Barnehageopptak

Søke barnehageplass? Dette bør du tenke på

På jakt etter barnehageplass? Her er ekspertenes seks beste råd.

GÅ PÅ BESØK: Så kan jo poden selv få se hvordan han trives. I tillegg kan det være fint å få pratet med de som jobber der, og å få sett på lokalene og aktivitetstilbudene.
GÅ PÅ BESØK: Så kan jo poden selv få se hvordan han trives. I tillegg kan det være fint å få pratet med de som jobber der, og å få sett på lokalene og aktivitetstilbudene. Foto: Getty images
Sist oppdatert

Fristen for søknad om barnehageplass nærmer seg, og i disse dager er det mange (førstegangs)foreldre der ute som prøver å orientere seg i jungelen av barnehager, regler og frister.

Først og fremst: søknadsfristen er 1. mars.

For å hjelpe deg litt på vei i prosessen har vi hentet inn råd fra kommunen ved Ragnhild Walberg ved Oslos byrådsavdeling for oppvekst og kunnskap, Anette Camilla Hem Reidarsen som er styrer ved Espira Rå barnehage, og førstegangsmor Line Victoria Husby a, også kjent som Supporterfrue.

Et gjennomgående tips er å på forhånd gjøre deg opp noen tanker om hva som er viktigst for din familie. Ønsker du mye friluftsliv? Hjemmelaget økologisk mat? Eller er du kanskje mest opptatt av at barna skal få utfolde seg kreativt?

Her har vi samlet 10 enkle råd ved hjelp av våre eksperter:

1. Finn ut om du har plass

Reglene for barnehageplass kan oppleves som kompliserte, men er helt grunnleggende å forstå om du skal søke om plass. Her er en oppsummering (men husk at du også kan få plass før du har rett til det):

Barn uten barnehageplass som fyller ett år i januar-juli har rett til plass i august det året de fyller ett år. Man må sette oppstartsdato senest i august for å ha rett til plass.

Barn uten barnehageplass som fyller ett år i august, september, oktober eller november har lovfestet rett til barnehageplass den måneden de fyller ett år. Man må sette oppstartsdato senest måneden de fyller ett år for å ha rett til plass.

Barn uten barnehageplass som fyller ett år i desember har rett til barnehageplass førstkommende august etter at de har fylt ett år. Må sette oppstartsdato senest i august for å ha rett til plass.

2. Finn ut om du har fortrinn - og om du vil stå på venteliste

- Disse ventelistene er kanskje det mange sliter mest med å forstå. Begrepet gjør at folk tror det er en kø de automatisk rykker fremover i. Men dette forandrer seg hele tiden. Plutselig kan det komme en familie hvor barna har fortrinn i opptaket, som må få plassen før den som trodde de stod først på søkerlisten, sier Ragnhild Walberg ved Oslos byrådsavdeling for oppvekst og kunnskap.

Dette kan gi barn fortrinn i opptaket:

- Barn med nedsatt funksjonsevne, vedtak fra barnevern.

- Funksjonshemming eller varig sykdom hos foresatte eller søsken.

- Søsken.

3. Ta turen innom

Det kan være vanskelig å lese seg til godt helhetsinntrykk. Det er derfor lurt å avtale et privat besøk eller å gå på «åpne dager». Mange barnhager har flere av sistnevnte i tiden oppmot søknadsfristen.

- Du kan lære veldig mye fra de som jobber i barnehager om hva du bør være klar over før du gjør ditt valg, påpeker Hem Reidarsen.

4. Still grunnleggende spørsmål

- Ingen behøver å være redde for å spørre om alt de måtte lure på. De fleste nye barnehageforeldre har mange spørsmål, og de som jobber i barnehagene har stor forståelse for at mange syns det er skummelt å overlate det kjæreste man har til fremmede, fortsetter Hem Reidarsen.

Før barnehagevalget bør man sjekke noen helt grunnleggende ting. Mye informasjon og statistikk finnes på kommunens nettsider, noe finner man på barnehagens hjemmesider, og noe er det best å spørre de som jobber der om. For eksempel er det lurt å sjekke:

- Forholdet barn per ansatte, og hvor mange av disse som har pedagogisk bakgrunn.

- Hvor stor gjennomstrømning av ansatte er det? Har barnehagen et stabilt personale?

- Hvordan gjør de tilvenning? Stemmer det overens med deres ønsker?

- Hvordan gjør de det med mat? Får de varmmat hver dag? Ingen dager?

- Drar de på utflukter?

- Hvilken pedagogisk retning har de? Stemmer profilen overens med det dere ønsker for deres barn?

5. Bruk andres erfaringer

- I utgangspunktet brukte vi andres tidligere erfaringer om barnehager for å føle oss frem i «markedet», forteller Husby, som har datteren Maren som fyller to i mars.

Som førstegangssøkere kan det være lurt å høre om erfaringen til gode venner og naboer. Hvilke erfaringer andre har kan man også sjekke på kommunens nettsider, der finner man hvilken score foreldrene har gitt barnehagen.

Les også: Slik fungerer vennskap i barnehagen

DEN VIKTIGE MAGEFØLELSEN: Som førstegangsmor synes Line Victoria Husby det var vanskelig å vite hva hun skulle legge vekt på. Da ble magefølelsen viktig.
DEN VIKTIGE MAGEFØLELSEN: Som førstegangsmor synes Line Victoria Husby det var vanskelig å vite hva hun skulle legge vekt på. Da ble magefølelsen viktig. Foto: Supporterfrue.blogg.no

6. Stol på magefølelsen

Som førstegangsmor og førstegangssøker synes Huseby det var vanskelig å vite hva hun skulle legge vekt på.

- I mitt hode så jeg for meg at det var antall leker og pedagogisk opplegg som var det viktigste, men da vi besøkte barnehagene var det de ansatte som ble viktig. Ikke bare skal barna være trygge sammen med omsorgsfulle voksne, men vi som foreldre opplevde det som svært viktig å kunne henvende oss til lydhøre og faglig dyktige ansatte for å få råd og veiledning, sier Huseby.

Da de besøkte barnehagen som valget falt på, visste de at det var riktig.

- Vi lot oss sjarmere av åpenheten og tryggheten de ansatte utviste da vi var på besøk, det var i utgangspunktet det som var avgjørende for vår del. Så å ta dere tid til å gjøre barnehagebesøk før dere søker, så har man gjort seg opp en formening i alle fall.

Denne saken ble første gang publisert 19/02 2019, og sist oppdatert 19/02 2019.

Les også