Slik lager du kakekuler på pinne
Kakekuler på pinne - eller cake pops - er mer trendy enn muffins.





Nå som vi andre endelig har lært oss forskjellen på muffins og cupcakes, begynner de som virkelig har peiling på slikt å se seg om etter nye trender.
For øyeblikket er det cake pops, eller kakekuler på pinne, som er det kuleste du kan servere i barnebursdag.
Bare for å advare: Spisse pinner kan være farlige. Sørg for at barna ikke løper rundt med dem.
Forsidekake i Foreldre & Barn
Anne Brith Davidsen fra Sørumsand driver nettstedet Villaperlesukker og er kakekunstneren bak alle kakene i den siste utgaven av Foreldre & Barn. Hun laget blant annet cake pops formet som små fisker - eller fiskepinner som vi kalte dem....
Det er også hun som har laget forsidekaken. Det som ser ut som lys, er egentlig kaker laget etter samme prinsippet som cake pops.
Fra økonomi til kaker
Davidsen er ingen konditor. Hun er utdannet ved Handelshøyskolen, men har alltid vært opptatt av interiør og estetikk.
Egentlig skulle hun ta et friår, blant annet for å pusse opp huset. Planen var å blogge litt om kaker innimellom oppussingen. Bloggen ble raskt populær og tar nå mye mer tid enn Anne Brith i utgangspunktet hadde planlagt.
Kaker med detaljer
Kakene hennes bærer tydelig preg av at hun er en perfeksjonist med sans for detaljer.
- En tredimensjonal traktorkake er den største utfordringen jeg har hatt. Den tok over et døgn å lage, forteller hun.
Kakekuler
Og nå har kakedamen altså lagt sin elsk på kakekuler stukket på pinner.
Cake balls, eller kakekuler, har vært en populær greie i kakemiljøene en stund.
Kulene kan lages av mislykkede muffins eller av det som blir til overs når man skjærer av toppen på en kake før man pynter den. Kakebitene smuldres opp, blandes med smørkrem og formes til kuler som legges i kjøleskapet en stund. Deretter dyppes de i sjokolade og pyntes etter eget ønske.
Ideen om pinner
Det skal ha vært gründeren bak den superpopulære amerikanske bakebloggen Bakerella som kom på ideen om å stikke disse kakekulene på pinner. Dermed var en ny trend født.

SLIK LAGER DU CAKE POPS:




Første del: Smuldre og trille
1. Smuldre kaken, for eksempel sjokoladekake eller sukkerbrød.
2. Ha i litt smurning, enten smeltet sjokolade eller smørkrem.
3. Trill runde kuler av deigen og la dem stå kjølig i ca. ti minutter til de får "satt" seg litt. (Om du synes det blir for mektig med smørkrem kan du stikke ut små biter av kaken og legge dem i fryseren før du dypper dem i sjokolade.)
Andre del: Smelte og dyppe
4. Smelt hvit sjokolade i vannbad eller mikrobølgeovn. Gjør det trinnvis, sjokoladen tåler ikke så høy temperatur, så bruk lav effekt og varm på intervaller i 20 sekunder av gangen.
5. Bland litt matfett, for eksempel delfiafett i sjokoladen, slik at den blir flytende nok.
6. Tilsett farge etter eget ønske. Vanlig konditorfarge egner seg ikke til farging av sjokolade. Bruk det som heter candycolor eller pulverfarge, som du får kjøpt i velassorterte dagligvarebutikker, i hobbybutikker eller hos nettbutikker som selger bakeutstyr. Hvis du ikke er så nøye på fargen, er det selvsagt enklere og helt i orden å dyppe kulene i vanlig mørk sjokolade.
7. Sett kulene på pinner. De på bildet er kjøpt på Bakeshop.no, men du kan også kjøpe trepinner i vanlige dagligvarebutikker. Dypp dem i den smeltede sjokoladen.
Tredje del: Pynte
8. Så er det tid for pynting. Du kan for eksempel dyppe kulene i kakestrø.
9. Eller du kan gjøre det hakket mer avansert: Når sjokoladen har stivnet kan du gjøre kulene om til morsomme figurer ved hjelp av sukkerpasta (se oppskrift under). Se bildene for tips til hvordan lage en fisk. Bitene av sukkerpasta festes med eggedosissmørkrem (se oppskrift under) eller Royal icing (stivpisket eggehvite, sitronsaft og melis).
Les mer:
Red velvet - verdens beste muffins
Oppskrift på muffins i iskjeks
NYTT I NORGE: Foreldre & Barn 3til7 - trygge og morsomme dataspill