Aktiviteter etter årstid

Lek og moro året rundt

Vår, sommer, høst og vinter – hver årstid har sin sjarm, og gir oss et hav av muligheter til varierte aktiviteter både ute og inne.

AKTIVITETER ETTER ÅRSTID: I artikkelen finner du aktiviteter du kan gjøre med barna - enten det er vår, sommer, høst eller vinter.
AKTIVITETER ETTER ÅRSTID: I artikkelen finner du aktiviteter du kan gjøre med barna - enten det er vår, sommer, høst eller vinter. Foto: Tanja Reine
Publisert Oppdatert

Hver årstid har sin sjarm, men det kan være vanskelig å finne på aktiviteter du kan gjøre sammen med barna. Vi har derfor samlet aktiviteter som passer både store og små - enten det er vår, sommer, høst eller vinter.

Vår

Endelig vår! Våren er som oftest etterlengtet, det er tid for sol som varmer og morsomme aktiviteter utendørs.

Let etter vårtegn

Hvem kan finne flest tegn på at våren endelig er her? Knopper, gåsunger, hestehov, forvirrede humler og kanskje en og annen marihøne? Skriv vårtegnene ned og konkurrer om å finne flest.

Lag en seljefløyte

Våren er den perfekte årstiden for å lage din egen seljefløyte, da stiger nemlig sevjen og barken slipper lettere. Velg deg ut en fin og rett grein fra et selje- eller rognebærtre, med diameter på cirka én centimeter. Finn frem spikkekniven og følg denne oppskriften på hvordan du lager en seljefløyte.

Dra på fisketur

Når isen smelter og vanntemperaturene stiger, er fisking en koselig helgeaktivitet. Kom dere til nærmeste innsjø eller kyst, og la barna teste fiskelykken. Ta med litt deilig nistemat, så blir ikke nedturen så stor hvis fisken ikke napper akkurat i dag. De aller fleste steder fisker barn under 16 år gratis fra brygge og båt, men husk å sjekke reglene for ditt lokale vann.

Så grønnsaker

Drømmer barna om å kunne høste egne grønnsaker til sommeren? Da bør du begynne planleggingen allerede nå. Så tomat- eller paprikafrø i melkekartonger eller småpotter, og la dem spire i vinduskarmen med rikelig lys og fuktighet til temperaturen stiger ute.

Spis ute

Benytt den tidlige våren til å spise lunsj eller middag rundt et bål, før bålforbudet inntreffer 15. april. Pølser er alltid populært, men grillede ostesmørbrød eller pinnebrød er også godt. Ta med en spikkekniv, så kan barna spikke sine egne grillspyd.

Les også: Morsomme inneaktiviteter for barn

Sommer

Nyt solskinn og late dager, og tilbring sommermånedene utendørs.

Aktivitetsdag

Samle sammen barna i gata og lag en aktivitetsdag, det trenger ikke å gjøres så avansert. La barna konkurrere i 60-meter, lengdehopp og ballkast, eller arranger en fotballturnering med små lag, der første mål vinner kampen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

15 gjelder

Mange fine leker videreføres fra generasjon til generasjon, husk å lære dine favoritter videre. 15 gjelder er en morsom lek, som de voksne gjerne kan bli med på. Den som står lukker øynene og teller ned fra femten. De andre må ta på den som teller, før de løper og gjemmer seg. Når personen har telt ferdig kan han/hun ta tre skritt i en valgfri retning og forsøke å se så mange av de andre deltakerne som mulig. Deretter gjentas det samme en gang til, men denne ganger telles det nedover fra fjorten. De som har gjemt seg må løpe bort og ta på den som står, før de løper og gjemmer seg igjen. Leken fortsetter med lavere og lavere tall, til alle er sett. Den som blir sett sist, blir nestemann til å stå.

Sov ute

I hengekøye eller på en madrass, en natt under åpen himmel kan gi barna en uforglemmelig opplevelse. Om dere overnatter på fjellet, i skogen eller på terrassen spiller ingen rolle.

Barkebåtseilas

Har du et gammelt furutre i nærheten? Da er sjansen stor for at du forsiktig kan løsne litt bark fra stammen så barna kan lage barkebåter. Hvis barna er store nok kan de spikke til båten selv, og lage den akkurat slik de ønsker. Monter på en mast og et bladseil, før båtene sjøsettes på en strand eller i en balje med vann. Hvilken båt flyter lengst?

Sommeraktiviteter for barn.
Sommeraktiviteter for barn. Foto: Tanja Reine

Fiske krabber

Bor du i nærheten av kysten? Da er en dag med krabbefiske fra brygga en morsom aktivitet for store og små. Bruk blåskjell, reker eller en skinkebit som agn, og legg krabbene som blir fisket i en stor bøtte, så ungene kan betrakte dem underveis. Slipp dem ut igjen før dere går hjem, eller kok en deilig kraft på de små strandkrabbene. Her finner du oppskrift på strandkrabbesuppe.

Høst

Fargerik natur og kjøligere kvelder innbyr til koselige aktiviteter både inne og ute.

Lag høstkunst

Hvor mange blader i ulike farger klarer dere å finne? Ta dem med hjem og lag vakker bladkunst som dere limer på ark. Dekk arkene med kontaktpapir hvis du vil unngå at kunsten visner.

Lag en natursti

Lag oppgaver til barna i skogen eller i hagen. Enten kunnskapsspørsmål de må svare på, eller praktiske oppgaver der de må bruke naturen. Få mer tips til å lage din egen natursti her.

Lek butikk

Finn en stor stein eller et bord, og la barna åpne butikk med kongler, mose og fine pinner, eller la dem få selge innkjøpte eller hjemmelagde bakervarer. Høstens fargerike blader er perfekt som valuta.

Høstaktiviteter for barn.
Høstaktiviteter for barn. Foto: Tanja Reine

Reflekstur

Når mørket senker seg er det spennende med en tur ut. Gjør turen ekstra stemningsfull ved å henge opp reflekser rundt omkring i trærne i forkant. Ta med en lommelykt og lys på refleksene for å finne veien.

Innekos

Heldigvis er det mye koselig å finne på inne også når kulden kommer snikende. Bak boller sammen med barna, og la dem forme deigen som skilpadder eller pinnsvin, eller lag enkle muffins som barna selv får pynte.

Vinter

Når kulda setter inn frister peiskos og brettspill, men det er fortsatt mye moro å finne på utendørs.

Med ski på bena

Er du så heldig å bo et sted med mye snø er aktivitetsmulighetene nesten ubegrenset. Spenn skiene på bena og lek skisisten, bygg en hoppbakke og arranger hopprenn eller lek skiskyttere med snøballer som kuler.

Iglo

Selv om snøen ikke er kram, kan dere allikevel lage snøborg eller iglo. Bruk en liten sag til å forme den harde snøen til klosser, som dere plasserer i en sirkel før dere bygger i høyden.

Kast på blink

Hvem sier at å kaste på blink er forbeholdt sommeren? En gammel pappeske og litt maling blir til et kult blink, og snøen gir utømmelige muligheter for å lage baller. Klarer du å treffe midten?

Vinteraktiviteter for barn.
Vinteraktiviteter for barn. Foto: Tanja Reine

Mal på snø

Vannfarger blandet ut med vann gir gode muligheter for vakker snøkunst i hagen. Utstyr barna med store pensler eller sprayflasker, og la dem utfolde seg med snøen som lerret. Er snøen kram kan de begynne med å lage snøskulpturer som de dekorerer etterpå.

Vinterpiknik

Tross kulden og spise middagen utendørs. Pakk med varm kakao og pølser eller lapskaus på termos, og husk lommelykter for å finne veien hjem igjen etterpå.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning