Bursdagsleker 10, 11, 12 og 13 år

Tips til bursdagsleker 10-13 år

12-åringen liker ikke nødvnedigvis arrangerte bursdagsleker.

BURSDAGSLEKER: Her får du tips til bursdagsleker for barnet som fyller 10, 11, 12 eller 13 år. FOTO: Getty Images.
BURSDAGSLEKER: Her får du tips til bursdagsleker for barnet som fyller 10, 11, 12 eller 13 år. FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

- I alderen 10-13 er det ikke sikkert at barna lenger synes det er gøy med organisert lek. Derfor er det lurt å sjekke med barnet hvert år, sier Erika Ravne Scott, førstekonservator ved Norsk Folkemuseum.

Hun har hovedfag i etnologi og har skrevet hovedfagsoppgave om fødselsdagsselskap for barn og i 2007 skrev hun doktoravhandlingen ”Bursdag! En samtidsstudie av fødselsdagsselskapet som rituell handling”.

Bursdagsleker 10-13 år

­- Det kan bli flaut hvis mamma ikke henger med i svingene og setter i gang med stolleken. I denne alderen kommer også forskjeller mer fram, på godt og vondt. Mens én 10-åring kommer i bursdagen med sløyfe og strutteskjørt, kommer klassevenninnen med tights og sminke.

Leken må gjerne være mer avansert, det kan være middag og filmkveld, dataspill, disko med stoppdans.

Er det både jenter og gutter på samme fest, er det lett for at de havner i hver sin krok.

Også Camilla Reimers, trebarnsmor og damen bak bloggen bursdagsjentene, merker det skjer store endringer når barna trer over i fasen mellombarn.

- Jeg får veldig mange henvendelser til denne aldersgruppen og det er ikke så rart. For mange er dette en brytningsfase.De tradisjonelle bursdagsreglene gjelder ofte ikke etter 10-årsdagen. Barna er så store at man ikke lenger «må» invitere alle guttene eller alle jentene. Barna bestemmer selv, men det er også en veldig sårbar alder, så voksne må på banen for å sørge for at ikke en eller to er utenfor, mener Reimers.

Les også: 20 kreative muffins av samme oppskrift

Tipsene til aktiviteter

Disko i garasjen

Rydd garasjen klar til fest. Send invitasjon med beskjed om å pynte seg til disko. Sett inn stereoanlegg. Spander en diskolampe fra lekebutikk eller Clas Ohlson. Server pizza, popcorn og brus - det kan spises stående.

Filmkveld

Lag en kreativ bursdagsinvitasjon som ser ut som en kinobillett og inviter til en passende film. Server popcorn i røde og hvite bokser og brus i pappkopper med lokk. La barna spise ved et langbord før filmen begynner.

Hvem er jeg

Barna får en post-it-lapp i pannen og skal gjette hvem han/ hun er ut fra hint fra de andre barna. Det kan for eksempel være Charlie Chaplin. Er jeg en mann? Lever jeg i 2017?

Hemmelig oppdrag

Legg lapper under hver tallerken. Jo mer usaklige oppgaver, desto mer ler barna. Utfordringene kan for eksempel være: "Si til bursdagsbarnet jeg vil opplyse deg om at Galdhøpiggen er 2469 meter – hvert 5 minutt”. "Hold en tale". "Si navnet ditt baklengs når noen spør deg om noe."

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning