesmerter når de får kumelk-basert melkeerstatning eller morsmelk når mor drikker kumelk.

Kilde: Hossein Banitalebi, lege hos Helsepartner.

- Melkeproteinallergi (kumelk) kan oppstå i alderen 0-3 år. Intoleranse mot melkeprotein oppstår ofte ved 2-4 ukers alder, sier Hossein Banitalebi, lege hos Helsepartner.

Melkeproteinintoleranse hos nyfødte finnes det ingen test for.

- Her kan man teste ved å ta bort melkeprodukter i en to ukers periode, og så introdusere melkeprodukter på nytt, for å se om det er noen forskjell, sier Banitalebi.

Allergi mot melkeprotein

- Man kan være allergisk mot melkeprotein. Da må man unngå alt som inneholder melkeprotein, og man må bruke erstatningsprodukter, sier Palmås.

- Allergi mot melkeprotein har varierende grader. Mange barn tåler noe melk i maten og skal derfor ikke stå på for streng diett, sier Banitalebi.

Immunforsvaret oppfatter da melkeproteinet som noe fremmed, som den må forsvare seg mot. Symptomene kan komme etter noen minutter, men det kan også ta lengre tid, altså dager.

Symptomer på melkeallergi

- Ved melkeallergi kan barnet få hudutslett med kløe, rødhet i huden, utslett og elveblest. Barnet kan få plager fra magen med magesmerter, diare og oppkast, og plager fra luftveiene med pusteproblemer og tette luftveier. Noen svært få kan få mer alvorlige symptomer med blodtrykksfall og sjokk (anafylaktisk sjokk), forklarer Palmås.

Melkeproteinallergi er mest vanlig hos barn. Det kan også forekomme hos voksne, men det er ytterst sjeldent.

- Melkeallergi er mest vanlig hos de helt små. De aller fleste vokser det heldigvis av seg. Cirka 2-3 prosent av barn har melkeproteinallergi. Bare noen få (under 1%) av voksne har det, sier Palmås.

Melkeintoleranse hos barn

Mange forveksler melkeallergi med intoleranse for melk, eller laktoseintoleranse. Dette er også en tilstand som kan gi løs avføring, magesmerte og luft i magen, men skyldes problemer med å ta opp sukkeret som er i melken.

- Noen barn kan være arvelig belastet for melkproteinallergi. Det er uklare årsaker til hvorfor enkelte nyfødte ikke tåler kumelk. Barn som er for tidlig født har større tendens til å ikke tåle kumelk. Allergi mot melkproteiner hos barn er som oftest ikke alvorlig og forsvinner av seg selv, sier Banitalebi.

- Melkproteinallergi forsvinner av seg selv hos de fleste barn i skolealder. Intoleranse for melkeprotein forsvinner ved 6 måneders alder hos de fleste nyfødte, sier Banitalebi.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning