Barn og alkohol:

Hvor ille er det at mamma eller pappa er litt annerledes?

- En dag vil barna sikkert teste alkohol selv, og da ønsker jeg ha vært et trygt forbilde for dem, med avslappede, men fornuftige drikkevaner.

TA ANSVAR: Jeg har selv opplevd at det går an å føle seg trygg med foreldre som er forsiktige med dråpene, samtidig som de ikke lar alkohol bli en uting eller et tabu, hverken i julen eller resten av året, skriver Jona Runarsdottir.
TA ANSVAR: Jeg har selv opplevd at det går an å føle seg trygg med foreldre som er forsiktige med dråpene, samtidig som de ikke lar alkohol bli en uting eller et tabu, hverken i julen eller resten av året, skriver Jona Runarsdottir. Foto: Bjorn Inge Karlsen
Publisert Oppdatert

Jona Runarsdottir

Alder: 28

Barn: Fire barn under syv år.

Arbeid: Selvstendig næringsdrivende skribent og blogger. Tidligere lærer.

Aktuell med: Bidrag i boka Mammarådet, har bloggen Mammalivet og fast spaltist hos Foreldre.no

KOMMENTAR: At de aller fleste av oss blir litt løsere i snippen, selv etter kun et glass, kan ingen nekte for. Om det så bare er placebo-effekten av alkoholsmaken eller den spesielle anledningen som gjør oss litt ekstra flirete, så merker sikkert ungene det.

Men hvor ille er det at mamma eller pappa er litt annerledes, og skal barna skjermes helt fra alkohol?

Les også: - Jeg så på meg selv som en livsnyter.

Jeg har full respekt for at mange foreldre velger å avstå fra alkohol mens barna er små, eller la være å drikke i deres nærvær. Men jeg har alltid lurt på det samme når alkoholdebatten dukker opp:

Når skal man egentlig tørre å drikke foran barna? Når de er «gamle nok»?

Skal vi eventuelt vente med å sprette en ølkork foran barna til de er voksne? For meg personlig føles det ikke riktig å ta mer enn ett glass til maten rundt barna. Ikke liker jeg når voksne drar frem sterkere saker som akevitt og konjakk mens barna er våkne, og helst vil jeg ha minst en edru voksen tilstede.

Men jeg tror heller ikke det er så lurt å skjule at jeg og faren deres nyter vin eller øl i beskjedne mengder til visse anledninger.

Les også: Sjekk om du drikker for mye.

Jeg er et forbilde, også der

En dag vil de sikkert teste alkohol selv, og da ønsker jeg ha vært et trygt forbilde for dem, med avslappede, men fornuftige drikkevaner.

Men må jeg vente til de er over barneskolealder eller tenåringer med å vise dem at det går an å drikke uten å bli beruset eller full? Er jeg en dårlig mor hvis jeg ikke protesterer på at andre voksne tar seg et glass eller to rundt ungene mine?

Også er det argumentet om at vi oppfører oss annerledes etter ett par glass vin.

Hva med når jeg er høy på sukker fra kaker og brus? Klin edru, men ganske så tullete og flirete.

Eller når jeg er stresset på grunn av festmaten som ikke blir ferdig i tide? Da oppfører jeg meg ganske annerledes, og sikkert verre enn etter et lite glass rødvin under middagen.

Når er alkohol et problem?

Jeg ønsker ikke å bagatellisere drikking rundt små barn, og jeg vet at mange desverre har dårlige erfaringer med temaet, men jeg ønsker heller ikke å gjøre alkohol til et tabu i vår familie.   

Vi har uten tvil et overdrevent bruk av alkohol i feriene i Norge. Vi punger ut flere hundre millioner på «voksenbrus», faktisk. Og altfor mange av de dråpene blir drukket med altfor lite hensyn, foran barn og unge.

I mitt sinn har det aldri vært tradisjon å drikke på for eksempel julaften, men slik er det ikke for alle, etter tallene å dømme.

Mange av oss bør sikkert avstå helt mens barna er våkne, eller eventuelt avstå fullstendig, slik ekspertene råder oss til. Noen av oss klarer å la det bli med et glass uten at det gir ungene traumer, og andre igjen spør hvorfor det ene glasset ikke bare kan droppes.

Jeg har vært avholds den siste tiden, grunnet min voksende midje. Men fornuftig, moderat alkoholforbruk rundt mine barn synes jeg er helt i orden. Blir det mer enn det, og stemningen blir upassende for dem, sier jeg selvsagt ifra.

- Du må bry deg hvis en gravid drikker alkohol.

Jeg har tro på at det går an å være ansvarlig med alkoholen.

Jeg har selv opplevd at det går an å føle seg trygg med foreldre som er forsiktige med dråpene, samtidig som de ikke lar alkohol bli en uting eller et tabu, hverken i julen, sommerferien eller resten av året.

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning