Verdensrommet for barn

Slik lærer du barna om verdensrommet

Barn er fascinert av verdensrommet, og solsystemet vårt er spennende å studere. La barna skape et solsystem.

VERDENSROMMET FOR BARN: Å lage en modell av solsystemet er en fin måte å være å være sammen på.
VERDENSROMMET FOR BARN: Å lage en modell av solsystemet er en fin måte å være å være sammen på. Foto: FOTO: Per Olav Sølvberg
Publisert Oppdatert

Astronauter og raketter, mystiske sorte hull og susende meteorer: Verdensrommet har en magisk tiltrekningskraft på både små og store. Vi har samlet noen morsomme tips for hvordan familien sammen kan leke seg til mer kunnskap om planetene og solsystemet.

Dette er hvordan stjernene, solsystemet vårt og planetene kan forklares for barn.

Verdensrommet for barn

Denne modellen av solsystemet er enkel å lage, og krever ikke mye materiale utover det dere har liggende hjemme fra før.

Dere trenger:

- Vattkuler i ulik størrelse

- Skoeske

- Maling

- Grillpinner til å holde planetene på mens dere maler

- Knappenåler og sytråd til å feste planetene i esken

Les også: 14 morsomme eksperimenter for barn

Artikkelen fortsetter under bildet.

VERDENSROMMET FOR BARN: En modell av solsystemet for barnehagebarn kan fint males på en kule.
VERDENSROMMET FOR BARN: En modell av solsystemet for barnehagebarn kan fint males på en kule. Foto: FOTO: Per Olav Sølvberg

Slik gjør dere:

Sett planetene på grillpinner og mal dem. Vi fant bilder på nettet som vi så på mens vi malte.

Mal skoesken sort inni.

La planetene tørke. Fest en sytråd med knappenål i toppen av hver planet. Heng dem i riktig rekkefølge fra solen og utover.

En kjempefin modell! Om barna vil kan de lage en hver. Det går også an å henge planeten i en vinduskarm i stedet for i en skoeske.

De yngste barna trenger litt hjelp til å velge farger og til å male detaljene.

Regler

Barn liker å lære ting utenat og regler er alltid gøy. Denne lille reglen kan være barnas huskeregel på rekkefølgen på planetene. Vi tar utgangspunkt fra solen:

"Min venn Josef mistet just sitt ur ned"

Øv på reglen sammen noen ganger, og plutselig kan dere den!

Artikkelen fortsetter under bildet.

VERDENSROMMET FOR BARN: Kveldsmaten kan fort bli et helt eget solsystem. Modellen av solsystemet kan pynte opp barnehagen eller barnerommet hjemme.
VERDENSROMMET FOR BARN: Kveldsmaten kan fort bli et helt eget solsystem. Modellen av solsystemet kan pynte opp barnehagen eller barnerommet hjemme. Foto: FOTO: Per Olav Sølvberg

- Min - Merkur

- Venn - Venus

- Josef - Jorden

- Mistet - Mars

- Just - Jupiter

- Sitt - Saturn

- Ur - Uranus

- Ned - Neptun

Om du lurer, er ikke Pluto lenger en planet, men ble i 2006 omgjort til en dvergplanet.

Les også: 11 morsomme uteaktiviteter for barn

Bursdagsmarkering

En veldig konkret og fin måte å vise barna hvordan jorden beveger seg rundt solen, er å markere bursdagen deres med en "rundt solen-dans".

På bursdagen settes et stort lys på gulvet som markerer solen. Bursdagsbarnet får en liten ball som symboliserer jorden i hånden.

Så går han mot klokken rundt lyset mens dere andre teller. En runde per år.

Dette er kjempegøy! På denne måten erfarer barna at for hvert år de lever er med jorden på en reise rundt solen. Se også for deg hvor gøy det er for barna når vi voksne som begynner å bli noen år skal ta alle rundene rundt solen.

Les også: Lys opp høstkvelden med barnas egne lykter

Lag planeter for barna - som kan spises

Planetene har ulike størrelser og ulike farger. Vi laget et morsomt fruktfat til kveldsmat en kveld. Fruktfatet ble en miniatyrmodell av solsystemet.

Vi så på de ulike fruktene vi hadde, og begynte jakten på runde frukter vi kunne late som om var planeter. Vi oppdaget fort at vi ikke hadde nok om vi bare brukte frukt, så vi supplerte med litt andre matvarer.

Vi endte opp med druer, tomater, kiwi, banan, tomat, oliven og babybel-ost.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VERDENSROMMET FOR BARN: Lag en modell av solsystemet med et fruktfat! Det er lettere å lære seg navnene på planetene når man først har laget dem selv.
VERDENSROMMET FOR BARN: Lag en modell av solsystemet med et fruktfat! Det er lettere å lære seg navnene på planetene når man først har laget dem selv. Foto: FOTO: Per Olav Sølvberg

Neste steg ble å bestemme hvilken matvare som skulle være de ulike planetene. Barna ble fort enige om at solen måtte være en appelsin siden den var størst. Vi hadde fine diskusjoner om størrelsen på frukten og hvilken planet den var mest lik.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning